Kundvagn

Kundvagnen är tom.
#Goda råd för din hund#Hundvård

Guide: tassvård för hundar

Hjälp din hund att hålla sina tassar och trampdynor rena och fina för att undgå skador och sjukdomar. Din hunds tassar och trampdynor utsätts dagligen för mycket slitage, såsom; asfalt, lera, grus, vatten, slask, vägsalt och mycket mer. Ta därför för vana att undersöka och kolla igenom tassarna, trampdynorna och klorna regelbundet. Har du en valp är det ännu viktigare att kontrollera tassarna, detta eftersom de inte är fullt lika tåliga som en vuxen hunds.

En hund som haltar eller helt plötsligt står med en höjd tass under en härlig promenad kan betyda flera saker. Antingen vill hunden leka eller så signalerar den att det är något obehagligt under tassen och att den kanske är skadad. Ta därför en extra titt. Ha också som vana att se över din hunds tassar, gärna dagligen. Det finns flera sätt att förebygga problem, och ett tips är också att ha ett litet apotek till hunden hemma, om olyckan skulle vara framme.

Klippa klorna 

Eftersom hundens klor ständigt växer är det viktigt att klippa dem så att dem inte blir för långa. Viktigt är att komma ihåg att även klippa sporrarna. Var dock försiktig så att du inte klipper av en för stor bit av klon och råkar klippa i pulpan. Pulpan förser klon med blod och är ett väldigt smärtkänsligt område. Klipp hellre ofta och lite åt gången. Det är mycket viktigt att vänja sin hund redan som valp. Se våra olika kloverktyg här.

Ansa pälsen på tassarna

På en hund som har lång päls på sina tassar och som gärna växer ner mellan trampdynorna, är det väldigt bra om man klipper bort denna päls så att man håller trampdynorna fria. Lång päls kan både samla upp och dölja smuts och skräp, vilket i sin tur kan irritera trampdynorna. Genom att avlägsna denna päls undviker man även att hunden får isbildningar, smutsklumpar eller att pälsen tovar ihop sig. Se våra olika hundsaxar här.

Vårda tassarna på vintern 

Under vintern är din hunds tassar extra utsatta. De utsätts för både vägsalt, slask och kyla. Tänk på att vägsalt är frätande och det är inte bra om hunden slickar i sig det. Ha därför gärna en handduk nära till hands i hallen, så att du kan torka av tassarna noga efter en promenad. Är det besvärligt att få bort, kan man alltid duscha av tassarna. Tänk då på att torka av tassarna ordentligt, så att de är helt torra. Skulle det fortfarande finnas lite fukt mellan trampdynorna finns risken för fukteksem och svampbildning mellan trampdynorna. Skulle denna olycka vara framme kan man försöka att tvätta med klorhexidin-schampo, fungerar inte det bör man uppsöka en veterinär.

Snö som lägger sig på pälsen kan man enkelt borsta bort efter en promenad. Eftersom att även temperaturen sjunker, så finns risken för isbildning på tassarna, främst hos hundar som har lång päls. Det kan man förebygga genom att ansa och klippa hundens päls mellan trampdynorna. Smörj gärna även in med en fet tassalva. Skulle isbildningar uppstå kan man skölja av tassarna med lite ljummet vatten.
Förutom vägsalt och isbildning kan även köldkramp och sprickor uppstå. Köldkramp innebär att hundens blodcirkulation hämmas och hunden kan får svårt att stödja på sina ben. Detta kan du lindra med att ha en handduk nära till hands i hallen så att du snabbt kan torkar av tassar, ben och mage efter promenaden. Du kan även massera hunden lite för få igång blodcirkulationen igen. Sprickor på trampdynorna kan också lätt uppstå under vintern av allt vägsalt och kylan som går hårt på tassarna. Med sprickor i trampdynorna finns risken att vägsaltet samlas i såren och svider och förvärrar dem.

För att förebygga och vårda sprickor är det bra om man smörjer tassarna med en tassalva regelbundet för att skydda och förebygga uttorkning. Vet man att man ska ut och gå är det bra att smörja tassarna en stund innan för ett extra skydd. För att skydda tassarna ännu mer kan man om man vill använda små hundskor som man trär på tassarna innan promenaden. Se våra hundskor här. Tänk på att hunden ofta behöver vänjas vid att ha på sig skor, så tror du att den kommer behöva fotbeklädnad - vänta inte med att köpa dem tills det är smällkallt.

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?