Valpguide

Valpguide

Ta bort fästingar från valpen

Varje hundägare kommer förr eller senare att stöta på en fästing, oftast då den redan bitit sig fast i husdjuret. För att fästingen inte ska hinna sprida sjukdomar, ska den alltid tas bort så fort som möjligt. Ju längre fästingen sitter fast på valpen, desto större är sjukdomsrisken.

Hur tar man bort fästingen från valpen?

Det lönar sig att undersöka valpen för fästingar varje kväll, oberoende av vilken slags terräng du har gått med den i. Fästingar finns inte bara i våtmarker och gräs, utan den kan lika gärna lurpassa på bakgårdens kortklippta gräsmatta eller i skogsterräng.

Så tar du bort en fästing från valpen:

  • Se till att ha verktygen färdiga: pincetter, fästinglasso eller fästingtång samt hushållspapper och desinficeringsmedel.
  • Sära på pälsen runt fästingen, så att du kommer åt den så nära huden som möjligt.
  • Fatta tag om fästingen så att du kan skjuta in fästingtången under fästingen längs med hundens hud. På det här sättet säkerställer du att du får ett tag så nära fästpunkten som möjligt.
  • Lyft upp fästingen från huden med en snärt. Se till att varken krossa, klämma eller vrida fästingen. Om du vill kan du vrida en aning på tången medan du lyfter.
  • Desinficera till slut bettet och fästingtången. Gör dig av med fästingen ordentligt. Om du kastar ut den levande kan den bita sig fast på nytt en annan gång. Tack vare blodmåltiden som den redan fått i sig kan den producera en blodtörstig uppsättning avkommor i närmiljön.

Följ under kommande dagar upp hundens hud vid stället där fästingen satt fast. Lätt, tillfällig rodnad är normalt, men om hudirritationen är ihållande, ser avvikande ut eller om stället svullnar upp ska du genast ta hunden till veterinären.