Valpguide

Valpguide

Lära valpen sitt

Varje valp behöver lära sig att sitta på begäran. Ofta lär sig hunden det nästan av sig själv, utan några knep. Det är lätt att lära hunden att sitta på begäran och färdigheten kan enkelt läras ut i samband med dagliga rutiner. Samtidigt lär sig valpen grunderna till en väldigt viktig förmåga; självbehärskning.

 

Övning 1: Få mat genom att sitta

När det är matdags för valpen och du står framför den med matskålen i handen, vänta tills valpen sätter sig på eget initiativ. (Det tar vanligen inte lång stund.) I exakt samma stund som valpen sätter sig, placera matskålen på golvet framför den. När valpen lär sig att den ska sitta före den får mat, kan du göra uppgiften lite svårare:

 • När hunden sätter sig, ställ ner skålen. Om valpen genast lyfter rumpan från golvet, lyft snabbt upp skålen.
 • Upprepa detta tills valpen kommer på hur den får maten att stanna på golvet: genom att sitta kvar.
 • Gör inte övningen för svår, en sekunds självbehärskning räcker i det här skedet.

Övning 2: Öppna ytterdörren genom att sitta

Om valpen inte är enormt kissnödig kan ni träna sittande och självbehärskning även vid ytterdörren. Det är naturligt för hunden att rusa ut så fort dörren öppnas. Men nu öppnas dörren som belöning för ett önskat beteende – att sitta ner och ha tålamod.

 • Stå med handen på dörrvredet och vänta tills valpen sätter sig av sig själv. Det kan ta en stund, men vänta lugnt. Låt den smarta småttingen själv räkna ut vad du vill att den ska göra.
 • När valpen sätter sig, öppna dörren långsamt. Om valpen lyfter rumpan från golvet, stäng dörren och vänta tills valpen sätter sig igen.
 • Fortsätt övningen tills du kan öppna dörren medan valpen sitter. Du kan naturligtvis också belöna valpen med godbitar för självbehärskningen.

När du får hålla dörren öppen ett ögonblick och valpen fortfarande sitter, beröm den glatt och låt den gå ut genom dörren.

Övning 3: Få favoritleksaken genom att sitta

Sittande och självbehärskning lär du lätt ut i samband med lek. Små hundvalpar älskar livliga lekar och är redo att göra vilka trick som helst för att få igång leken. Utnyttja energiknippets iver!

 • Ta din valps favoritleksak i handen.
 • Stå med leksaken i handen och vänta tills valpen sätter sig.
 • Så fort den gör det, belöna den med glad lek.

Så kan du enkelt lära din valp att lek alltid börjar med att den sitter. Först när valpen självmant sätter sig för att få saker kan du namnge handlingen och börja säga “sitt” när valpen sätter sig. Tvinga aldrig valpen att sätta sig genom att trycka baken neråt. Valpen förstår då inte själv vad den ska göra och trycket kan göra ont.

Släppa leksaken

Valpen håller en leksak (eller kanske något den inte alls får ha) med tänderna. Du vill att den ska släppa taget, men hur ska du göra det utan tafattlek eller utan att låta onödigt sträng? Att släppa en sak på kommando är en viktig basfärdighet, som är lätt att lära ut. Det är inte bra att kräva att valpen släpper sin skatt med tvång. Tvång kan leda till onödig resursaggression, det vill säga att hunden försvarar sina leksaker och ben. Gör i stället överlämnandet av saker till en rolig lek. Då ökar du också din egen pålitlighet i hundens ögon: Det lönar sig alltid att överlåta allt man har i munnen åt dig!

Byteshandel:

 • När valpen har en leksak i munnen, erbjud en supergod munsbit åt den rakt framför nosen. I samma ögonblick som valpen släpper leksaken säger du “släpp” och ger godbiten. Sedan kan du ge tillbaka leksaken och upprepa övningen efter en stund.

Lek med två leksaker:

 • Skaffa två identiska leksaker. När hunden håller den ena i munnen, vifta vilt med den andra likadana leksaken framför den. När hunden släpper leksaken i munnen, säg “släpp” och låt den ta tag i leksaken som du viftar med. Lek en stund med hunden, ta sedan leksaken den lämnat och gör om övningen med den.