Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Tassvård - så tar du hand om hundens tassar

Att hålla sin hunds tassar och trampdynor rena och fina är viktigt för att förebygga skador och sjukdomar, och det är det här arbetet som kallas för tassvård. Din hunds tassar och trampdynor utsätts dagligen för slitage, som exempelvis asfalt, lera, grus, vatten, slask, vägsalt och mycket mer. Ta därför för vana att undersöka och kolla igenom tassarna, trampdynorna och klorna regelbundet. Har du en valp är det ännu viktigare att kontrollera tassarna, detta eftersom de inte är fullt lika tåliga som en vuxen hunds. Upptäck allt om tassvård för hundar här!

Vad är tassvård?

Tassvård för hundar innebär att du sköter om hundens trampdynor och tassar för att hålla dem friska och bekväma för hunden att tassa på. Tassvård inkluderar klippning av klor för att undvika överväxt, rengöring av tassar efter utomhusaktiviteter för att ta bort smuts och skräp, samt inspektion av trampdynorna för upptäcka eventuella sår eller sprickor. Fuktgivning med tassalva är viktigt för att förhindra torrhet och sprickbildning på hundens trampdynor. Skydd genom användning av tassskydd eller skor kan vara nödvändigt vid dåligt väder eller hårda ytor.

Därför är tassvård viktigt för hundar

Tassvård för hundar är viktigt av flera skäl. För det första är hundens tassar känsliga och kan bli utsatta för skador, sår och sprickor om de inte vårdas ordentligt. Regelbunden tassvård, inklusive klippning av klor och rengöring, minskar risken för skador och obehag för hunden. Dessutom bidrar tassalva till att förhindra torra och spruckna tassar. Om du dessutom regelbundet undersöker din hunds tassar är det enklare för dig att tidigt upptäcka eventuella problem som kan behöva veterinärvård.

Regelbunden tassvård och undersökning av tassarna

En hund som haltar eller helt plötsligt står med en höjd tass under en härlig promenad kan betyda flera saker. Antingen vill hunden leka eller så signalerar den att det är något obehagligt under tassen och att den kanske är skadad. Ta därför en extra titt. Ha också som vana att se över din hunds tassar, gärna dagligen. Det finns flera sätt att förebygga problem, och ett tips är också att ha ett litet apotek till hunden hemma, om olyckan skulle vara framme.

Det här ingår i tassvård för hundar

Klippa klorna på hunden

Eftersom hundens klor ständigt växer är det viktigt att klippa dem så att dem inte blir för långa. Viktigt är att komma ihåg att även klippa sporrarna. Var dock försiktig så att du inte klipper av en för stor bit av klon och råkar klippa i pulpan. Pulpan förser klon med blod och är ett väldigt smärtkänsligt område. Klipp hellre ofta och lite åt gången. Det är mycket viktigt att vänja sin hund redan som valp. Hundens klor klipper du enklast med en klotång eller klosax, och filar sedan ner de vassa kanterna med en klofil.

Läs mer om hur du klipper klorna på din hund här »

Ansa pälsen på tassarna

På en hund som har lång päls på sina tassar och som gärna växer ner mellan trampdynorna, är det väldigt bra om man klipper bort denna päls så att man håller trampdynorna fria. Lång päls kan både samla upp och dölja smuts och skräp, vilket i sin tur kan irritera trampdynorna. Genom att avlägsna denna päls undviker man även att hunden får isbildningar, smutsklumpar eller att pälsen tovar ihop sig. Använd exempelvis en hundsax när du ansar pälsen på din hund tassar.

Smörj in tassarna med tassalva

För att förebygga och vårda sprickor på hundens tassar är det bra om man regelbundet smörjer tassarna med en tassalva. Detta för att skydda och förebygga uttorkning av trampdynorna. Om du vet att du ska ut på promenad med din hund är det bra att smörja tassarna en stund innan för ett extra skydd. För att skydda tassarna ännu mer kan du använda små hundskor som man trär på tassarna innan promenaden. Tänk på att hunden ofta behöver vänjas vid att ha på sig skor, så tror du att den kommer behöva hundskor under vintern är ett tips att köpa hundskorna innan det hunnit bli iskallt ute, så hunden får en chans att vänja sig.

Tassvård på vintern

Under vintern är din hunds tassar extra utsatta. De utsätts för både vägsalt, slask och kyla. Tänk på att vägsalt är frätande och det är inte bra om hunden slickar i sig det. Ha därför gärna en handduk nära till hands i hallen, så att du kan torka av tassarna noga efter en promenad. Är det besvärligt att få bort saltet kan du alltid duscha av tassarna. Tänk då på att torka av tassarna ordentligt så att de blir helt torra. Skulle det fortfarande finnas lite fukt mellan trampdynorna finns risken för fukteksem och svampbildning mellan trampdynorna. Skulle det tyvärr hända ändå kan du försöka att tvätta tassarna med klorhexidin-schampo. Fungerar inte det bör man uppsöka en veterinär.

Isbildning på tassarna

Snö som lägger sig på pälsen kan du enkelt borsta bort efter en promenad, men något som kan vara svårare att få bort är isbildning på tassarna. Detta brukar uppkomma när temperaturen sjunker, och drabbar främst hundar med lång päls. Förebygg isbildning på tassarna genom att ansa och klippa hundens päls mellan trampdynorna. Smörj sedan gärna även in tassarna med en fet tassalva. Du kan även testa få bort isklumparna på tassarna genom att skölja dem under lite ljummet vatten.

Köldkramp i tassarna

Förutom vägsalt och isbildning kan även köldkramp och sprickor uppstå på hundens tassar. Köldkramp innebär att hundens blodcirkulation hämmas och hunden kan får svårt att stödja sig på sina ben. Detta kan du lindra med att ha en handduk nära till hands i hallen så att du snabbt kan torkar av tassar, ben och mage efter promenaden. Du kan även massera hunden lite för få igång blodcirkulationen igen. Sprickor på trampdynorna kan också lätt uppstå under vintern av allt vägsalt och kylan som går hårt på tassarna. Med sprickor i trampdynorna finns risken att vägsaltet samlas i såren och svider och förvärrar dem.

Tassvård hos Arken Zoo

Du vet väl att vi erbjuder tassvård i många av våra butiker? Då ingår:

  • Frisering av tasshår

  • Insmörjning av trampdynor

  • Kloklippning och filning

Läs mer om vår tassvård i våra butiker och boka din tid här »

Tips på tassvårdsprodukter för hundar

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?