Valpguide

Valpguide

Leka med valpen

Till skillnad från vad man kan tro, är lek med människor inte en medfödd förmåga hos hundar, utan oftast måste husdjuret lära sig det. Det lönar sig att leka mycket med valpen: det stärker förhållandet mellan husdjuret och ägaren samt lär hunden kommunicera med dig. Faktiskt är lek tillsammans det bästa sättet för valpen och ägaren att lära känna varandra. Utöver lite vildare lekar är det bra att pyssla med valpen på andra sätt också: spela aktivitetsspel tillsammans, hitta på doftövningar, såsom att gömma godisbitar, och till exempel lära valpen att känna igen leksakerna på deras namn. Dessa lekar lär din hund att lugnt och fokuserat fungera tillsammans med dig.

Personlighet och ras formar leken

Särskilt valet av hur de mer fartfyllda lekarna genomförs ska alltid göras efter hundens individuella karaktär, så att sysslan helt säkert är trevlig. En blyg valp kan bli skrämd om du helt plötsligt kastar dig på golvet, släpper ifrån dig konstiga ljud och försöker "brottas" med den. Å andra sidan kan en mer framåt valp bli alltför uppjagad av en felaktig inbjudan till lek och försöka brottas med dig såsom den har lärt sig att busa med sina valpsyskon. Det är med andra ord viktigt att ägaren lär sig anpassa lekstilen så att den är lämplig för den egna valpen. Det är också bra om du uppmärksammar din hunds rastypiska beteende. En hetsig terriervalp kräver med största sannolikhet mer fart i lekarna och en vallhundsvalp behöver springa ännu mer efter och "valla" dig.

Tänk på det här

  • Kom ihåg att om barn eller utomstående leker med din hundvalp, så är det ditt ansvar att säkerställa att din hund hela tiden känner sig trygg och att leken inte spårar ur vid något skede.
  • Om du i lekstimmet kastar en leksak till din valp, ska du se till att det sker på halkfritt underlag. Okontrollerad rusning på halt underlag, såsom laminatgolv, är inte bra för den växande valpens kropp.

Lekens början och slut

Det lönar sig att leka mycket med valpen, men det behövs inte riktigt varje gång den kommer och försöker pocka på din uppmärksamhet. Om du alltid avbryter det du gör och sätter igång och leker, lär sig valpen att du alltid är tillgänglig. Till exempel kan du med neutral röst säga "Nu ska vi inte leka" till hunden och fortsätta med det du gör. När du upprepar samma fras lär sig valpen att den inte får sällskap av dig just då när du yttrar orden.

Å andra sidan blir du till en alldeles särskilt intressant kompis åt din hund om du ofta själv tar initiativ och bjuder in valpen till lek. Det lönar sig dock oftast att gå med på valpens lekönskemål och försök att ta kontakt. Tänk också på att avsluta leken när det är som roligast, i stället för när valpen blir uttråkad och går iväg. På så sätt blir lekstunden alltid någonting som det är värt att vänta på.

 

Måste människan alltid vinna i kamplekar?

Nej, det behöver den inte, utan tvärtom! Det att du låter din hund vinna en kamp- eller rusklek tycker den är det bästa med att leka med människor och ger valpen ett sunt självförtroende. Ägaren kan kväva valpens leklust genom att hela tiden leka "herren på täppan". Vem vill leka med en sådan tråkmåns som alltid bara vill vinna och som stjäl leksaken varenda gång? Låt din hund känna sig som en vinnare! 

 

De bästa valpleksakerna

Lek som belöning

Du som ägare är den bästa leksaken din vove vet - både inomhus och utomhus! I hundutbildning är lek den bästa av belöningsmetoderna. Genom leken kan man effektivt stärka beteenden som kräver fart, såsom tillkallning. För att leksaks- och lekbelöning ska fungera, måste hunden först lära sig att älska lek och du måste stärka dess vilja att busa med dig.