Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Så lär du din katt att gå i koppel

Alla katter mår bra av att komma ut ibland. Att få gå ut i sele ger din innekatt en trevlig omväxling i livet. Därför är det bra att lära katten att gå i sele och koppel redan när den är liten. Här berättar vi mer om hur du lär din katt eller kattunge att gå i koppel!

Tvinga aldrig din katt att gå i koppel

Innan du börjar lära din katt gå i koppel är det viktigt att komma att alla katter inte vill gå i koppel - tvinga aldrig din katt att använda koppel om den inte vill. Katter är djur som älskar att vara fria, så det är inte konstigt om din kattunge inte trivs med att ha en sele och koppel.

Vilken sele ska jag välja?

Är din katt inte van vid vare sig sele eller koppel rekommenderar vi att du börja träna med en sele eftersom det är säkrare för katten. Är din katt van vid halsband sedan tidigare kan du börja koppelträningen med halsband, och sedan vänja katten vid sele. En bra sele är stadig, inte vass i kanterna och skaver inte. Till små kattungar är det smart att skaffa en sele som har en rejäl justeringsmån så att de kan växa i den.

Så här vänjer du katten vid selen

När du sätter sele på en katt första gången är det vanligt att katten antingen blir som förlamad (lägger sig på sidan och vägrar röra sig) eller börjar springa runt i panik. Det senare kan till och med vara farligt och därför ska du vänja katten vid selen lite i taget.

  • Börja med att presentera selen för katten genom att till exempel lägga fram selen på golvet. Du kan belöna katten när den undersöker selen.

  • Du kan spruta Feliway-spray på selen för att ge den en trygg lukt.

  • Sätt på selen första gången när katten är avslappnad och inte på uppskruvat tigerhumör.

  • När ni övar hemma kan du först sätta selen lite för löst. Locka katten att fästa uppmärksamheten på annat än selen, till exempel godis och lek. Om katten alltid får något extra gott när den har selen på sig, blir selen snart en trevlig grej.

  • Låt övningsstunderna vara korta. Om katten inte blir rädd när den har selen på sig kan ni öva flera gånger per dag, några minuter åt gången.

  • När katten vant sig vid selen och vid att röra sig i den kan du fästa ett lätt koppel vid selen. Det är viktigt att lära katten redan inomhus att kopplet kan spännas och att det inte är något att vara rädd för.

  • När katten är lugn i selen när du håller i kopplet kan ni så småningom gå ut – till en början till ett garanterat lugnt och tryggt ställe.

Katten lär sig oftast snabbt att koppla samman selen med trevliga utomhusäventyr och då blir det allt lättare att ta på den.

Första gången en katt är kopplad utomhus

Första gången du går ut med katten kan du ta med transportburen som en tillflyktsort, eller så kan du ta ut katten i buren (med selen på) och låta den komma ut ur buren i egen takt. Det här är trevligare för katten än att bli släpad ut med tvång. Bli inte besviken om katten under den första utevistelsen bara sitter på trappan och tittar sig förundrat omkring. Låt katten avancera på gården i egen takt och släpp in den när den vill.

Ute kan du hjälpa katten slappna av genom att kalla på den, bjuda på godis eller leka tillsammans med kattens favoritleksak. Eftersom utevistelsen i början är mycket spännande och kanske lite skrämmande för en liten katt lönar det sig att vara ute bara en kort stund de första gångerna och sedan förlänga utevistelsen lite i taget ju mer katten vågar.

Tips på selar och koppel till katter

Kattungeguiden

I vår kattungeguide håller vi dig i tassen från den dagen kattungen flyttar hem till dig tills den är en vuxen katt. Här hittar du all information som nyblivna kattägare ställer sig, som hur man får kattungen att bli rumsren och sluta klösa på möbler.

Ada Trapp
Ada Trapp
Behöver du hjälp?