Valpguide

Valpguide

Aktivera valpens nos

Att nosa och söka efter mat är arttypiskt beteende för hundar – från barnsben. Det finns enkla lekar som du kan göra med valpen för att den ska lära sig använda nosen, söka och nosa sig fram. 

Den här typen av aktivitet ger utmärkt stimulans och lär valpen att koncentrera sig. Nosandet tröttar också ut en liten vovve på ett skönt sätt. Lådleken är många hundars favoritlek, och inte utan orsak: den är härlig, enkel och snabb!

Enkel nosövning: Lådleken

  • Välj ut 4–5 askar eller små papplådor som passar valpens storlek. Det ska till en början vara enkelt för valpen att plocka ut godis ur lådorna.
  • Placera lådorna nära varandra och lägg en godbit eller hundmat i varje låda.
  • Släpp in den lilla nosaren i rummet. Hundar är av naturen nyfikna och valpen styr antagligen direkt mot lådorna.
  • Låt valpen nosa och äta godbiten ur varje låda.
  • Upprepa leken, men placera lådorna på olika ställen i rummet.

 

 

För lätt?

Under de kommande dagarna kan du öka utmaningen genom att vända någon låda upp och ned och gömma en godbit under den. Du kan också lämna någon låda utan godbit eller placera lådor på oväntade ställen. Men gör inte leken alltför svår så att valpen tappar intresset. Du kan också börja gömma godis i rummet utan lådor.

Med regelbunden upprepning lär sig valpen att använda sitt luktsinne effektivt. När valpen vet hur leken går till kan du kombinera den med ett kommando. Varje gång du släpper in valpen i rummet för att söka, säg “sök”.

Aktiveringsleksaker för valpar

Tips! Valpens mat behöver inte serveras ur en matskål, utan en del av dagens portion kan serveras i samband med söklekar. Att söka mat lägger en bra grund för många hundhobbyer!