Vinter med hund

Vinter med hund

Så rustar du din hund för vinterkylan

Trots att vintern är mörk, lång och kall är den en årstid som många människor uppskattar. Klimatet förändras drastiskt under vintern och vi behöver skydda både oss själva och våra hundar mot den stränga kylan. I denna artikel får du tips på hur du bäst rustar din hund mot vinterkylan.

Satsa på värmande plagg och reflexer

Hur väl din hund klarar av vinterklimatet beror till stor del på dess ras, storlek och pälstjockhet. Magrare hundar lider mer av kylan än kraftigare hundar som naturligt har mer underhudsfett. Kroppsdelar som bör skyddas hos samtliga hundar under vintern är öron, tassar, könsorgan, då de lätt kan förfrysas eftersom de sticker ut, samt det känsliga området runt bröst och mage, där inre organ behöver skyddas. För att undvika förfrysningsskador och andra hälsoproblem kan du utrusta din hund med värmebevarande hundkläder som en hundtröja, ett värmande täcke eller ett vattentätt regntäcke eller en praktisk hundoverall. Tassarna skyddar du lätt med ett par sköna hundskor eller hundtofflor. Har din hund lång päls är en overall ett praktiskt plagg, då den skyddar pälsen mot smuts- och snöangrepp och gör att du slipper ägna allt för mycket tid åt pälsvård efter rastning.

Vårt utbud av hundkläder hittar du här >>

Hund vinter
Under vintern blir dagarna mörkare och för säkrare promenader rekommenderar vi att du förser din hund med en reflexväst eller ett koppel, halsband eller sele med reflexdetaljer. Då syns din hund garanterat när mörkret faller. Reflexartiklar hos oss hittar du här. Ska ni bege er ut på en långpromenad kan det även vara klokt att packa ner ett liggunderlag som hunden kan vila på utan att bli nerkyld.

Ge hundens tassar och päls lite extra kärlek

Under vintern utsätts hundens tassar och päls mot extra stora påfrestningar. För att undvika att hunden får smärtsamma sprickor på trampdynorna på grund av vägsalt bör du tvätta av tassarna efter varje promenad. Skulle din hund ändå få sår på trampdynorna kan du behandla dessa med en mjukgörande tassalva med högt fettinnehåll som påskyndar läkningsprocessen. Har din hund extra känsliga tassar kan du använda vattentäta hundskor av naturgummi som skyddar trampdynorna mot vinterns krävande underlag. Har din fyrbenta vän lång päls som växer mellan tårna ner under trampdynorna rekommenderar vi att du klipper bort denna på vintern för att undvika att lera, salt och snö fastnar i pälsen och bildar otrevliga klumpar. Se till att hundens klor är korta och fina med hjälp av effektiva kloverktyg så att djuret slipper lida av avbrutna eller spruckna klor. Vägsalt och snö utgör inte bara ett hot mot hundens trampdynor utan även dess päls. Isklumpar och saltrester ska du genast avlägsna från pälsen genom en ljummen dusch efter rastning och därefter noggrant torka hunden torr med en handduk.

Aktivera din hund inomhus

Självklart bör din hund inkluderas i vintriga aktiviteter som längdskidåkning och skridskoåkning, men kom ihåg att vinterunderlaget gör det jobbigare för hunden att röra sig. Under vintern kan hundar behöva hushålla lite mer med sin energi och det gäller att du är observant och ser till att din hund inte överanstränger sig. Motionera, stimulera och aktivera gärna din hund inomhus som omväxling samt när väderförhållandena utomhus är allt för stränga och trista.

  • Goda råd
  • Vinter med hund
  •