Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Sjukdomar i de nedre urinvägarna hos katt

Katter kan få problem med urinvägarna, vilket kan orsaka både obehag och smärta hos katten. De vanligaste urinvägsbesvären är de som påverkar de nedre urinvägarna, antingen på ett obstruktivt eller icke obstruktivt sätt. Här berättar vi mer om olika former av urinvägsbesvär som kan drabba din katt.

Symtom på sjukdomar i de nedre urinvägarna hos katt

  • Katten kissar där den inte ska eller brukar, exempelvis på golvet eller i soffan
  • Ökad urineringsfrekvens
  • Smärtsam urinering
  • Blod i urinen
  • Urinvägsobstruktion
  • Beteendeförändringar

Orsaker till sjukdomar i de nedre urinvägarna hos katt

Det finns flera olika anatomiska och miljömässiga predisponerande faktorer för urinvägsproblem hos katter, vilket är anledningen till att det är viktigt att känna till kattens historia vid diagnostisering. Några predisponerande faktorer att ta hänsyn till är:

  • Stress eller miljöförändringar

  • Innekatter

  • Övervikt

  • Hanar löper större risk att drabbas av urinvägsobstruktion

Idiopatisk cystit hos katt

Den vanligaste orsaken till urinvägsproblem hos katt är stress eller felutfodring. Stress till exempel kan vara orsak till en inflammation i urinblåsan

Urinsten hos katt

Kristaller eller stenar i urinen är smärtsamma och kan i värsta fall även blockera urinröret och därmed förhindra att katten kan kissa. Stenarna kan variera i mineralsammansättning, men struvit- och oxalatstenar anses vara vanligast hos katter. Det går att behandla vissa sorter av urinstenar med veterinärfoder.

Stopp i urinröret hos katter

Har du misstänker att din katt har drabbats av urinstenar eller har svårt att kissa så behöver du kontakta veterinär! Kom ihåg att urinstopp hos hankatter alltid är akut och din katt behöver så fort som möjligt få komma till en veterinär för att få hjälp.

Urinvägsinfektion hos katt

Urinvägsinfektion hos katt är en bakteriell infektion som generellt sett är en sällsynt orsak till urinvägsproblem. Honkatter är mer benägna att drabbas av urinvägsinfektion än hankatter. En bakteriell infektion i urinvägarna hos en katt är vanligtvis orsakad av eller sekundär till urinstenar, en anatomisk defekt eller neoplasi.

Läs mer om urinvägsinfektion hos katt här »

När är det dags att uppsöka en veterinär?

Du bör alltid uppsöka en veterinär om du misstänker att din katt lider av en sjukdom i de nedre urinvägarna. Om din katt drabbats av en sådan sjukdom upplever den obehag och smärta. En veterinär kommer kunna ställa en diagnos och ordinera korrekt behandling.

Obstruktiva problem i de nedre urinvägarna bör betraktas som akuta och då behöver din katt få komma till veterinären fort. Urinstopp kan vara livshotande. Om du misstänker att din katt har en blockering i urinvägarna ska du aldrig trycka på kattens mage.

Så behandlar veterinären sjukdomar i de nedre urinvägarna hos katt

När du ringer till din veterinär kommer veterinären sannolikt be dig ta med ett urinprov från din katt som du fått samla in hemma. Urinprovet kommer att genomgå en rad analyser av exempelvis pH, koncentration, förekomst av blod, bakterier, inflammatoriska celler, socker och kristaller. Resultaten av dessa analyser avgör vilka som är de nästa stegen som behöver tas samt vilken behandling som är nödvändig för att hjälpa din katt.

Exempel på olika behandlingar, beroende på diagnos, är byte till ett veterinärfoder och/eller antiinflammatorisk medicin. Eventuella bakomliggande orsaker, som njurproblem eller diabetes, kan också behöva en egen åtgärd.

Uppsök alltid veterinär om du misstänker att din katt drabbats av sjukdomar i de nedre urinvägarna

Kom ihåg att alltid kontakta en veterinär om du misstänker att din katt mår dåligt. Arken Zoo Veterinärkliniker ligger intill flera av våra butiker runt om i Sverige. Här hittar du alltid engagerad personal som drivs av att erbjuda den allra bästa möjliga vården för ditt husdjur.

Boka tid hos någon av våra Arken Zoo Veterinärkliniker här »

Arken Zoo Veterinärkliniker

Visste du att vi har veterinärkliniker i anslutning till en del av våra butiker? Här hittar du alltid engagerad personal som hjälper dig och ditt husdjur med allt från vaccinationer till mer avancerade operationer.

Vet. Simone Häusler
Vet. Simone Häusler
Behöver du hjälp?