Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Hund i bil - tips och råd

Att en hund någon gång måste åka bil eller lämnas ensam i bilen är svårt att undvika. Många vill ta med sin hund på bilsemestern eller åka på utflykter, och ibland måste hunden lämnas ensam i bilen för att ägaren behöver springa in till affären en kort stund. Vad är det som gäller egentligen när man har med sig hund i bil? Det berättar vi mer om här!

Åka bil med hund

Att ta med hunden i bil är bekvämt, då kan ni själva bestämma när ni vill stanna för paus och rastning. När en hund är med i bilen så måste den, precis som människor, vara säkrad vid inbromsning – antingen i bur med grind och galler eller med bilsele. Att ha hunden lös i bilen är olagligt.

Lämna aldrig en hund ensam i bil en längre stund

En hund får aldrig lämnas i bilen vid varmt väder. Temperaturen i bilen kan snabbt bli farligt hög, trots att fönster är öppna och bilen står i skugga.

Så här hett blir det i bilen:

  • 18 plusgrader i skuggan = 38 plusgrader i bilen.

  • 22 plusgrader i solen = 85 plusgrader i bilen.

Varje år räddas djur ur heta fordon, men ibland kommer hjälpen för sent. Fatta alltså ett principbeslut och lämna aldrig ditt sällskapsdjur ensamt i en varm bil. Ta din hundkompis med dig på ärendena eller lämna den hemma då det är varmt.

Åka bil med valp

En lugn hund är trevlig att ha med på resa, till skillnad från en ylande, skällande och oroligt flåsande jycke. I bilen ska hunden av säkerhetsskäl alltid vara fastspänd med säkerhetsbälte eller i bur. En lös hund i bilen (även en valp) är en säkerhetsrisk även för människorna i bilen. En plötslig inbromsning kan skjuta iväg också det minsta sällskapsdjur som en projektil och orsaka allvarlig skada. Redan en knyck eller brant kurva kan fälla valpen från sätet, vilket kan vara ödesdigert för valpens ben och ryggrad.

4 saker att tänka på när åker bil med valp

  • Valpen kan må illa i bilen. Om vägen är lång, ta små pauser och erbjud valpen vatten.
  • Ta med dig en kompis eller familjemedlem som antingen kan köra bilen eller se till att valpen har det bra under resan.
  • Om du reser ensam med valpen är det tryggast för den att åka i en transportbur.
  • Det kan vara smart att lägga en handduk och ett fuktabsorberande kissunderlägg i transportburen eller baksätet.
  • Ta pauser om vägen är lång, och försök att få valpen att kissa. Kom ihåg att koppla valpen innan du släpper ut den ur bilen.

Så väljer du rätt bilbur för din hund

När du ska välja hundbur ska du dels tänka på vilken bilmodell du har, och dels på hur stor din hund är. Kom gärna in till oss på Arken Zoo, så hjälper vi dig att hitta en bur som passar både din hund och din bil. MIM och Artfex erbjuder bilburar som är försedda med extra säkerhetsdetaljer för att göra bilresan så säker och trygg som möjligt.

Så stor ska hundbur i bil vara

Enligt lag har hund som transporteras i bur rätt till följande minimimått:

  • Längd = hundens längd från nosspets till sittbensknöl när hunden står i normal ställning. Gånger 1,10.

  • Bredd = hundens bröstbredd gånger 2,5. Hunden ska kunna ligga ner och vända sig obehindrat.

  • Höjd = hundens höjd över hjässan när hunden står i normal ställning.

  • Läs mer om reglerna för att resa med hund i bil hos Jordbruksverket

Tänk alltid på säkerheten när du har hund i bil

  • En lös hund i bilen är livsfarligt vid krock - både för hund och passagerare.

  • En liten Jack Russel på 6 kg får en kraft motsvarande ca 800 kg vid en krock i 90 km/h.

  • En schäfer på 30 kg får en kraft motsvarande 1200 kg vid en krock i 50 km/h. Vid 90 km/h är är kraften nästan fyra ton.

Hundgrind, bilgaller och avdelare

Ett alternativ till bur är att ha hundgrind tillsammans med stabilt galler i bagageutrymmet, detta kan vara ett bra val för större hundar eller bilar med lite mindre bagageutrymme. Ett bilgaller monterat mellan bagageutrymme och baksäte skyddar både människor och djur. Dela av utrymmet i bagaget med en avdelare för att kunna transportera två hundar, eller om du vill använda halva bagageutrymmet till hunden och halva till packningen.

Bilsele – ett alternativ till bilbur

För dig som inte har plats eller möjlighet att ha en bur finns bilselar anpassade för hund. Bilselarna är utformade för hunden och finns i olika storlekar. De sätts enkelt fast i säkerhetsbältet. På så vis sitter hunden fast precis som övriga passagerare vid en eventuell krock. Var noga med att ha gott om utrymme mellan hunden och sätet framför för att hindra att hunden kraschar in i sätet innan säkerhetsbältet sätter stopp.

