Valpguide

Valpguide

Lära valpen sitt namn

En liten valp förstår inte ett ord människospråk i början. Inte ens valpens namn betyder något för den förrän den lärt sig. Därför är det smart att lära hunden sitt namn så fort som möjligt, och få den att förstå att det är världens bästa grej när du kallar den vid namn.

Övning 1: Kalla till lek

När din valp är pigg, kalla den glatt till lek genom att använda dess namn.

När ni lekt en liten stund, sluta leka och låt valpen syssla med sitt.

Kalla den sedan på nytt vid namn och lek glatt en stund till.

Om du använder namnet när du kallar till lek lär sig valpen att det lönar sig att komma till dig direkt när du ropar, eftersom den kan se fram emot en glad lekstund med dig. Små valpar älskar att leka och därför är lek en väldigt omtyckt belöning hos de allra flesta.

Övning 2: Förstärk med godbitar

Sätt dig på golvet nära valpen. När den kommer till dig på eget initiativ, säg dess namn och ge genast en liten godbit. Upprepa detta 5 gånger. (Säg namnet och ge en godbit.)

Låt valpen gå sin väg om den vill. Upprepa övningen när valpen kommer till dig självmant.

Att namnet kombineras med en godbit lär valpen att det är något riktigt härligt att höra sitt eget namn. Övningen lär också valpen att det lönar sig att komma till dig på eget initiativ.

Tänk på

  • Kalla även på valpen med dess namn vid matdags.
  • När din valp gör något oönskat, avbryt aldrig handlingen genom att använda valpens namn.*
  • Försök att använda bara ett namn, eventuella smeknamn kan komma senare.

Om du följer de här tipsen kommer du snart märka att valpen kommer rännande till dig så fort den hör sitt namn. Kom ihåg att belöna den med godbitar, glad lek eller gos. På så sätt bygger du en god grund för säker inkallning.

*I vecka 12 berättar vi hur du lätt kan lära din valp att avbryta en oönskad handling.