Köpa kattunge

Kommer du på dig själv med att du har lagt otaliga timmar på att titta på söta och roliga klipp på katter? Då är det konstaterat - du har blivit tokig i katter!

Beslutet att köpa eller adoptera en katt ska alltid vara noggrant genomtänkt. Husdjur är en familjemedlem som kan gå vid din sida i över 15 år om allt går bra. Även om katter är mer självständiga än till exempel en hund, så krävs det ansträngning från dig som matte eller husse utöver den mest basala skötseln som utfodring, rensning av kattlåda och gos. En katt behöver aktiveras och få utlopp för sina naturliga instinkter för att bli en välfungerande och trevlig familjemedlem. För att må bra behöver din lurviga vän även mat av hög kvalitet, rätt produkter och utrustning och emellanåt veterinärvård. Därför är det mycket viktigt att överväga om du verkligen kan ta hand om en fyrbent familjemedlem i hela dess liv. Tänk också på att hela familjen bör vara med på beslutet att skaffa en katt, för att det ska bli så bra som möjligt för alla.

Att välja rätt katt

I Sverige är det absolut vanligast med huskatter. Det är katter som saknar stamtavla och inte är registerade hos en kattorganisation. Kattförbundet SVERAK informerar om olika kattklubbar och kattuppfödning. Det viktigaste när du funderar på att skaffa katt är att se till hur livssituationen ser ut för dig: fungerar min livssitation tillsammans med en katt?

Varje katt är såklart unik men olika raser är framavlade för att göra olika saker, vilket styr deras beteende. Vissa kattraser fungerar generellt sett bättre i en barnfamilj medans andra katter föredrar ett hem där tempot är lite lugnare. Det rekommenderas också att du kontrollerar rasens hälsostatus. En sak som kan vara bra att tänka på är hur mycket tid du är beredd på att lägga ner på kattens skötsel och då mer specifikt på att ta hand om kattens päls. Långhåriga katter behöver borstas regelbundet för att ta bort överflödig päls och motverka hårbollar. Korthåriga katter behöver inte borstas lika ofta men kom ihåg att även korthåriga missar behöver en skön stund med borste emellanåt. Att läsa på och prata med uppfödare är alltid bra förberedelser att lägga lite tid på.

Att köpa katt från en uppfödare

För att din nya vän ska få en så bra start på livet som möjligt bör du köpa från en ansvarsfull och pålitlig uppfödare som har gott rykte.

En bra uppfödare:

 • tänker noggrant igenom vilka föräldrar den planerade kullen kommer att ha
 • gör alla viktiga hälsotest baserade på rasspecifika problem
 • har som mål att föda upp så friska kattungar som möjligt med ett stabilt psyke
 • tar hand om moderns välbefinnande och avmaskning redan under dräktigheten
 • tar med kattungarna på veterinärkontroller och tar hand om deras avmaskning
 • vaccinerar kattungarna under vecka 8-9
 • umgås med kattungarna och ger var och en kvalitetstid
 • informerar möjliga köpare om rasen och erbjuder dem råd och stöd
 • ställer många frågor och är noga med att ta reda på att katterna kommer att få ett bra hem hos sina nya ägare
 • gör det möjligt för köpare att besöka hemmet och träffa kattungarna och deras mamma
 • väljer eller hjälper till att välja den lämpligaste kattungen för varje köpare
 • registrerar kattungarna och gör skriftliga köpekontrakt

En bra och seriös uppfödare är ett perfekt stöd för en ny kattägare och ofta varar kontakten mellan uppfödare och ägare under hela kattens liv.  

Var hittar jag en bra uppfödare?

Seriösa uppfödare kan hittas på olika rasorganisationers webbplatser.

Köpa kattunge från privatperson

Det vanligaste sättet att köpa en kattunge är från en privatperson som inte bedriver en uppfödning i större skala, utan som har valt att ta kattungar på sin katt kanske för första gången. Det gäller ofta huskatter där man i vissa fall kanske inte vet vem pappan till katterna är. Om du har tänkt att köpa en kattunge från en privatperson så är det bra att kolla upp:

 • att kattungarna har blivit vaccinerade under vecka 8-9
 • att de är avmaskade
 • att du känner ett förtroende till den som säljer kattungarna

Om möjligt se gärna till att försöka träffa kattungen innan du bestämmer dig för köpet. Då får du tid på dig att se kattungen leka med sina andra kullsyskon och se att kattungen ser frisk och välmående ut.

Räddningsorganisationer och katthem

Hemlösa katter är ett känt problem i Sverige och det är ett problem som vi människor har skapat. Idag finns det många professionella räddningsorganisationer gör ett fantastiskt arbete för att förbättra djurens välbefinnande och har inte som huvudsakligt syfte att bara tjäna pengar. Att adoptera en katt eller kattunge är ansvarsfullt och genomtänkt val av dig som går i kattankar.

LÄS MER OM ATT ADOPTERA KATT