Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Valp som bits

Hjälp! Min valp biter på allt och alla – vad ska jag göra? Det är naturligt för valpar att lära känna omgivningen genom att bita på saker och de är vana vid att sätta tänderna i sina syskon när de leker. Att straffa en hetlevrad valp kan uppmuntra fortsatt dåligt beteende, samtidigt som blyga valpar kan bli livrädda. Här ger vi våra bästa tips och råd på hur du hanterar en valp som bits, och hur du får din valp att sluta bitas.

Valpar utforskar med mun och tänder

Det är helt naturligt och hälsosamt att ha en valp som bits och nafsar. Valpar bits inte för att de är sura eller vill vara elaka – valpen är bara nyfiken och vill utforska världen, och det gör valpar med sin mun och sina tänder. Att valpen gillar att tugga och bitas kan innebära söndriga skor, söndergnagda stolsben och kläder med hål i. Det finns dock sätt att lära valpen vad som är okej att tugga på och inte.

Få valpen att sluta bitas – så gör du!

  • Om din valp bits, sluta leka och lämna platsen eller bli helt passiv. Detta visar valpen att när den biter dig så tar leken slut.

  • Under vissa omständigheter kan du också ta bort armen (eller vilken av dina kroppsdelar den nu biter på) från valpens mun och istället erbjuda en tuggleksak.

  • Människors ben och roliga byxor kan ofta göra en valp uppspelt. Om valpen biter i ditt byxben, stå stilla. Om valpen vägrar att släppa taget, locka till dig vovvens uppmärksamhet med en tuggleksak.

  • Om valpen blir sjövild på natten och börjar att slita i allt, plocka upp den vilda valpen och placera den i en valphage för att lugna ner sig.

  • Ge valpen massor av intressanta och tillåtna saker som den faktiskt får bita på, som tuggleksaker till exempel.

  • När du lämnar din valp ensam, isolera det tillgängliga området och se till att alla möjliga faror som elkablar flyttas utom räckhåll. Det gör du enkelt genom att använda exempelvis en hundgrind.

  • I de flesta fall slutar bitandet att vara ett problem när valptänderna ger plats för de permanenta tänderna.

Hur tillrättavisar man en valp som bits?

En valp som bits behöver avledas genom att få något annat som den får lov att bita, som en leksak till exempel. Är valpen inte intresserad av leksaken utan vill fortsätta bita på dig så ska du sluta leka med den och lämna platsen eller bli helt passiv. Då visar du valpen att när den bits så är leken slut.

Så får du valpen att sluta bitas
Vi visar hur du lär din valp att sluta bitas!

Valpsäkra hemmet innan du hämtar hem valpen

Gör det enklare för din valp att göra rätt genom att valpsäkra hemmet innan valpen flyttar in. Ta bort alla värdefulla saker som du är orolig över att valpen ska tugga sönder, lägg skor högt upp där valpen inte når, var noga med att lägga undan kläder, göm alla sladdar och så vidare. Se även till att ha köpt leksaker som valpen får leka med och tugga på så mycket den vill.

Så valpsäkrar du ditt hem »

Lär valpen kommandot ”loss” eller ”släpp”

Valpar som bits behöver inte betraktas som jordens undergång som bara skapar stress och irritation. Det kan också vara en möjlighet att lära valpen någonting nytt. Öva på att lära din valp kommandon som ”loss” eller ”släpp” – detta kommer vara användbart i fler situationer, både när hunden är valp och vuxen. Innan valpen sätter tänderna i något, säg ”loss” eller ”släpp” med lugn röst, följt av "sitt". Om valpen lyder ska du ge den en smaskig belöning. Eftersom det önskvärda beteendet belönas flera gånger och blir lönsamt, väljer valpen oftare att fortsätta på det spåret.

När slutar valpar bitas?

Som tidigare nämnt är det normalt att valpar bits. De är nyfikna på världen och dessutom kan deras växande valptänder klias. När allting känns riktigt jobbigt, kom ihåg att nästan alla valpar växer ifrån beteendet att bitas och nafsa. Var konsekvent med träningen och ge din valp något den får lov att tugga på när den sätter igång.

Tips på tuggleksaker till valpar som bits

Valpguiden

I vår valpguide håller vi dig i tassen från den dagen valpen flyttar hem till dig tills den är en vuxen hund. Här hittar du all information som nyblivna valpägare ställer sig, som hur man får valpen rumsren och hur man ensamtränar en valp.

Behöver du hjälp?