Valpguide

Valpguide

Träna hunden i störningssituationer

Har du hört hundmänniskornas favorituttryck "Den (hunden) kan det här hemma!"? Om inte, så kommer du garanterat att höra meningen ett antal gånger. Det här vanliga yttrandet innehåller en stor visdom: det kan hända att hunden bemästrar ett stort antal olika färdigheter hemma, men om ni inte har övat på dem i olika störningssituationer, det vill säga en ny miljö, vet hunden inte hur den ska göra i dessa situationer.

För att de redan inlärda sakerna ska kunna förankras också utomhus i nya miljöer krävs regelbunden störningsträning. När din vän till exempel kan sitta på kommando på en lugn skogsstig, ska du därnäst ta övningen till en något livligare gatudel, sen till exempel till parkeringsplatsen utanför en butik, busstationen och till slut till närheten av hundgården. Med andra ord ska du öka störningsmomenten lite åt gången. Kom ihåg att börja med en så enkel utgångspunkt som möjligt när du tränar din valp på ett nytt ställe. Reservera alltid de bästa möjliga belöningarna till störningsträningen.

Hej och hå, ut och lär er!

Börja störningsövningarna med valpen genast då den klarar av att upprepa det önskade beteendet inomhus då den hör kommandoordet. Enklast är det att öva på färdigheterna till exempel i samband med promenader. Du kan låta valpen nosa och spatsera omkring en stund. När ni befinner er på en lugn plats, kan du använda några minuter till träningen och sedan fortsätta promenaden. Du kan använda favoritgodiset eller en del av dagens matportion som träningsbelöning. Om valpen å andra sidan inte är intresserad av mat utomhus, kan du som träningsbelöning använda till exempel tillagad kyckling eller prova med vild och glad lek som belöning. Störningsövning är en viktig del av träningen och de inlärda färdigheterna har man garanterat nytta av även senare.