Öva hantering med kattungen

En bra uppfödare har hanterat kattungarna på olika sätt sedan födseln, och övat på olika situationer med dem. På så sätt blir kattungens erfarenhet av människor positiv och trygg redan från början. Det är bra att fortsätta hanteringsövningarna direkt när katten vant sig vid sitt nya hem.

Om du vänjer katten vid hantering och vårdåtgärder redan som unge går sådana situationer lätt också när katten blivit vuxen och har mer styrka. Du kan vänja katten att slappna av under hanteringen genom att vara konsekvent och ha säkra tag, men utan att klämma för hårt eller skada katten på annat sätt.

Hur ska jag lyfta upp kattungen i famnen?

Ta ungen i famnen milt, men med säkert grepp. Låt den inte hänga i magen, utan håll i med ena handen bakom framtassarna. Med andra handen kan du stöda ungen under rumpan. Det här är ett stadigt och tryggt grepp.

  • Om ungen slingrar sig, släpp den aldrig just då. Om du gör det lär den sig att det lönar sig att streta emot och slingra sig.
  • Vänta tills ungen är stilla en stund och sätt ner den då. På det sättet förstärker du kattens lust att hålla sig lugn.
  • Framför allt, försök vara förutseende! Sätt helst ner ungen redan innan den börjar sprattla.

Tänk på!

  • Var alltid konsekvent. Kom ihåg att befria ungen från hanteringen när den är lugn.
  • Kom också ihåg att belöna ungen med godis under vårdåtgärder - det vill säga när du ska klippa klorna eller på annat sätt hantera vardagliga situationer som katten inte nödvändigtvis tycker verkar särskilt roligt. Belöna även med godis eller lek om ni övat. Då lär sig katten kombinera dessa saker i sinnet.
  • Instruera alla familjemedlemmar att göra likadant.

 

Visste du att...

Alla katter är inte famnkatter av naturen – en del behöver mycket övning. Du kan göra aktvititeten trevlig för katten genom att börja smått: lyft till exempel upp katten till intressanta ställen som den annars inte skulle nå, till exempel för att titta ut genom fönstret. Prova också att placera godis eller mat på en stol eller ett bord och lyfta katten dit. Eller varför inte bjuda på godis i famnen?