Välja kattsand och kattlåda

Dags att välja kattlåda

Det finns massor av olika kattlådor på marknaden – något för alla smaker. Fundera över om du vill ha en kattlåda med tak eller om du vill ha en helt öppen kattlåda. Kattlådor med tak är populärt eftersom det hjälper till att minska sandskvätt och ger katten mer avskildhet vid sina toalettbesök.

Placera kattoaletten nära där ni vistas – dock inte för nära kattens matplats eller sovplats – för att kattungen ska känna sig trygg att göra det den ska. Precis som människan är katten ett vanedjur – flytta därför inte kattlådan om du väl hittat ett bra ställe. Däremot kan du med fördel ha flera lådor i hemmet.

Hemligheten bakom ett fräscht katthem är riktigt bra sand

Det behöver inte lukta kattkiss i ett katthem. Katter är väldigt renliga djur om de bara får möjlighet till det. Med rätt redskap, riktigt bra kattsand och genom att ta hänsyn till vad katten gillar kan du njuta av både kattens oemotståndliga sällskap och ett rent och luktfritt hem.

Det finns ett antal varianter och du och din katt måste tillsammans komma underfund med vilken sand som passar er bäst.

  • Klumpbildande kattsand. Den suger upp kattens urin och bildar hårda klumpar som är lätta att ta upp med spade. Tack vare detta behöver du bara ta bort en mycket liten del av sanden när katten varit på toaletten och sanden räcker länge.
  • Träpellets. Ett miljövänligt alternativ till vanlig kattsand, eftersom träpellets och krossad träpellets är biologiskt nedbrytbara.
  • Kompostbar ströpellets. Miljövänligt, hög uppsugningsförmåga och nedbrytbar.
  • Kattsand av kiselpärlor. Inte klumpbildande, men suger upp urinen och motverkar att dålig lukt sprider sig.

Kan jag ge ungen vilken sand jag vill?

När kattungen kommer till sitt nya hem är det en bra idé att först använda den sand ungen är van vid. Det hjälper katten att hitta rätt ställe att uträtta sina behov när nöden överraskar i den nya miljön och minskar även flyttstressen.

  • Eventuellt byte av sandsort kan sedan göras stegvis. Att med en gång byta från till exempel sand till träpellets är en alltför stor förändring för de flesta katter.
  • Blanda först lite nytt strö i det gamla vanliga och öka sedan mängden lite i taget.
  • Att vänja sig vid en ny strösort kan ta lång tid. Ibland godkänner katten inte den nya sanden alls och då är det bäst att respektera kattens beslut.
  • Du kan också erbjuda alternativ: Sätt sand av en ny sort i en låda men låt lådan med gammal sand stå kvar. Låt katten visa vilken den gillar.

Visste du?

Det är otroligt stor skillnad på olika slag av kattsand! När katten uträttar sina behov i lådan är den särskilt noga med “tasskänslan”, det vill säga vad som finns under de små trampdynorna. En missnöjd katt kan börja uträtta sina behov på oönskade ställen. Den kan också hålla sig långa tider vilket ökar risken för urinvägssjukdomar. Det är alltså väldigt viktigt att katten trivs med sin toalett och kattsanden bör därför alltid väljas enligt kattens preferenser.