Kundvagn

Kundvagnen är tom.
#Goda råd för din hund#Hundraser#Grupp 3: Terriers

Staffordshire bullterrier

Staffordshire bullterrier, kallas ofta för staff eller staffe, och är en populär hundras som har fångat många hjärtan. Det är en perfekt sällskapshund eftersom de älskar människor och är väldigt lojala. Staffordshire bullterier är en lekfull, busig hund som garanterat sprider glädje till hela familjen. Här berättar vi mer om glada och omtyckta staffordshire bullterrier!

Lite fakta om staffordshire bullterrier

 • Ursprung: Storbritannien

 • Vikt: 11-17 kg

 • Mankhöjd: 33-41 cm

 • Fysiska egenskaper: Släthårig, välbalanserad och mycket stark för sin storlek. Muskulös, aktiv och smidig

 • Mentalitet: Har ett okuvligt mod och är envis. Väldigt intelligent och tillgiven, särskilt med barn. Djärv, modig och mycket pålitlig

 • Aktivitetsnivå: Medel

Staffordshire bullterriers ursprung

Hundrasen staffordshire bullterrier härstammar från Storbritannien och den kallas ofta för staff eller staffe. Staffordshire bullterriers förfäder var bull- och terrierhundar som bland annat användes för hundkamper. När detta sedan förbjöds började man avla fram en ny godkänd hundras av de för detta kamphundarna, och det var detta som gav upphov till dagens glada staffordshire bullterrier. Idag är staffordshire bullterrier en av de tio vanligaste raserna i England och i Sverige är staffordshire bullterrier en utpräglad sällskapshund som även används för utställningar.

För vem passar staffordshire bullterrier bäst?

En staffordshire bullterrier är en perfekt sällskapshund eftersom den älskar att leka, vilket betyder att den behöver en lekfull och rolig människa. En staffe är som ett moln av energi och behöver en erfaren ägare som är van att träna och uppfostra hundar metodiskt och med tålamod. Vissa staffordshire bullterrier behöver extra socialisering, men de flesta leker fint med andra djur och med barn. En staffordshire bullterrier kan vara högljudd och yla när den blir uttråkad, så hunddagis eller daghusse/dagmatte är en bra idé när du måste vara på jobbet. Alla individer är såklart olika så det är viktigt att du anpassar dig efter just din staffes behov.

Så mycket väger en staffordshire bullterrier

En staffordshire bullterrier är en medelstor hund och den ideala mankhöjden är 35,5–40,5 cm. En staffordshire bullterrier-hane väger 12,7–17 kg, medan tiken oftast väger 11–15,4 kg.

Så ser pälsen ut på en staffordshire bullterrier

Färgen hos en staffordshire bullterrier kan variera, den kan vara röd, fawn, vit, svart eller blue, eller någon av dessa färger ihop med vit. Den förekommer även i andra färger som nyanser av brindle, vilket ger en brun staffordshire bullterrier, eller nyanser av brindle ihop med vit.

Hur är en staffordshire bullterrier?

Eftersom staffordshire bullterrier har mycket energi och är väldigt lekfulla behöver de få träna för att kunna vara trygga och lugna när det behövs. Traditionellt har de okuvligt mod och envishet. Staffen är mycket intelligent, vilket gör att den lätt lär sig nya saker och gärna testar nya hobbys. De är mycket tillgivna, särskilt med barn. En staffordshire bullterrier hänger gärna med dig på alla dina äventyr eftersom den är både djärv och pålitlig

Så mycket motion behöver en staffordshire bullterrier

Staffordshire bullterrier är en hundras som behöver mycket motion, men inte extremt mycket som vissa andra hundraser. En staffordshire bullterrier brukar beskrivas som ett riktigt energiknippe som älskar att vara aktiv och leka. Den är känd för att yla och vara högljudd när den blir uttråkad, och är därmed ingen hund som vill mysa hemma större delen av dagen. Om du älskar äventyr är staffordshire bullterrier en bra hundras för dig - den är både djärv och pålitlig och är inte rädd för att testa på nya saker. Se till att leka mycket med din staffordshire bullterrier, motionera den ordentligt och ge den utmaningar att knåpa på, så kommer den bli en perfekt sällskapshund och följeslagare.

