Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Träna kontaktövningar med din valp

Kontaktövning innebär att hunden på begäran kan se en människa i ögonen. Ögonkontakt är en grundläggande förutsättning för en fungerande vardag. Genom att se människan i ögonen kan hunden “be om lov” att göra något. Ägaren kan också lätt få hundens uppmärksamhet i olika situationer. I nästan alla vardagssituationer behöver hunden förmågan att ta kontakt. Dessutom är ögonkontakten grunden till många rörelser som tränas i hundsporter. Här visar vi hur tränar kontaktövningar med din valp.

Träna kontaktövningar med din valp
Vi visar hur du övar ögontakt med din valp!

Så här tränar du kontaktövningar med din valp

Övning 1 – vänta in valpens ögonkontakt

Det går vanligen enkelt och snabbt att öva in ögonkontakt. Hunden tittar av naturen ofta på människans ansikte och ögon. De flesta vovvar lär sig ögonkontakten så här:

  • Vänta att valpen självmant ser dig i ansiktet.

  • Säg “bra” i samma ögonblick och belöna genast valpen med en godbit.

  • Upprepa flera gånger och du kommer att märka att valpen börjar söka ögonkontakt självmant.

Övning 2 – locka valpen till att se dig i ögonen

Om valpen undviker att se dig i ögonen kan du locka den att se i rätt riktning med hjälp av en godbit.

  • Ta en bit godis mellan fingrarna och för den bredvid dina ögon. Ofta följer valpen godbiten med blicken.

  • I samma ögonblick som valpen ser mot dina ögon, belöna med godbiten.

  • Upprepa övningen en gång till, men vänta sedan tills valpen ser dig i ögonen utan lockande.

  • När den gör så, belöna den med både godis och beröm.

Klickern är ett hjälpmedel när du tränar kontaktövningar med valp

Ett utmärkt sätt är att använda en klicker i stället för ordet “bra”. Då kan du klicka i samma ögonblick som valpen ser på dig och sedan belöna med en godbit. Observera att klickerns ljud alltid bör följas av en godbit. Rätt användning av en klicker gör att djuret lär sig snabbare och blir en aktiv lärande. Hunden får möjlighet att själv prova vilken handling som leder till klicket och godbiten.

Tips på klickers »

Kombinera kontaktövningarna med kommando

När den klyftiga småttingen självmant erbjuder ögonkontakt kan du kombinera handlingen med ett kommando: ”titta”. Säg ordet precis när valpen ser dig i ögonen och belöna den. Kom ihåg att öva beteendet på olika platser. När du ska öva i en ny miljö behöver du förenkla övningen till en början så att du är säker på att valpen klarar av den.

Belöning är viktigt när du tränar kontaktövningar med din valp

Kom ihåg att ögonkontakt inte är särskilt naturligt för djur eftersom det i djurvärlden ofta tolkas som hotfull. Därför är det viktigt att du visar valpen att det är bra med ögonkontakt och att det kommer smaskiga belöningar när valpen tittar dig i ögonen, inte att det ligger någon aggressivitet bakom.

Träningsgodis för valpar

Valpguiden

I vår valpguide håller vi dig i tassen från den dagen valpen flyttar hem till dig tills den är en vuxen hund. Här hittar du all information som nyblivna valpägare ställer sig, som hur man får valpen rumsren och hur man ensamtränar en valp.

Behöver du hjälp?