Valpguide

Valpguide

Öva hantering med valpen

De flesta uppfödare är ansvarstagande och hanterar sina valpar från det att de föds. Fortsätt dessa övningar direkt när ni kommer hem – redan från första dagen. Nedan hittar du tips och råd kring hur du ska hantera din valp.

Hur lyfter jag upp valpen i famnen?

Ta valpen i famnen milt, men med ett fast grepp. Låt den inte hänga i magen, utan håll ena handen bakom framtassarna. Med andra handen kan du stöda valpen under rumpan. Det här är ett stadigt och tryggt grepp. Hundvalpar har mycket energi och ofta blir de uttråkade i famnen fortare än kvickt. Försök att förutse sprattlandet och sätt ner valpen innan det börjar. Men vad ska du göra om valpen hinner börja busa/härja/sprattla/sparka?

  • Om valpen sprattlar, släpp den aldrig just då. Om du gör det så lär den sig att det lönar sig att streta emot och slingra sig.
  • Vänta tills valpen är stilla en stund och sätt ner den då. På så vis förstärker du valpens lust att hålla sig lugn.
  • Håll din sprattlande valp milt men stadigt, så att den inte faller. Det lönar sig inte att bråka. Behåll lugnet och bli aldrig arg på valpen. En hund behöver en matte och/eller husse som är konsekvent, mild och håller sig lugn i alla situationer – detta gäller genom hela livet.

Träna hantering varje dag.

Hjälp valpen att bli lugnare

  • I början är det smart att öva hantering när valpen är sömnig. Smek din valp med lugna, långa drag över hela kroppen. Rör milt vid öronen, känn på tassar, klor, trampdynor, svans och ansikte.
  • Om valpen börjar bita i din hand, dra inte undan handen utan använd den fria handen för att ge valpen en leksak.
  • När valpen släpper din hand, klappa den ännu en gång och släpp greppet. När valpen lugnat sig, fortsätt övningen.
  • Valpar lär sig genom sina handlingar snabbt vilket beteende som är lönsamt, förutsatt att ägaren (och hela familjen) alltid är konsekvent.