Valpguide

Valpguide

Ge tuggben till valp

Att tugga på ben är rastypiskt beteende för hundar. Merparten av våra pälsbeklädda vänner njuter därför redan från ung ålder av att gnaga och tugga, och det lönar sig också att erbjuda valpen tuggben varje dag. När den lilla pirayan får tugga på något med tillstånd, hamnar inte skor och golvlister i stridslinjen. Varje hund har en egen "tuggkvot": någon har behov av att använda sin käke kraftigt under längre perioder åt gången, medan någon annan nöjer sig med kortare, dagliga tuggstunder. Oavsett, så finns tuggbehovet hos alla hundar.

Att tugga på ben ökar hundens välmående:

 • Tuggande gör så att välmåendehormoner utsöndras i hundens kropp och det är avstressande.
 • Valpen blir lugn av att tugga på ben och det ökar dess välmående.
 • Gnagande innebär en mekanisk nötning på tandytan och förhindrar att plack uppstår.

Även om hundvalpens tuggvilja oftast når sin kulmen precis innan tänderna byts, behöver den något att gnaga på under alla åldrar och varje dag!

Låt käkarna jobba – tryggt!

Hundar älskar ben och därför ska valpen aldrig någonsin lämnas ensam och oövervakad med sitt tuggben. En oerfaren och glupsk bentuggare ingår alltid i riskgruppen: glupskhet utgör en kvävningsrisk och om valpen erbjuds råa ben kan ett överintag av ben orsaka förstoppning eller i värsta fall tarmvred.

Checklista för bentuggarens ägare:

 • Övervaka alltid noggrant valpens tugglek. Om benet blir segt av saliv eller om valpen får loss en farligt stor bit av det, kan det vara smart att ta bort benet helt och hållet.
 • Säkrast är det att mata ben så att du håller fast det i ena änden. På det här sättet behåller du som ägare kontrollen över tuggandet och valpen lär sig att det är tryggt att tugga i närheten av en hand.
 • Under övervakade former kan man även ge råa ben till valpen, men det är viktigt att vara medveten om riskerna förknippade med bentuggande, såsom benämnets förhårdnande effekt på avföringen.

Så här väljer du lämpliga tuggben åt din valp

Det är bra att erbjuda hunden flera olika tuggben, vilket uppmuntrar till att tugga på tillåtna saker i stället för soffhörnet. Valet av rätt ben påverkas av hundens storlek och styrkan i dess käke, skicket på tänderna samt individuella smakpreferenser.

 • Vridna snurrstickor är avsedda för små hundar och valpar.
 • Tuggben erbjuder ett något hårdare motstånd för tänderna än tuggbensrullarna.
 • RAUH!-älgtuggben innehåller inga tillsatsämnen och lämpar sig även för allergiska hundar.
 • Om du erbjuder hunden så kallade knutben ska du iaktta särskild försiktighet. När en ivrig bentuggare hanterar benet kan knuten lossna för tidigt från benet och hamna i hundens hals.
 • Nästan alla hundar tycker om att tugga på råa ben.
 • Torkade djurdelar är ofta lagom för valpar att tugga på och erbjuder samtidigt nya smakupplevelser.

Vissa tuggprodukter innehåller relativt mycket energi, så observera mängden godsaker i valpens dagliga matportion. Kom ihåg att ägaren är ansvarig för all matning av alla slags ben och godsaker.