Valpguide

Valpguide

Lära valpen plats

Plats-övningen ökar valpens självkontroll och är en smidig baskunskap i vardagen. I olika hundhobbyer krävs också grundläggande kontroll över hunden och att stanna på plats ingår i den. Så oavsett om du tränar din valp till en trevlig, lugn hundindivid eller en raket på tävlingsbanorna, är "plats" en grundläggande färdighet för alla pälsbollar. Beteendet är lätt att lära ut i samband med vanliga vardagssysslor.

Med lätta steg

  1. Kommendera valpen först att sätta sig och belöna den då den lyder. (Om valpen ännu inte kan sitta, läs vid vecka 11 hur du lär ut den här färdigheten.)
  2. Luta din överkropp bort från valpen och om den inte reser sig, belöna den. Upprepa tre gånger.
  3. Förflytta därefter din ena fot bort från valpen, men ta ännu inte något steg. Belöna och upprepa tre gånger.
  4. Håll en kort paus. Kommendera därefter valpen att sitta och upprepa punkt 3.
  5. Ta ett steg bort från valpen, gå tillbaka och belöna. Upprepa tre gånger.
  6. Ta fler steg några åt gången. Försvåra inte övningen alltför mycket, det är viktigt att valpen lyckas med uppgiften.

Om valpen reser sig upp upprepade gånger ska du backa i övningen och göra det enklare. Vissa vovvarr kräver fler upprepningar för att lära sig.

Vardagslivets belöningar

Det är lätt att lära hunden att sitta still, självkontroll och goda beteendesätt genom att belöna med så kallade vardagliga belöningar.

  • Släpp ut hunden genom dörren först när den kan sitta still och inte rusar ut med full fart. Om valpen försöker rusa ut, ska du stänga dörren och vänta tills den har lagt band på sig själv.
  • Om valpen försöker rusa fram till matskålen ska du lyfta upp skålen och vänta tills den lilla har satt sig ned och håller sig stilla. Sätt sedan ned matskålen på nytt. Om valpen håller sig still en kort stund ska du berömma den och låta den komma fram och äta. Om den sedan direkt börjar gå mot skålen ska du lyfta upp skålen och upprepa övningen.
  • Från bilen får man hoppa ut först med tillstånd: om hunden försöker rusa ut ur hundburen, ska du stänga grinden och vänta tills den har lugnat ned sig och håller sig stilla.

Tänk på det här

  • Gott beteende kan enkelt förstärkas: ge din hund en möjlighet att själv komma på hur den ska uppnå vad den vill, till exempel att komma ut genom dörren. På det här sättet stärks valpens problemlösningsförmåga och du skapar en utomordentlig grund för den att lära sig nytt.