Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Kombinerad kost för katter

Genetiskt sett är katten fortfarande ett ökendjur, precis som sina förfäder. Därför är de dåliga på att känna av törst och dricker sällan särskilt mycket vatten. Om katten bara äter torrfoder och är dålig på att dricka vatten riskerar den att drabbas av uttorkning och sjukdomar som kan komma av detta. Det enklaste sättet att förhindra dessa problem är att erbjuda din katt en kombinerad kost som består av våtfoder eller färskfoder i kombination med torrfoder. Läs mer om en kombinerad kost för katter här!

Vad är en kombinerad kost för katter?

En kombinerad kost innebär oftast att man kombinerar torrfoder och färskfoder i din katts dagliga kost, men i denna artikeln kommer vi också gå in på vad det innebär att kombinera torrfoder och våtfoder.

Kombinerad kost för katter - färskfoder och torrfoder

Ibland kan en kost som bara består utav råfoder kännas krånglig och svår att följa, då det kräver en hel del kalkylering från matte eller husse. Då kan en kombinerad kost av 50% färskfoder och 50% torrfoder vara ett alternativ. Det innebär att halva kattens kost består av färskfoder och den andra halva består av ett komplett torrfoder. För denna utfodringsmodell passar ett färskfoder som redan är balanserat, exempelvis Smaak raw complete färskfoder.

Tips! Servera torrfoderkulorna i en aktiveringsleksak för att ge din spinnande vän bra stimulering - att jobba för mat är ett naturligt beteende hos katter.

Kombinerad kost för katter - blötmat och torrfoder

Du kan även ge din katt en kombinerad kost bestående av torrfoder och blötmat. Ett torrfoder av hög kvalitet innehåller alla näringsämnen som din kompis behöver. Många torrfoder innehåller näringsämnen som främjar ledhälsan, matsmältningen eller huden. Katter som lever i det fria äter många gånger om dagen, och ett stort byte kan till exempel gömmas och delas upp på flera måltider. Därför är det inte farligt att låta matskålen med torrfoder stå framme hela tiden, så länge rätt portion har tilldelats.

Fördelar med en kombinerad kost för katter

  • Blötmat och färskfoder innehåller mycket vätska. Katter som är ökendjur från början känner inte törst på samma sätt som oss människor eller deras hundkompisar. Därför är våtfoder ett smidigt och bra sätt att hjälpa katten få i sig vätska.

  • Alla katter är köttätare och deras optimala kost är exempelvis gnagare som består av mycket vätska, mycket kött och lagom mycket fett – precis som ett våtfoder och färskfoder av hög kvalité.

  • Många katter gillar även blötmat och färskfoder för dess goda smak och doft. Våtfoder innehåller mindre kalorier och många kräsna katter föredrar våtfoder.

    Läs mer om kräsna katter här »

Kombinerad kost för kattungar

En kattunge kan också utfodras med en kombinerad kost, antingen med färskfoder och torrfoder eller blötmat och torrfoder. Att servera torrfoder i en aktiveringsleksak är ett bra knep för att aktivera din kattunge. Det kan vara bra att ha i åtanke att en kombinerad kost kräver en del kalkylering för den växande kattungen. För att vara säker på att kattungen får i sig tillräckligt med kalcium och andra viktiga näringsämnen kan det vara bra att komplettera med kosttillskott.

Se vårt utbud av vitaminer och kosttillskott här »

Helfoder eller kompletterande foder till katt?

Enligt lagen måste det på foderförpackningar anges om fodret är ett helfoder eller ett kompletterande foder. Helfoder fyller kattens dagliga behov, medan kompletterande foder inte innehåller alla näringsämnen katten behöver och därför måste serveras i kombination med till exempel torrfoder eller andra kompletta foder.

Byta foder till katt

Katter är kända för sina kulinariska preferenser så ny mat kan få den kräsna katten att rynka på nosen. Genom att blanda den nya maten med din katts favoritmat under flera dagar så kan du vänja din katt vid den nya maten. Doften, konsistensen och smaken kommer sakta men säker att kännas igen av din katt.

Läs mer om hur du byter foder till din katt här »

Populärt torrfoder till katter

Populärt färskfoder till katter

Populär blötmat för katter

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?