Åka bil med kattungen

En lugn katt är en trevlig reskompis, till skillnad från ett fräsande och morrande nervknippe. Börja bilövningarna med att ordna en trygg resmiljö. Katten bör alltid resa i sin transportbur, eftersom en katt som är lös i bilen alltid är en säkerhetsrisk även för människorna. En säkerhetssele passar hundar, men en smidig katt kan lätt slinka ur en sele om den drabbas av panik och orsaka farosituationer när den rusar omkring i bilen. Dessutom kan en plötslig inbromsning bli ödesdiger för en fritt åkande kattpassagerare.

Innan ni börjar öva bilåkning bör kattungen vänjas vid transportburen där hemma. Läs instruktionerna för vänjningen av transportbur under vecka 13.

Öva bilåkning steg för steg

  1. När katten är van vid att vistas i sin transportbur kan ni börja träna korta resor. Ni kan börja med en resa från ena ändan av bostaden till den andra.
  2. När katten lärt sig att den i buren kommer till intressanta ställen, till exempel ut på gräsmattan (förutsatt att den först vant sig vid selen), kan den börja gå in i buren självmant i hopp om en trevlig upptäcktsfärd.
  3. Börja träna bilåkning i en parkerad bil med motorn avstängd. Belöna katten i transportburen för lugnt uppförande.
  4. Om katten hålls lugn kan du starta motorn för en stund och belöna katten medan motorn går.
  5. Sedan börjar ni åka. Kom ihåg att ungen tycker bilens gungande är spännande och den kan bli lite orolig. Därför är det bra att ha med någon som kan köra bilen, så att du kan koncentrera dig på att belöna katten. Kör en runda på ett par minuter och återvänd hem.
  6. Gör en lika kort eller bara lite längre runda under de påföljande dagarna.
  7. Förläng bilturen lite i taget. Skynda långsamt!
  8. Kom ihåg att belöna kattungen också hemma efter resan, till exempel med en rolig lekstund.

Katten kan bli ett riktigt trevligt ressällskap om du satsar på träningen. Ta med katten när helst det är möjligt! Veterinären är inte det bästa målet för de första resorna. När katten vant sig att gå i sele kan du till exempel ta med den på en längre tur och ha en trevlig stund utomhus.

Tänk på!

  • Inget sällskapsdjur får någonsin lämnas i bilen vid varmt väder, inte heller en katt. Bilen blir snabbt så het att det är farligt för djuret, även om det inte är hett ute. På vintern och när det är kallt ute kan katten bli nerkyld om den lämnas i bilen.