Staffordshire bullterrier som familjehund

Staffordshire bullterrier är en tillgiven hundras, särskilt med barn, vilket gör den till en härlig familjehund. En staffordshire bullterrier är dessutom lekfull och full av energi, och springer gärna runt och busar med hela familjen. Även fast det är härligt med en energisk familjehund som staffordshire bullterrier, är det viktigt att komma ihåg att den behöver träna på att kunna vara lugn och trygg när den behövs. Det är bra om familjens staffordshire bullterrier har en egen plats i hemmet där den kan ta det lugnt. Det är alltid de vuxnas ansvar att ta hand om familjens staffordshire bullterrier, även om det var barnen som ville skaffa en staffordshire bullterrier-valp. Det rekommenderas heller inte att lämna yngre barn ensam med en hund, även om det är en tillgiven ras som staffordshire bullterrier.

Staffordshire bullterrier som första hund

Staffordshire bullterrier är ett riktigt energiknippe och behöver en ägare som har erfarenhet av att träna och uppfostra energifyllda hundraser. En staffordshire bullterrier behöver en metodisk uppfostran med mycket tålamod, och vissa individer behöver extra socalisering. Något som är bra för nya ägare är att staffordshire bullterrier är en mycket intelligent hundras och den har lätt för att lära sig nya saker. Vi rekommenderar att du läser på ordentligt om staffordshire bullterrier innan du bestämmer dig för att köpa en, eftersom det är en hundras som kräver en hel del av sin ägare.

Pälsvård för staffordshire bullterrier

Staffordshire bullterrier har en mycket lättskött päls eftersom rasen är släthårig och saknar underull.

Vanliga sjukdomar för staffordshire bullterrier

Hos staffordshire bullterrier förekommer en del hudproblem, så som allergier och demodexkvalster. Förväntad livslängd för en staffordshire bullterrier är 12–14 år.

5 snabba om staffordshire bullterrier

 • Perfekt sällskapshund som älskar människor
 • Fungerar bra med barn
 • Lekfull och busig
 • Kräver en erfaren ägare som är van att träna och uppfostra hundar metodiskt och med tålamod
 • Kan vara högljudd och yla när den blir uttråkad

Vanliga frågor om staffordshire bullterrier

Vad ska jag tänka på innan jag köper en staffordshire bullterrier-valp?

Svar: Staffordshire bullterrier-valpar är väldigt populära. Det är viktigt att du gör research innan du köper din staffordshire bullterrier-valp för att vara säker på att rasen passar din livsstil. Staffordshire är en glad och vänlig hundras, men de har väldigt mycket energi och kräver en ägare som är van att träna och uppfostra hundar metodiskt och med tålamod. Innan du köper din staffe är det även viktigt att säkerställa att säljaren är en seriös staffordshire bullterrier-uppfödare som ger dig ett rimligt pris. Om du funderar på att köpa en staffe-valp, läs först igenom vår guide om vad du ska tänka på innan köpet.

Finns det nackdelar med staffordshire bullterrier?

Det är ofta en fråga om att ha tålamod och rätt livsstil, oavsett vilken ras du köper. Det man kan säga är en nackdel med att äga en staffordshire bullterrier är eventuella hälsoproblem eller att de har hög energinivå och är lekfulla. Om dessa egenskaper inte passar din livsstil, bör du fundera på en annan ras. Läs alltid på ordentligt om en hundras innan du bestämmer dig för att köpa hund.

Hur mycket kostar en staffordshire bullterrier?

En staffordshire bullterrier kostar ca 17 000-20 000 kr beroende på uppfödare, stamtavla och hundens ålder.

Hur smart är en staffordshire bullterrier?

Staffordshire bullterrier är en mycket intelligent hundras och den har lätt för att lära sig nya saker. Lägg gärna mycket tid på att lära din staffordshire bullterrier nya tricks och hobbys, och utmana den med roliga aktivitetsspel eller lekar.

Allt inom hund

Funderar du på att skaffa en liten valp eller har du redan en hund? Vi samlat allt som din vovve behöver, som hundmat, bäddar, leksaker, koppel och godis - på ett och samma ställe! Här kan du även enkelt bli medlem i vår kundklubb. Voff, vilket hundliv!

Ada Trapp
Ada Trapp
Behöver du hjälp?