Valpguide

Valpguide

Valpens leksaker

Leken är hundvalpens arbete! Trots att vi tråkiga människor kan tycka att leken känns som en enformig syssla, är dess betydelse för hundvalpens utveckling och välbefinnande absolut viktig, eftersom den:

  • aktiverar valpen och lär den nya problemlösningsförmågor
  • ger valpen möjlighet att öva på sin jaktinstinkt
  • förbättrar valpens kommunikationsfärdigheter och utvecklar dess sociala färdigheter.

När hunden blir äldre lönar det sig att upprätthålla dess lekfullhet. Leken förstärker förhållandet mellan valpen och ägaren och gör det avslappnat. Om en vuxen hund nästan aldrig leker, kan du systematiskt främja dess förmåga att leka. På så sätt ökar du ditt husdjurs livsglädje.

Hundens leksaker

Införskaffning av olika leksaker till valpen är inte bara ett av djuraffärernas marknadsföringsknep, utan hunden har nytta av att bekanta sig med olika former, material och sätt att leka. Leksakerna har olika användningsändamål. Till exempel erbjuder aktiveringsleksaker hunden en möjlighet att skaffa föda, vilket är ett naturligt beteendebehov ända sedan födseln.

Ibland är de bästa leksakerna inte sådana som köps i affären, utan till exempel är tomma toalettrullar småvalparnas storfavoriter. Utöver den tomma pappersrullen ska du införskaffa följande till leksakslådan:

Hunden behöver inte ha tillgång till alla leksaker hela tiden, utan man kan "rotera" dem. En väldigt busig valp kan överge sin favoritleksak på ett ögonblick, men när leksaken läggs undan i skåpet i några dagar, är återföreningen många gånger väldigt glädjefylld!

Hur leker din valp?

Varje hundpersonlighet leker på sitt eget sätt. Där superaktiva tassar springer fortare än vettet, pysslar ett knyte med lugnare temperament gärna länge för sig själv och använder sitt huvud. Vet du redan till vilken grupp din valp hör? Eftersom våra pälsbeklädda vänner inte är endimensionella typer, kan leksättet å sin sida bestå av båda ytterligheterna, ibland till och med under en och samma lekstund.

Genom att iaktta din hunds leksätt, får du väldigt mycket information om dess personlighet. Dessutom kan du se hur din valp utvecklas och du kan observera hur den beter sig i olika situationer. Med hjälp av lek kan du dels öka en blyg valps självsäkerhet och dels lära ett energiknippe självkontroll.

 

Lek med kompisar

Lek med kompisar lär valpen viktiga kommunikationsfärdigheter hundar emellan. I lek mellan hundar finns det inga regler, utan allt är tillåtet: frenetiskt springande, morrande, ruskande, upprätt brottning och kroppsspråk som i alla andra situationer skulle kunna uppfattas som hotfullt. Leken lär med andra ord väldigt många kommunikationsknep och är därför nyttig för valpen, men också för dig då du lär dig tolka ditt husdjur: Observera till exempel hur leken börjar och vilken subtil kommunikationsmetod hunden använder när den upplever leken alltför fartfylld och försöker lugna ned situationen.

TOLKA HUNDENS KROPPSPRÅK

För valpen är det tryggast att leka med bekanta hundkompisar, som är lämpliga till såväl storleken som lekstilen. Hundgårdar erbjuder å sin sida frihet på ett tryggt vis, men ibland är besök i dem förknippade med risker. Hundgårdar är öppna för alla, så det är omöjligt att förutse och än mindre kontrollera hur hundindividerna förhåller sig till din lilla vän inne i hundgården. Därför finns det också skäl att överväga hur mycket och hur fritt ni vill utnyttja hundgårdarna.