Valpguide

Valpguide

Tvätta valpens öron och ögon

Merparten av våra pälsbeklädda vänner får minst en obestämbar infektion av något slag under sitt liv som irriterar ögonen eller öronen. Även olika allergier och födoämneskänsligheter kan leda till besvär med ögonen och/eller öronen. Rodnande, rinnande eller varande ögon (som gör att hunden kisar eller gnide där) samt kliande, mycket geggiga och rodnande öron kräver alltid veterinärvård. Skötseln av ömmande öron eller infekterade ögon kan i värsta fall ge djuret obehag. Om själva behandlingsåtgärderna sker stressfritt, gör det således att obehagskänslorna är åtminstone lite lättare att stå ut med och att till exempel applicering av ögondroppar flera gånger per dag inte blir till en besvärlig undanflyktssituation.

Behöver man rengöra hundens ögon?

I huvudsak nej, såvida det inte finns ett särskilt skäl till det. Hos vissa raser kan uppbyggnadsorsaker, såsom utstående ögon, lättare utsätta hunden för ögonskador eller irritation på grund av väder. Även kraftig hårväxt kring ögonen kan irritera hornhinnan, och då kan klippning av håret i ansiktet eliminera problemet. På våren hamnar gatudamm lätt i ögonen på hunden, som ofta går med nosen i marken, varpå ögonen kan bli irriterade och röda. En mycket lätt, lokal ögonirritation kan lugnas ned med en grundlig ögonsköljning. Att göra detta är enkelt: en bomullsrondell fuktas med sköljlösning och ögat torkas försiktigt från den yttre ögonvrån till den inre.

När det gäller ögonsymptom bör man uppsöka en veterinär så snart som möjligt, för att reda ut orsaken och behandla ögonen rätt. Ett symptom som ägaren klassificerar som ofarligt kan visa sig vara allvarligt och orsaka mycket svåra ögonskador på hunden.

Hur ofta bör hundens öron rengöras?

Örats egen bakteriella balans är känslig och det finns ingen anledning att störa den utan ett giltigt skäl. Titta med andra ord först in i örat innan du sprutar in rengöringsmedel i det. Är örat smutsigt på riktigt? Luktar det underligt? Är det rött? Finns det sår i huden eller gnuggar och krafsar hunden i sina öron? Om örat är tydligt irriterat eller geggigt är den rätta adressen alltid veterinärkliniken. Orsaken till öroninflammationen och andra öronproblem bör alltid utredas och behandlingen bestämmas därefter.

Insidan av ytterörat kan rengöras försiktigt från smuts och damm med hjälp av öronskölj. Sköljmedlet doseras direkt i örongången och sedan låter man den verka och hunden får ruska på huvudet. Smutsen som lossnar torkas bort med bomulls från insidan av ytterörat. Under inga som helst omständigheter får någonting petas in i örongången, varken bomull, bomullspinnar eller någonting annat.

Även om ögon och öron inte behöver rengöras rutinmässigt, är det till fördel för valpen att du lär dig också dessa behandlingsåtgärder! Ett lugnt förhållningssätt till skötsel av ögon och öron är en konstform, som hunden garanterat kommer att behöva i något skede av sitt liv.