Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Nyår med katt

Att fira in det nya året är ofta förknippat med fest och glädje för oss människor, men för katter kan nyårsafton vara en källa till stor ångest och oro. Fyrverkerier och höga ljud kan skrämma och stressa katter, och leda till trauma för resten av livet. Därför är det som djurägare bra att vara beredd och försöka skapa en lugn och trygg miljö för sin katt under firandet. Här berättar vi mer om hur du kan förbereda dig inför nyår med katt.

Så gör du din katt mindre stressad på nyår

Precis som vi människor är alla katter individer – vissa katter reagerar inte alls på fyrverkerier och höga smällar, medan andra katter blir panikslagna och ångestfyllda. Här har vi samlat våra bästa tips för dig som har en orolig katt som behöver lite lugnande hjälp på nyår:

  • Håll katten inomhus. Även om din katt är en utekatt är det en bra idé att ta in den inomhus i god tid innan fyrverkerierna börjar skjutas i väg. Om din katt är väldigt orolig kan du dra för gardinerna. Även orädda katter bör hållas inomhus under det värsta smällandet. Riskera aldrig att din katt springer bort av rädsla.

  • Sätt på musik i hemmet. Musik kan nämligen lindra det värsta ljudet från fyrverkerierna.

  • Ge katten en aktiveringsleksak. En spännande aktiveringsleksak med godsaker i kan distrahera katten från de höga ljuden. Även kattleksaker med kattmynta i kan ge katten lite lugn och ro i själen eller en extra lyckoboost.

  • Ta hjälp av lugnande feromoner från Feliway. Ibland behövs det lite extra hjälp och lugnande produkter från Feliway ökar kattens känsla av trygghet.

  • Gå till veterinären. Vissa katter är så pass stressade att det bara är medicinering som hjälper. Ta med din katt till veterinären i god tid innan nyår, eftersom veterinären behöver göra en allmän hälsokontroll av din katt och ta blodprov innan mediciner kan skrivas ut på recept.

  • Försök vänja katten vid ljudet av fyrverkerier. Det går att försöka vänja katten vid ljudet av fyrverkerier, men det kräver tid, tålamod och lyckas inte alltid.

  • Trötta ut katten i god tid innan tolvslaget. Se till att leka ordentligt med din katt, utmanade den med aktiveringsleksaker och gör dagen extra spännande så att katten känner sig aktiverad och trött på kvällen.

Om din katt skulle springa bort på nyår

Se till att din katt är ID-märkt och registrerad hos Jordbruksverket ifall den skulle springa bort av rädsla på nyår. Då vet upphittaren var katten hör hemma. Om din katt har halsband på sig kan du märka det med ditt telefonnummer och adress.

Vad kan man göra på nyår om man har en katt?

Är både du och din katt trött på alla fyrverkerier på nyår? Här kommer tips på vad ni kan hitta på istället!

  • Res bort till glesbefolkade områden. I städerna skjuts det vanligtvis mer raketer än ute på landsbygden eller på glesbefolkade områden. Kanske har du någon vän eller släkting som bor lite avsides som ni får fira med?

  • Boka ett rum på ett flygplatshotell. Visste du att det är förbjudet att skjuta fyrverkerier i närheten av flygplatser? Många flygplatshotell upplåter därför sina rum till husdjur och deras ägare under nyårsnatten.

  • Börja träna din katt i god tid innan nyår. Om du vill försöka vänja din katt vid ljudet av fyrverkerier är det bra att börja med träningen i god tid innan, exempelvis genom att spela upp ljudet av fyrverkerier för katten. Det här kräver mycket tid och tålamod och det är tyvärr inte säkert att det lyckas då alla katter är individer med egna rädslor.

Tips på produkter som kan lugna stressade katter på nyår

Allt inom katt

Funderar du på att skaffa en liten kattunge eller har du redan en katt? Vi samlat allt som din misse behöver, som kattmat, bäddar, leksaker och godis - på ett och samma ställe! Här kan du även enkelt bli medlem i vår kundklubb. Mjau, vilket kattliv!

Behöver du hjälp?