Låt kattungen vila

En vuxen katt vilar ungefär två tredjedelar av sin tid. Under sömnen vilar djurets kropp, precis som människans, och hjärnan bearbetar dagens händelser. Under vilan lagras det ungen lärt sig under dagen i långtidsminnet och kropp och sinne får nya krafter. I kattungars kropp frigörs tillväxthormon under sömnen, så de måste få sova i fred.

Bäddtips för små tigrar

  • Många katter gillar en bädd med kanter. Kanterna ger katten trygghetskänsla. Det är skönt att lägga sig och spinna utan att behöva akta sig för att glida ut över kanten.
  • För en skygg eller lite blyg katt är en grottbädd som påminner om en igloo ett säkert val. För skygga katter är det särskilt viktigt att ha en egen lugn plats där de känner sig trygga.
  • Ibland kanske katten ratar en fin bädd som du köpt. Det är för att obekanta lukter kan göra katter misstänksamma. Oftast börjar katten gilla sin bädd när den med tiden tar åt sig av hemmets bekanta och trygga lukter.

Det lönar sig att placera bädden på en plats där katten brukar vistas ändå. Katter trivs ofta högt uppe, där de kan ha uppsikt över sitt rike. Katten blir alltså knappast intresserad av en bädd på golvet, utan det är bättre att placera den högre upp, till exempel på en hylla eller i kattens eget klätterträd. En skygg katt kan också uppskatta en trygg bädd till exempel under sängen.

Se till att ungen får sova ostörd

Eftersom sömnen och sömnkvaliteten är viktiga för katter (särskilt kattungar) bör man även med familjens barn komma överens om att ingen rör vid katten när den sover eller vilar i sin egen bädd. När katten får sova i lugn och ro blir den tryggare och mer tillitsfull mot sina människor.