Valpguide

Valpguide

Fästingmedel för valpar

Något beroende av var ni bor behöver valpen skyddas mot fästingar från ungefär april till oktober. Du kan köpa olika fästingmedel, men kontrollera alltid först om de är lämpliga att använda också på valpar. Fästingmedel som används invärtes kräver ett recept utskrivet av en veterinär. En del djur kan få en allergisk reaktion på fästingmedel som innehåller läkemedel. På marknaden finns också örthalsband och ekologiska tillskott som vanligtvis lämpar sig för alla och som kan hålla ektoparasiter på avstånd. Många husdjursägare bestämmer sig också för att inte belasta sina pälsbeklädda vänner med produkter som innehåller läkemedel och väljer således ekologiska alternativ.

Fixodida

Fixodida är ett kosttillskott som även lämpar sig för valpar under tre månader samt diande tikar. I stället för miljöfarliga kemikalier och kemikalier som irriterar kroppen, innehåller Fixodida fulvosyra, rörstarrstorv samt spårämnen och vitaminer. Regelbunden användning av kosttillskott kan hindra fästingar och andra ektoparasiter från att bita sig fast. Produkten finns tillgänglig som tabletter samt ett lättanvänt pulver, som kan blandas i maten.

Fästingborttagare

Inget skydd fungerar till 100 procent mot fästingar och trots allt kan man hitta ovälkomna gäster på husdjurets hud. Därför bör basutrustningen i hundhemmet innehålla en fästinglasso, -tång eller -pincett. Vilken fästingborttagare som är bäst är en smaksak och beror på vad ägaren tycker. När det gäller små hundar och katter favoriserar många fästinglasson, som gör det enkelt och effektivt att ta bort fästingen även från krångliga ställen, såsom ögonvrån. Många hundägares förstahjälpenförpackningar (och promenadjackans ficka) innehåller såväl pincett som lasso och tång, så att man snabbat kan ta bort fästingen på ett effektivt sätt – oavsett var krypet har bitit sig fast.

PRODUKTER MOT FÄSTINGAR