Valpguide

Valpguide

Öva inkallning med valpen

Din lilla vovve blir lätt uppslukad av dofter, den lyfter nosen och vips är hörseln som bortblåst. Svansen viftar i en glad hälsning - ”hej då kompis! - och snart ser du bara en fläck som springer mot horisonten.

Att få springa lös är en kontrollerad frihet som höjer livskvaliteten och ger mångsidig stimulans. För att din hunds äventyr ska vara trygga bör du redan när den är valp lära den säker inkallning. Inkallning är en av de viktigaste sakerna du kommer att lära din hund.

Det lönar sig att komma vid inkallning – varje gång

Även om en liten valp av naturen följer sin ägare kan den inte av naturen komma till dig på inkallning. Man får också beakta att hundvalpar vanligen beter sig rastypiskt: Medan vallhundar naturligt håller sig inom synhåll från ägaren sticker en liten terrier helt sonika iväg på egna äventyr. Du kan och bör lära valpen att komma vid inkallning redan när den är liten, oberoende av ras.

Börja öva inomhus, där det inte finns sådant som distraherar valpen. Använd din hunds favoritbelöningar i inkallningsövningarna.

Börja träna när valpen är pigg. Känslotillståndet återspeglas i det ni övar på: En pigg valp kommer piggt till dig när du kallar på den!

  1. Be en kompis eller familjemedlem hålla i valpen.
  2. Ställ dig på ett par meters avstånd och sporra valpen med din röst och en favoritleksak.
  3. När valpen knappt kan hålla sig i skinnet längre släpper medhjälparen den och valpen rusar mot dig.
  4. Precis när den rusar mot dig säger du med glad röst “hit”!
  5. När valpen når dig eller leksaken du håller, beröm den frikostigt och belöna med en supersmaskig godis eller en rolig lek.

Du kan förlänga avståndet mellan dig och valpen lite i taget. Men gör inte övningen så mycket svårare, du vill inte att valpens fart ska minska och att den ska tappa intresset.

 

Sedan går vi ut

När valpen lärt sig att komma på inkallning inomhus, kan ni börja öva ute på tomten eller i någon annan bekant och lugn miljö. Om ni börjar öva på en ny plats, ha ett så enkelt utgångsläge som möjligt. Tanken är att du ska belöna valpen när den gör som du vill, det vill säga komma ivrigt när du kallar på den.

Minneslista för inkallning

  • Öva inkallning när valpen är pigg. 
  • Försvåra inte övningen för snabbt, valpen ska lyckas varje gång.
  • Belöna alltid valpen när den kommer till dig. Straffa den aldrig när den inte gör som du önskar.
  • Använd valpens favoritleksak och riktigt smaskigt godis som belöning.
  • Ta många pauser och avsluta inkallningsleken innan valpen tröttnar.

Inkallningsordet (”hit”) ska inte användas när det är stor risk att valpen inte kommer, till exempel när den leker med andra hundar. De svåra övningarna kommer senare.

Valpen kommer, men låter sig inte kopplas. Vad göra?

Om du måste koppla valpen, försök göra det utan att kalla på den. Gå bara bredvid den och när den luktar på marken eller tittar sig omkring kopplar du den lugnt. Ge den en godbit genast då du kopplat den. Om det tricket inte lyckas, kalla på din hund (om den klarar att komma vid inkallning) och lägg ut godbitar på marken runt dig. Medan hunden nosar och äter dem, koppla den odramatiskt. Du kan också kombinera ett ord med kopplandet, genom att säga till exempel “koppel” (samtidigt som du knipsar fast kopplet) och direkt därefter ge hunden en godbit. När detta upprepas blär sig valpen att koppel betyder godbit! Då blir det lättare att koppla den och du slipper oönskade tafattlekar.