Klippa kattungens klor

Många är oroliga för att klippa sin kattunges klor. De vanligaste frågorna är:

 • Hur ofta ska jag klippa kattungens klor?
 • Hur mycket vågar jag klippa på en gång?
 • Hur kan jag vänja kattungen vid kloklippning?

Olika vårdåtgärder, som kloklippning, hör till kattens vardag. Redan när katten är liten kan du göra dem till trevliga rutiner. Kombinera åtgärden och redskapen med något som kattungen tycker mycket om, t ex läckert godis. Då kommer din misse lära sig älska kloklippning – eller i alla fall acceptera det.

Varför bör jag klippa kattens klor?

Ofta slits inte katters klor tillräckligt, särskilt inte innekatters. Håll ett öga på klorna och klipp dem regelbundet. Kontrollera klorna ungefär varannan vecka, men du lär nog märka när de är för långa ändå när busungen krafsar dig på magen.

Slipp onödiga olyckor:

 • Kloklippning minskar den skada katten orsakar på möbler samt skråmorna på ägaren, kattkompisar och andra djur i familjen.
 • Även vänliga kattkompisar kan skada varandra när de brottas sinsemellan, om deras klor är väldigt vassa.
 • När klorna är klippta fastnar katten inte heller så lätt i hemmets textiler eller ägarens kläder, vilket annars kan leda till att den skadar sig när den sliter sig loss.

Kloklippning hindrar inte katten från att klättra eller klösa på klösträdet.

Hur mycket vågar jag klippa?

Att klippa en katts klor är nästan lättare än att klippa en hunds, eftersom man bara behöver klippa bort de vassa spetsarna. Vanligen ser man tydligt på klon var den ljusröda pulpan finns och så länge du inte rör den är allt bra. Klipper du i pulpan av misstag är resultatet blödning och kanske en skrämd kattunge, men inget allvarligare än så.

 

Klipp klipp – då sätter vi igång!

 1. Ta ett bestämt men milt tag om ena framtassen. Kom ihåg att kattungen aldrig ska släppas fri när den sprattlar. Belöna kattungen med godis.
 2. När ungen är stilla en stund, belöna den och släpp tassen. Träna det här 8–10 gånger. Upprepa samma sak på baktassen.
 3. För sedan undan tasshåren med dina fingrar och tryck lätt på tån för att få fram klon.
 4. Vidrör försiktigt klon med saxen, belöna och befria ungen. Upprepa övningen 8–10 gånger. Upprepa på baktassen.
 5. Klipp sedan den vassa spetsen av en klo och ge direkt efter en supergod munsbit.
 6. Befria katten när den ätit munsbiten och hållit sig stilla en stund.

Tips!

 • Håll saxen lodrät när du klipper klon. Då behöver inte saxen klippa lika tjockt som om du håller den vågrät och liksom klämmer klon platt när man klipper. Det här gör att klon inte spricker lika lätt.