Förbered kattungen för veterinärbesök

Veterinärbesök kan kännas stressigt för både dig och katten. Katter är smarta och lär sig hela tiden nya saker. Erfarenheter, både positiva och negativa, påverkar starkt deras beteende. Därför är det viktigt att försöka göra veterinärbesöken så trevliga och stressfria som möjligt för katten. Det är extra smart att lägga krut på kattungens första veterinärbesök. Då är katten som mest nyfiken och eftersom den ännu inte har negativa erfarenheter av veterinärer kan du förstärka allt det positiva.

Katter berättar eller visar sällan på något sätt om de är sjuka. Därför är det bra att låta en veterinär kontrollera kattens hälsa regelbundet, till exempel i samband med vaccinationsbesöken.

Katter är mästare på att dölja obehag och smärta.

Därför behöver du känna din katt väl och vara observant, så att du kan reagera i tid på en eventuell sjukdom. Ring gärna veterinären om du är fundersam över något i din katts beteende.

Hur kan du minska kattens stress under veterinärbesök?

  • Vänj katten vid transportburen och att resa i den. Katten kan lära sig tycka om resor om den märker att man i buren kan komma till spännande och trevliga ställen. Om transportburen blir kattens egen tillflyktsort där den frivilligt går in slipper ni båda onödig stress.
  • Ta med godis när ni åker till veterinären och kanske en leksaksvippa, som du kan belöna kattungen med när den varit lugn i undersökningsrummet. Med lek kan du vanligen få ungens uppmärksamhet och göra veterinärbesöket till en trevlig upplevelse.
  • Ta också med en filt eller handduk som ungen är van vid. Den kan du lägga i transportburen för att ge trygghet.
  • Även om ungen är van att gå i sele är det bättre att ta den i bur till veterinären. Då blir den inte lika lätt rädd för andra djur i väntrummet.
  • Om ungen är skygg kan du väga den i sin transportbur. Sedan kan du väga transportburen för sig och dra av från kattens och burens gemensamma vikt, vips, så får du kattungens vikt.
  • Om katten inte självmant vill komma ut ur buren kan du, om burmodellen tillåter, ta av hela ovandelen och låta katten vara innanför de trygga kanterna av burens nedre del under vårdåtgärderna.
  • En lätt hungerkänsla kan vara till hjälp – när katten är hungrig är den mer intresserad av godbitar och kan med hjälp av dem betingas att se veterinärbesöket som en trevlig grej.

 

Visste du att...

Du kan träna veterinärbesök hemma. Lyft upp katten på ett bord och hantera den milt. Vänd på katten och rör vid olika delar av kroppen och belöna den varje gång med en härlig godbit. Du kan ta med en bekant person, som också får handskas med katten, i övningen. Särskilt tassarna är ofta känsligt område för katter, så det lönar sig att träna vidröring av dem.