Valpguide

Valpguide

Valpträning - självbehärskning

Om hunden fritt fick följa alla sina inre impulser skulle dess liv vara fullt av fuffens. Den kanske skulle jaga bilar med tungan hängande, skälla på alla förbipasserande, rusa efter duvor och dyka och gräva i sopkärl. Eftersom vi tvåbenta styr hundarnas liv, kan de inte alltid lyssna till sin inre röst och göra som de vill, utan behöver lära sig självbehärskning. Inget djur behärskar sina impulser av naturen. Självbehärskning måste övas med hunden precis som vilken annan färdighet som helst.

Avslappnad och mindre stressad

Självbehärskning är alltså inte en medfödd egenskap och därför är det bra att börja öva den redan som valp. Den nyttiga förmågan att behärska sina impulser höjer både hundens och ägarens livskvalitet; en hund som kan ta det lugnt kan tas med nästan vart som helst. Rätt lärd självbehärskning är inte bara en mekanisk förmåga utan knyter även an till hundens känslor. När hunden kan vara avslappnat självbehärskad blir den även mindre stressad.

Dags att öva

Syftet med övningen är att lära hunden att lugna sig och slappna av även på främmande platser. Att träna reglering av känslotillstånd kräver tid och tålamod från hundägaren, samt en förmåga att läsa sin valps kroppsspråk.

Gå först ut med valpen i en lugn, ganska ostörd omgivning. Bra ställen är parker, skogsstigar, lugna gångvägar och liknande.

 1. Inta själv en bekväm ställning – sätt dig ner om möjligt. Nu gäller det att bara vara.
 2. Bete dig lugnt, andas djupt, försök själv vara avslappnad. Undvik att prata.
 3. Håll valpen nära dig eller i famnen. Du kan också låta den bara stå bredvid dig om den vill.
 4. Håll hunden nära dig och klappa den varsamtt. Kraftiga, långa och lugna smekningar gör att många hundar slappnar av.*
 5. När valpen lugnar sig och tydligt slappnar av, kan du säga “lugn” medan du klappar den. Efter upprepade övningar börjar ordet betyda ett avslappnat känslotillstånd för hunden.
 6. Sitt lugnt kvar en stund innan du fortsätter din promenad med valpen.

Reservera gott om tid till övningen. För de livligaste vovvarna kan det ta en god stund att lugna sig. Om valpen fortfarande springer runt som en yr höna efter en halvtimme, misströsta inte och avbryt inte övningen. Självbehärskningsövningar ska gärna göras på många olika platser, så att valpen lär sig ta det lugnt i alla slags situationer.

*En del hundar gillar inte beröring och smekningar särskilt mycket. Om din valp hör till den gruppen kan du helt enkelt bara hålla valpen nära dig utan att klappa den.

Har du en yr höna i ändan av kopplet?

Ibland känns det som att valpen inte kan lugna sig överhuvudtaget, oavsett situation eller hur lång tid du försöker. Om du har en sådan vilde kan du börja övningarna hemma i soffan. Ta hunden under armen och vänta tills den slappnar av bredvid dig ett ögonblick. När valpens kroppsspråk avslöjar att den är lugn, släpp greppet om den. Först när självbehärskningen lyckas inomhus kan ni börja öva ute i en störningsfri miljö.

Hur ser en avslappnad hund ut?

 • Öronen är i vila och rör sig inte oroligt lyssnande.
 • Hunden snurrar inte på stället och försöker inte titta åt alla håll.
 • En avslappnad hund flämtar inte och slickar sig inte om munnen eller nosar oavbrutet.
 • Kroppen ser inte spänd ut, utan utstrålar lugn.
 • En avslappnad hund kan gäspa, sätta sig eller lägga sig ner.
 • Hunden håller svansen naturligt, inte som en antenn rätt uppåt.

Det är viktigt att lära sig följa med och läsa den egna hundens kroppsspråk. Kroppsspråket ger mängder med information om hundens känslor och hjälper ägaren att se när hunden är glad, spänd, stressad, förvirrad, nöjd och så vidare. Övning ger färdighet, även i den här grenen, så observera noggrant både din egen och andras hundar. När du blir skickligare märker du hur mångsidigt hundar talar med kroppen!

TOLKA HUNDENS SPRÅK