På grund av högt tryck kan det förekomma förseningar hos våra fraktbolag. Tisdag 6/12 stänger vår kundtjänst kl. 14.00!
Valpguide

Valpguide

Ensamhetsträna valp

De flesta hundar fäster sig starkt vid sin familj och är lyckliga när de får vara nära sina ägare. Att lugnt kunna vara hemma ensam är ändå en konst som varje hund behöver lära sig. Om du inte lär din hund att vara ensam kan det leda till att den får separationsångest eller blir rädd för att vara ensam hemma. Detta är problem som försämrar livskvaliteten för både dig och din hund. Därför är det lika bra att öva valpen i att vara ensam.

Vardagen väntar

Ofta kommer en valp till sitt nya hem under semester och ledighet. Det är ett bra sätt att ta emot den lilla hunden – de första dagarna tillsammans är guld värda. Men mitt i allt valpgullande är det viktigt att minnas att vardagen väntar både valpen och dig. Semestern tar slut och när den första arbetsdagen är där är valpen plötsligt ensam i ett tomt hem, full av energi och utan någon aning om när du återvänder. För att den energin inte ska explodera i ett totalt kaos, bör ni ha övat stegvis på att vara ensam innan den dagen kommer.

Nybörjarträning

Börja öva på att lämna valpen ensam när den är sömnig. Medan ni övar associerar hunden det rådande känslotillståndet med det den lär sig.

 1. Placera valpen bakom en grind eller valphage tillsammans med en bädd, en vattenskål, ett kissunderlägg och leksaker.
 2. Sätt dig på andra sidan grinden så att valpen ser dig, men inte kan komma till dig. Nu kan du ta det lugnt: Drick en kopp kaffe och lägg upp din senaste valpbild på nätet.
 3. Om valpen försöker komma till dig, skäller, skrapar på golvet eller ställer sig med tassarna upp mot grinden, uppmärksamma den inte alls. När valpen märker att den inte får din uppmärksamhet genom att väsnas, lägger den sig troligtvis ner för att vila.
 4. När vovven är lugn en stund eller somnar, stig upp och öppna grinden lugnt. Säg ingenting till valpen.
 5. Om valpen är vaken och försöker rusa ut så fort du öppnar grinden, stäng den igen. Sätt dig ner en stund till och vänta tills hunden lugnar sig. På så vis får valpen själv upptäcka att det endast är när den beter sig lugnt som du kommer och släpper ut den.
 6. Kom ihåg att själv verka lite likgiltig i situationen, så lägger du ingen stor känsloladdning i att ni är åtskilda.  
 7. När valpen lugnat sig och inte försöker rusa ut genom grinden med våld kan du lugnt öppna grinden och lämna den öppen. Låt valpen göra som den vill: komma ut eller stanna inne i inhägnaden.
 8. Upprepa övningen flera gånger per dag. Öva särskilt när valpen är sömnig och tänker ta sig en tupplur. Du kan också lugna ner en valp som är vild på kvällen med ensamövning. Ett yrväder som river i ditt byxben placerar du med fördel bakom en trygg grind, där den ofta somnar snabbt.

Du är belöningen

När valpen lärt sig vara lugn kan du försvåra övningen genom att emellanåt gå till ett annat rum. Om valpen börjar ge ljud ifrån sig, vänta tills den blir tyst innan du går tillbaka. Då lär du valpen att den inte kan få dig att komma tillbaka genom att skälla eller föra oväsen, medan ett lugnt beteende får dig att återvända. Att du kommer tillbaka är belöningen för att valpen varit lugn. Att öva ensamvaro kräver konsekvens och tålamod av ägaren.

 

Undvik det vanligaste felet

Förläng valpens ensamtid långsamt. Det största felet i ensamhetsövningarna är ofta att valpen för snabbt lämnas ensam för länge. Ha som första mål att din valp efter några dagars regelbunden övning klarar av att lugnt vara ensam i max 30 minuter. Om du är tvungen att gå till jobbet snart efter att valpen anlänt, fixa en hundvakt.

Minneslista – gör så här innan du lämnar valpen ensam

 • Gå ut ordentligt med valpen. Låt den springa lös en stund eller uppleva något nytt.
 • När ni kommer in, ordna med lite hjärngympa åt din vän: aktiveringsspel eller öva på tricks.
 • Gå ut på en snabb kisstur precis innan du går också.
 • För valpen till en trygg plats, till exempel bakom en hundgrind, utan dramatik.
 • Du kan slänga ut lite torrfoder på golvet som valpen får nosa rätt på när du gått.
 • Du kan också ge valpen en Kong fylld med färsk- eller våtfoder.
 • Prata inte så mycket med valpen, säg med vanlig röst: ”Vi ses snart.”
 • Gå lugnt bort från platsen, gå inte tillbaka för att kika vad valpen gör.

En trygg plats

Det är bra om valpen så fort som möjligt kan få en egen trygg plats, till exempel ett rum som avgränsats med en hundgrind. Valpen lär sig då att lugna sig och stanna på den trygga platsen, där den har en bädd, en vattenskål, kissunderlägg och andra tillbehör. Du kan också lämna en radio på i rummet som tryggt bakgrundsprat. (Kom ihåg att gömma alla sladdar så att den inte kommer åt sånt.) Som underhållning bör du bara lämna garanterat säkra leksaker som du är 100% säker på att de inte kan gå sönder. Tuggben ska av säkerhetsskäl inte lämnas åt en ensam valp.

Ingen hund får lämnas i bur i flera timmar. Det strider mot djurskyddslagen. Den säkra platsen ska vara så stor att hunden kan röra sig och leka fritt.

När du kommer hem

Efter en stund ensam är din valp redo att kasta sig i famnen på dig när du kommer tillbaka, men ta det lugnt och undvik stora känslor. Avfärd och återvändande är en del av vardagen, så det är bäst att inte associera alltför mycket känslor med dem.

Om din valp sysslat med något den inte får medan den varit ensam, klandra den aldrig. Hundvalpar lever i nuet och kan inte förstå varför du är arg över något som skett tidigare. Städa upp utan att göra någon affär av saken och låt livet gå vidare.