Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Urinvägsinfektion hos katt

Om en rumsren katt plötsligt börjar att urinera på fel ställen bör du som ägare undersöka saken. Urinvägsinfektion hos katter är vanligt och kan orsaka många problem och smärta. Ute i naturen är det livsfarligt att bli sjuk, så katter är mästare på att dölja smärta och symtom. När du som ägare väl marker att någonting är fel är situationen förmodligen ganska allvarlig. Här berättar vi mer om urinvägsinfektion hos katt och vad du som ägare kan göra för att hjälpa din katt.

Hur får en katt urinvägsinfektion?

Urinvägsinfektion hos katter orsakas av bakterier som rör sig upp genom kattens urinrör. Detta kan orsaka svår smärta när katten kissar och kan leda till att den börjar undvika kattlådan och urinerar på fel platser. Andra symtom på urinvägsinfektion hos katt kan inkludera blodig urin, oförmåga att urinera, att det bara kommer en minimal mängd kiss, samt att katten slickar urinöppningen onormalt mycket. Om du märker några förändringar i din katts beteende bör du ta med den till en veterinär så snart som möjligt. Det bästa sättet att förhindra att din katt drabbas av urinvägsinfektion är att se till att din katt får i sig tillräckligt med vätska.

Så förebygger du urinvägsinfektion hos katter

Det mest effektiva sättet att förhindra urinvägsinfektion hos din katt är att se till att katten får i sig tillräckligt med vätska. Katter är ökendjur som inte känner törst så lätt, då de är vana vid att få all vätska de behöver från sina måltider. Särskilt katter som främst äter torrfoder bör dricka tillräckligt med vatten. Vätskebrist kan leda till uttorkning som kan orsaka problem med urinvägarna och andra sjukdomar.

Andra tips för att förhindra urinvägsproblem hos katter

5 snabba om urinvägsinfektion hos katt

 • Urinvägsinfektion hos katter orsakas av bakterier som rör sig upp genom kattens urinrör
 • En urinvägsinfektion kan orsaka svår smärta när katten kissar
 • Symtom på urinvägsinfektion hos katt kan vara blodig urin, oförmåga att urinera, att det bara kommer en minimal mängd kiss, samt att katten slickar urinöppningen onormalt mycket
 • Det mest effektiva sättet att förhindra problem med urinvägarna är att se till att din katt får i sig tillräckligt med vätska
 • Om du misstänker att din katt drabbats av en urinvägsinfektion ska du ta den till en veterinär för undersökning

Blåsstenar hos katter

Ibland kan små kristaller i urinen klumpa ihop sig till stenar i urinblåsan. Blåsstenar kan vara smärtsamma och även blockera urinröret som därmed förhindrar katten att kissa. Blåsstenar kan inte botas hemma utan kräver alltid veterinärvård. Om blåssten inte behandlas kan det leda till döden.

Så får du katten att dricka mer

 1. Den perfekta måltiden för en katt bör innehålla 70–80% vätska. Servera blötmat eller färskfoder som innehåller mycket vätska i ett smaskigt format! Läs mer om färsk- och våtfoder här »

 2. Det bästa sättet att få katten att dricka vatten är att erbjuda olika skålar, många katter gillar nämligen stora skålar fulla av vatten. Vissa katter älskar även smaksatt vatten, vilket är lätt att göra - blanda lite vätska från våtfodret med vatten.

 3. Placera alltid vattenskålen på en annan plats än matskålen - katter har bra luktsinne och de kanske inte vill dricka vatten som luktar mat. Katter gillar även att ha många skålar på olika platser. Om katten hittar en vattenskål på ett oväntat ställe kommer den troligtvis att dricka från den - det är som att hitta en hemlig källa.

 4. Rinnande vatten är intressant för många katter, så du kan testa om din vän vill leka lite med vattenkranen.

 5. Ofta älskar många katter att leka med vatten. Om du är trött på att ständigt öppna vattenkranen kan du testa vattenfontäner. Trots att dessa vanligtvis har stora tankar är det bra att byta vatten dagligen.

 6. Bygg en vattenlekstation för din katt, till exempel i badrummet. Fyll en hink med vatten och lägg kattens leksaker eller godis där. Katten kommer förmodligen att försöka hämta sakerna och får då samtidigt njuta av det svalkande vattnet. Om kattens tassar blir våta behöver de torkas genom att slickas på och på så sätt får missen i sig lite vatten.

Tänk på detta: Om katten plötsligt börjar dricker mycket mer än vanligt bör du kontakta veterinär. Det kan bero på någon sjukdom.

Arken Zoo Veterinärkliniker

Visste du att vi har veterinärkliniker i anslutning till en del av våra butiker? Här hittar du alltid engagerad personal som hjälper dig och ditt husdjur med allt från vaccinationer till mer avancerade operationer.

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?