Hundraser

Hundraser

Staffordshire bullterrier

Staffordshire bullterrier är en populära hundras som har fångat mångas hjärtan. Staffen är en perfekt sällskapshund då den älskar människor och är väldigt lojal. Stafforshire bullterrier är en väldigt lekfull och lite busig vovve som är en gäldjespridare i familjen!

Kort fakta om Staffordshire bullterrier

  • Vikt: Hane 13-17 kg, Tik 11-15,5 kg.
  • Mankhöjd: Hane 36-41 cm, Tik 33-38 cm.
  • Livslängd: 12-14 år.
  • Färger: Det finns en uppsjö av olika färger på staffordshire bullterrier. Allt ifrån sandfärgad, fawn och röd till svart och blå. Vit är också vanligt, dessutom förekommer många tigrerade eller ovan färger i kombination med vitt.
  • Päls: Släthårig, saknar underull.
  • Kännetecken och särdrag: Välbalanserad och något bred kropp. Staffordshire bullterrier är väldigt stark i jämförelse med sin kroppsstorlek.
  • Egenskaper: Staffordshire bullterrier är en väldigt social hund som älskar att vara med, den är en aktiv glädjespridare som är väldigt lojal. "Staffen" gillar att prata och kan ibland vara lite högljudd. Vissa individer kan vara lite vaktiga.
  • Motionsnivå: Medel, en staffe kräver motion varje dag utöver de vanliga promenaderna. Att få sig en rejäl lekstund varje dag är perfekt för staffen som är väldigt lekfull. Många staffordshire bullterrier älskar också olika hundsporter som innebär mycket rörelse.

 

Vilken människa passar "staffen" bäst?

Staffordshire bullterrier är en perfekt sällskapshund som älskar att busa och leka, därför passar en husse eller matte som också har lätt för lek. Staffen är ett riktigt energiknippe och kräver därför en van hundägare som kan träna och uppfostra den på ett konsekvent och metodiskt vis. En staffordshire bullterrier kan fungera bra ihop med andra hundar, katter och barn men kan behöva viss social träning, det beror helt på individen. Det är viktigt att staffens människa engerar sig i sin hund och anpassar sig efter hundens behov av både träning och sällskap. Under arbetstid vill staffen vara med på jobbet eller få möjlighet till en dagmatte/daghusse eller hunddagis. Då staffordshire bullterrier kan vara lite högljudda och ibland yla vid exempelvis tristess är det bra att ha det i åtanke när du lämnar den själv längre stunder. Detta skiljer sig självklart mellan individer och det är upp till dig som hundägare att anpassa dig efter din hund. Staffordshire bullterrier älskar aktivering och lek och många är riktigt duktiga på hundpsorter. Se till så att lek och bus är del av er vardag.

Staffordshire bullterriers kost

Sjukdomar försämrar alltid hundens livskvalitet och känns i ägarens plånbok i form av fler veterinär- och medicinräkningar. Det kunde faktiskt vara bra att granska utfodringskostnaderna även ur ett hälsoperspektiv. Mat av god kvalitet kanske inte botar sjukdomar, men en lämplig kost gör din vän piggare och livskraftigare. Bra motståndskraft och allmänt god hälsa kan förebygga många problem. Som hundägare ansvarar du för din hunds hälsa och ett bra foderval är det första och viktigaste steget för ett hälsosamt hundliv.

Staffen är en medelstor hund med mycket muskler, så det är viktigt att ge staffen ett foder som har en hög kötthalt och som innehåller grönsaker och frukt med viktiga vitaminer och mineraler. Undvik foder med mycket spannmål och hög fetthalt.

Portionera din staffes mat utefter hundens ålder, vikt och aktivitetsnivå. Ett eller två mål om dagen är lagom för en staffordshire bullterrier. Om du ger din staffe godis under dagen ska dessa räknas in i din hunds dagliga matranson. Om du känner dig osäker bör du alltid kontakta din veterinär för att få kostråd.

Hur uppfostrar man och tränar en staffe?

Staffen är ett riktigt energiknippe och kräver därför en van hundägare som kan träna och uppfostra staffen på ett konsekvent och metodiskt vis. Alla hundar behöver en ägare som lägger ner tid och engagemang i sin hunds uppfostran. Se till att avvara flera tillfällen i vardagen där du och din staffe tränar tillsammans, se till att uppmuntra och berömma din staffe flitigt. Du ska aldrig vara sträng eller hård mot någon hund men däremot konsekvent och metodisk. Social träning är viktigt för staffordshire bullterrier som kan vara något skeptisk till andra hundar. Detta är såklart något som ligger på individnivå, men se till att träna din staffe i olika sociala sammanhang. Att gå en hundkurs tillsammans med din hund, oavsett ras, är något som vi varmt rekommenderar för att lära sig de grundliga kommandon och etiketterna i hundlivet.

Staffordshire bullteriers pälsvård och skötsel

Staffordshire bullterrier är en släthårig hundras som saknar underull. Detta gör att staffen kan ha lätt för att frysa. Många staffordshire bullterrier är inte överförtjusta i regn, så ett bra hundtäcke är att rekommendera. Pälsen behöver borstas igenom en gång i veckan för att ta bort överflödig päls. Utöver den minimala pälsvården behöver staffordshire bullterrier som alla hundraser kloklipp med jämna mellanrum samt tandborstning för att hålla sig frisk och ha en hög allmän hälsa. Många staffordshire bullterrier vill ligga bekvämt och mjukt när de ska sova - ett kallt golv är inget för en staffe. Därför är det bra att köpa en mysig hundbädd som din staffe kan sova i, om du inte vill ha sällskap i sängen vill säga.

Livet med en staffe

Ett liv och en vardag tillsammans med en staffe är ett liv fyllt med bus, lek och kärlek. Staffordshire bullterrier är väldigt lojala och familjekära samtidigt som de älskar att leka och busa. Din staffe kommer att må som bäst om den får vara med, helst hela tiden, och inkluderas i familjens vardag oavsett om det är en aktiv livsstil eller en mer avslappnad sådan. Många staffordshire bullterrier älskar hundsporter som agility, rallylydnad eller spårning. Ni kan också välja att vara aktiva mer på hemmaplan genom lek och bus eller aktivitetspromenader. För att din staffe ska få leva sitt liv till fullo krävs det att du som matte eller husse lägger ner tid och energi på att leva ett inkluderande liv tillsammans där din hund får vara med och på köpet får du en trogen och lojal vän som kommer följa dig vart du än går.