Kattungens socialisering

Socialisering betyder att kattungen bjuds på nya erfarenheter i ett lämpligt utvecklingsskede. Kattungens viktigaste socialiseringstid är i åldern 2–7 veckor. Här har uppfödaren en viktig roll i att presentera livet för de små ungarna. När kattungen kommer till dig vid 12 veckors ålder bör du fortsätta vänja den vid nya saker så fort den blivit hemmastadd. Ta det här skedet av kattungens liv på allvar. Socialiseringen påverkar i hög grad hur resten av din katts liv blir.

Vilken nytta ger socialiseringen?

Socialisering är nyckeln till ett avslappnat liv. När du vänjer kattungen vid nya saker förebygger du skygghet, rädslor och den stress dessa medför. Vardagen är enkel med en katt som förhåller sig obekymrat till nya saker.

Den här veckan kan du presentera följande för din kattunge:

  • hemsysslor, till exempel dammsugning och ljudet av tvättmaskinen
  • ljudet från dörrklockan
  • familjens andra sällskapsdjur
  • två nya människor
  • ett barn i lekåldern

Låt din katt bekanta sig med nya saker i sin egen takt, utan att skynda på den. När den lilla kissen tydligt är avslappnad med de nya människorna, låt dem bjuda på härliga godbitar och samtidigt klappa den. Dessutom kan gästen leka med katten med exempelvis en rolig vippa, om din katt gillar sådan lek. När katten lär sig kombinera gäster med trevliga saker blir den modig och öppen.

Barn och kattungar

Barnets och kattungens relation är i bästa fall intensiv och glädjefylld. Båda litar på varandra och lekarna är glada. Men lämna aldrig barn och kattungar oövervakade med varandra. Barnet kan i ivern börja skrika och jaga kattungen. Den lilla kattungen kan i sin tur leka tiger i fel stund och hugga tag i små viftande fingrar med klor och tänder. Vi vuxna måste ta lite ansvar och hålla koll så att ingen gör sig illa eller blir stressad.

Sömnen kompletterar de nya upplevelserna

Efter en stund av socialisering sitter det fint med en tupplur. Under tiden sparar kattungen den nya informationen och vad den lärt sig i långtidsminnet. Vila är minst lika viktigt som nya erfarenheter. Så kom ihåg att låta din kattunge sova i lugn och ro.