Det finns även särskilda förlängningar som fästes i hundens sele och sedan i bälteslåset.

Gör resan bekväm

Lägg ett mjukt och skönt liggunderlag i buren. En del modeller har en smutsavvisande och tålig undersida av nylon, samt ett avtagbart överdrag som kan plockas av och tvättas. Om hunden är sprallig kan det vara en god idé att välja en pläd med anti-glidså att den håller sig på plats. Knäpp gärna fast en praktisk resevattenflaska med inbyggd vattenskål i bältet, så har du vatten och skål nära till hands under resan.

Så lär du din valp att åka bil

1. Börja öva i en parkerad bil

  • Stå en stund utanför bilen med valpen och öppna sedan dörren, så att valpen ser in i bilen.

  • Låt valpen titta in i bilen och själv bli intresserad av den. Den mörka kupén kan först kännas lite spännande.

  • Lyft in valpen i bilen och ge den flera godbitar direkt ur handen eller på bilsätet.

  • Fäst sedan hunden med selen vid bilbältet eller styr in den i buren och belöna ordentligt.

  • Stäng burdörren för en stund (eller låt hunden vara fast i bältet) och ge den godbitar. Öppna sedan burdörren och lyft ut valpen ur bilen.

Om valpen genast börjar tränga sig ut ur buren eller dra i bilbältet, vänta tills den är lugn och tyst ett ögonblick och befria den sedan. Då lär du valpen att den bara får komma ut ur buren (och bilen) om den är lugn. Försök att vara förutseende och sluta helst övningen innan valpen får fnatt.

Ett par minuter av lugn tillvaro och godisätande i bilen räcker. Efter det släpper du ut valpen för att nosa. Upprepa övningen efter en stund, sammanlagt 4 gånger. Gör samma sak de två följande dagarna och du kommer snart att märka att din bil blivit en riktigt trevlig plats – en plats dit valpen springer så fort den får möjlighet.

2. Sitt bredvid din valp i en körande bil

Nu är det dags att testa att åka bil med valpen. Kom ihåg att valpen tycker bilens gungande är spännande och den kan bli lite orolig. Om möjligt, be en kompis eller familjemedlem att köra bilen så jämnt som möjligt medan du koncentrerar dig på valpen. Gör gärna samma härliga lilla resa dagen efter. Ni kan till exempel köra till er närmsta Arken Zoo-butik, där får valpen garanterat kärleksfullt kli bakom örat och nospussar av personalen.

3. Låt valpen sitta ensam i baksätet

Om valpen mår bra under bilturen och inte är särskilt rastlös, kan du testa att sätta dig i förarsätet när bilen står parkerad.

  • När valpen håller sig lugn på sin egen plats i baksätet, räck den ett par godbitar eller beröm den ordentligt.

  • Därefter kan du köra i jämn takt en liten stund. Om hunden är lugn, stanna bilen och beröm den och släpp ut den en stund för att nosa på vägkanten.

  • Efter en liten paus, lyft in valpen i bilen, belöna med godis och kör den korta vägen hem.

Om valpen börjar gny kan du köra till sidan av vägen och stanna, men uppmärksamma valpen först när den tystnat. Då lär du din valp att den endast får din uppmärksamhet genom att vara lugn – även i bilen.

4. Förläng körsträckan när valpen sitter ensam i baksätet

När valpen lugnt klarar av att åka en kort sväng ensam i baksätet, kan du stegvis förlänga körsträckan. Innan du tar en tur runt hela landet, observera följande:

  • Kom ihåg att valpens balans ännu inte är fullt utvecklad. Undvik skarpa och snabba svängar. Att balansera långa stunder är tungt för valpen och den kan dessutom bli åksjuk.

  • Var noga med att släppa ut hunden först när den varit lugn en liten stund. Annars kanske den ylande vovven lär sig att det lönar sig att ställa till upplopp i baksätet.

Ta hunden med dig så ofta som möjligt när du åker någonstans med bil. Målet för resan behöver inte alltid vara superintressant för hunden – ta gärna med den även på vanliga ärenden.

4 saker att komma ihåg gällande hund i bil

  • Hunden ska rastas och få vatten minst var sjätte timme, gärna oftare
  • En tik som löper ska transporteras åtskild från hanhundar
  • Om du transporterar mer än en hund i en bur ska bredden för varje hund ökas med den största hundens bröstbredd
  • Lämna aldrig en hund ensam i bilen en längre stund. Under sommaren blir bilen snabbt en kokhet dödsfälla och vintertid kan hunden bli nedkyld!

Flyg och tåg

Om ni ska ut och flyga har varje flygbolag sina egna bestämmelser för storlekar på hundburar eller transportväskor. Informationen hittar du hos respektive flygbolag. Undersök vad just ditt flygbolag har för regler och spana sedan in våra transportburar och väskor.

Även olika tågbolag har olika regler kring att ha med hund i kupén. De flesta tillåter hundar i vissa vagnar, dessa brukar vara markerade med en skylt.

Läs mer om att resa med hund »

Tips på produkter som håller hunden trygg i bilen

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?