Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Träna inkallning med valpen

Din lilla valp blir lätt uppslukad av dofter, den lyfter nosen och vips är hörseln som bortblåst. Svansen viftar i en glad hälsning - ”hej då kompis! - och snart ser du bara en fläck som springer mot horisonten. Att få springa lös är en kontrollerad frihet som höjer livskvaliteten och ger mångsidig stimulans till din hund. För att hundens äventyr ska vara trygga bör du redan när den är valp lära den säker inkallning. Här berättar vi mer om hur du tränar inkallning med din hund.

När kan en valp börja gå på promenad?

Innan vi går in på hur du övar inkallning med din valp tänkte vi berätta lite om valpar och promenader, eftersom det ofta är när ni är utomhus som inkallning är som viktigast – och svårast. Att gå promenad, eller gå ut, med valpen är viktigt oavsett ålder på valpen. En hund vill komma ut för att utforska sin miljö och stimuleras, samtidigt som de har kiss- och bajsärenden att ta hand om. Dock är det viktigt att komma ihåg att en liten valp inte orkar, och ska inte, gå lika långt som en vuxen hund.

Träna inkallning med hund

Även om en liten valp av naturen följer sin ägare kan den inte av naturen komma till dig på inkallning. Därför är inkallning en av de viktigaste sakerna du kommer att lära din hund. När du ska träna inkallning med din valp är det viktigt att komma ihåg att hundvalpar vanligen beter sig rastypiskt; medan vallhundar naturligt håller sig inom synhåll från ägaren sticker en liten terrier gärna iväg på egna äventyr. Du kan och bör lära valpen att komma vid inkallning redan när den är liten, oberoende av ras.

Så tränar du inkallning med din valp i 5 steg

 • Be en kompis eller familjemedlem hålla i valpen.
 • Ställ dig på ett par meters avstånd och sporra valpen med din röst och en favoritleksak.
 • När valpen knappt kan hålla sig i skinnet längre släpper medhjälparen den och valpen rusar mot dig
 • Precis när den rusar mot dig säger du med glad röst “hit”!
 • När valpen når dig eller leksaken du håller, beröm den frikostigt och belöna med en supersmaskig godis eller en rolig lek.

Du kan förlänga avståndet mellan dig och valpen lite i taget. Men gör inte övningen så mycket svårare, du vill inte att valpens fart ska minska och att den ska tappa intresset.

3 tips när du tränar inkallning med din valp

 • Börja öva inomhus, där det inte finns sådant som distraherar valpen. Använd din hunds favoritbelöningar i inkallningsövningarna.

 • När valpen klarar av inkallningen inomhus kan du börja träna inkallning utomhus.

 • Börja träna när valpen är pigg. Känslotillståndet återspeglas i det ni övar på: en pigg valp kommer piggt till dig när du kallar på den!

Så får du valpen att komma när du ropar (inkallning)
Vi visar hur du tränar inkallning med din valp!

5 saker att komma ihåg när du tränar inkallning med hund

 • Öva inkallning när valpen är pigg.

 • Försvåra inte övningen för snabbt, valpen ska lyckas varje gång.

 • Belöna alltid valpen när den kommer till dig. Straffa den aldrig när den inte gör som du önskar.

 • Använd valpens favoritleksak och riktigt smaskigt godis som belöning.

 • Ta många pauser och avsluta inkallningsleken innan valpen tröttnar.

 • Inkallningsordet (”hit”) ska inte användas när det är stor risk att valpen inte kommer, till exempel när den leker med andra hundar. De svåra övningarna kommer senare.

Lära valpen sitt namn

En liten valp förstår inte ett ord människospråk i början. Inte ens valpens namn betyder något för den förrän den lärt sig. Därför är det smart att lära hunden sitt namn så fort som möjligt, och få den att förstå att det är världens bästa grej när du kallar den vid namn.

Så lär du valpen sitt namn

När du tränar inkallning med din valp är det bra om valpen kan sitt namn. Men hur lär man en valp sitt namn? Om du använder valpens namn när du kallar till lek så lär sig valpen att det lönar sig att komma till dig direkt när du ropar. Den ser fram emot en glad lekstund med dig! Små valpar älskar att leka och därför är en lek en väldigt omtyckt belöning hos de allra flesta.

Övning 1: Kalla valpen till lek

När din valp är pigg, kalla den glatt till lek genom att använda dess namn.

När ni lekt en liten stund, sluta leka och låt valpen syssla med sitt.

Kalla den sedan på nytt vid namn och lek glatt en stund till.

Övning 2: Förstärk med godbitar

 • Sätt dig på golvet nära valpen. När den kommer till dig på eget initiativ, säg dess namn och ge genast en liten godbit. Upprepa detta 5 gånger. (Säg namnet och ge en godbit.)

 • Låt valpen gå sin väg om den vill. Upprepa övningen när valpen kommer till dig självmant.

 • Att namnet kombineras med en godbit lär valpen att det är något riktigt härligt att höra sitt eget namn. Övningen lär också valpen att det lönar sig att komma till dig på eget initiativ.

3 saker att tänka på när du lär valpen sitt namn

 • Kalla även på valpen med dess namn vid matdags
 • När din valp gör något oönskat, avbryt aldrig handlingen genom att använda valpens namn
 • Försök att använda bara ett namn, eventuella smeknamn kan komma senare

Om du följer de här tipsen kommer du snart märka att valpen kommer rännande till dig så fort den hör sitt namn. Kom ihåg att belöna den med godbitar, glad lek eller gos. På så sätt bygger du en god grund för säker inkallning.

Träningsgodis för valpar

Valpguiden

I vår valpguide håller vi dig i tassen från den dagen valpen flyttar hem till dig tills den är en vuxen hund. Här hittar du all information som nyblivna valpägare ställer sig, som hur man får valpen rumsren och hur man ensamtränar en valp.

Behöver du hjälp?