Kundvagn

Kundvagnen är tom.
#Goda råd för din hund#Säsong#Vinter med hund

Vinter med hund

Trots att vintern är mörk, lång och kall är den en årstid som många människor och djur uppskattar. Klimatet förändras drastiskt under vintern och vi behöver skydda både oss själva och våra hundar mot den stränga kylan. I denna artikel får du tips på hur du bäst rustar din hund mot vinterkylan.

Satsa på värmande plagg och reflexer

Hur väl din hund klarar av vinterklimatet beror till stor del på dess ras, storlek och hur tjock pälsen är. Kroppsdelar som bör skyddas hos samtliga hundar under vintern är öron, tassar, könsorgan samt det känsliga området runt bröst och mage, där inre organ behöver skyddas. För att undvika förfrysningsskador och andra hälsoproblem kan du utrusta din hund med värmebevarande hundkläder som en hundtröja, ett värmande täcke, en vattentät regnjacka eller en praktisk hundoverall. Tassarna skyddar du lätt med ett par sköna hundskor om det skulle behövas. Om du upplever att hunden ofta får köldkramp i tassarna (den kan börja halta eller till och med vägra att stödja på en eller flera tassar) så rekommenderar vi att du börjar med att köpa ett varmt täcke som verkligen täcker de stora muskelgrupperna på benen. Det brukar ofta hjälpa hunden att hålla värmen i tassarna bättre än ett par hundskor.

Vårt kompletta utbud av hundkläder hittar du här >>

För säkrare promenader under den mörkare årstiden rekommenderar vi att du förser din hund med en reflexväst eller ett koppel, halsband eller sele med reflexdetaljer. 

Samtliga reflexprodukter hittar du här >>

Ge hundens tassar och päls lite extra kärlek:

Under vintern utsätts hundens tassar och päls mot extra stora påfrestningar. För att undvika att hunden får smärtsamma sprickor på trampdynorna, klumpar under tassarna och isklumpar i pälsen kommer här några tips:

  • Tvätta tassarna efter varje promenad och torka noggrant

  • Förebygg och behandla sår på trampdynorna med tassalva

  • Använda vattentäta hundskor av naturgummi

  • Klipp bort lång päls som växer mellan tårna ner under trampdynorna

  • Se till att hundens klor är korta och fina med hjälp av effektiva kloverktyg

  • Avlägsna klumpar och saltrester från pälsen genom en ljummen dusch efter rastning och torka därefter hunden noggrant med en hundhandduk

  • Ska ni bege er ut på en långpromenad kan det även vara klokt att packa ner ett liggunderlag som hunden kan vila på utan att bli nerkyld

    Läs mer om tassvård här >>

Aktivera din hund inomhus

Självklart kan din hund inkluderas i vintriga aktiviteter som längdskidåkning och skridskoåkning om det passar er båda, men kom ihåg att vinterunderlaget gör det jobbigare för hunden att röra sig. Under vintern kan hundar behöva hushålla lite mer med sin energi och det gäller att du är observant och ser till att din hund inte överanstränger sig. Motionera, stimulera och aktivera gärna din hund inomhus som omväxling samt när väderförhållandena utomhus är allt för stränga och trista.

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?