Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Lära valpen sitt

Alla valpar behöver lära sig kommandot ”sitt” – det kanske mest användbara kommandot för alla hundägare. Ofta lär sig hunden det nästan av sig själv, utan några knep, men om du behöver lära din hund ”sitt” genom träning behöver du inte vara orolig. Färdigheten kan enkelt läras ut i samband med dagliga rutiner, samtidigt som valpen lär sig grunderna till en väldigt viktig förmåga; självbehärskning. Här visar vi hur du lär din valp sitt!

Så lär du din valp ”sitt”

Övning 1: Få mat genom att sitta

När det är matdags för valpen och du står framför den med matskålen i handen, vänta tills valpen sätter sig på eget initiativ. (Det tar vanligen inte lång stund.) I exakt samma stund som valpen sätter sig, placera matskålen på golvet framför den. När valpen lär sig att den ska sitta före den får mat, kan du göra uppgiften lite svårare:

 • När hunden sätter sig, ställ ner skålen. Om valpen genast lyfter rumpan från golvet, lyft snabbt upp skålen.

 • Upprepa detta tills valpen kommer på hur den får maten att stanna på golvet: genom att sitta kvar.

 • Gör inte övningen för svår, en sekunds självbehärskning räcker i det här skedet.

Övning 2: Öppna ytterdörren genom att sitta

Om valpen inte är enormt kissnödig kan ni träna sittande och självbehärskning även vid ytterdörren. Det är naturligt för hunden att rusa ut så fort dörren öppnas. Men nu öppnas dörren som belöning för ett önskat beteende – att sitta ner och ha tålamod.

 • Stå med handen på dörrvredet och vänta tills valpen sätter sig av sig själv. Det kan ta en stund, men vänta lugnt. Låt den smarta småttingen själv räkna ut vad du vill att den ska göra.

 • När valpen sätter sig, öppna dörren långsamt. Om valpen lyfter rumpan från golvet, stäng dörren och vänta tills valpen sätter sig igen.

 • Fortsätt övningen tills du kan öppna dörren medan valpen sitter. Du kan naturligtvis också belöna valpen med godbitar för självbehärskningen.

När du får hålla dörren öppen ett ögonblick och valpen fortfarande sitter, beröm den glatt och låt den gå ut genom dörren.

Övning 3: Få favoritleksaken genom att sitta

Sittande och självbehärskning lär du lätt ut i samband med lek. Små hundvalpar älskar livliga lekar och är redo att göra vilka trick som helst för att få igång leken. Utnyttja energiknippets iver!

 • Ta din valps favoritleksak i handen.

 • Stå med leksaken i handen och vänta tills valpen sätter sig.

 • Så fort den gör det, belöna den med glad lek.

Så kan du enkelt lära din valp att lek alltid börjar med att den sitter. Först när valpen självmant sätter sig för att få saker kan du namnge handlingen och börja säga “sitt” när valpen sätter sig. Tvinga aldrig valpen att sätta sig genom att trycka baken neråt. Valpen förstår då inte själv vad den ska göra och trycket kan göra ont.

Bonus! Så lär du valpen att ligga

Efter din hund har lärt sitt "sitt" kan du börja lära den att ligga. Så här gör du när du lär din valp kommandot "ligg".

 • Placera dig framför din valp och såg åt den att sitta.

 • När den sitter ner - gör en handrörelse ner mot marken mellan valpens framben och säg "ligg".

 • När valpen följer din hand neråt och lägger sig så belönar du den med godis eller lek.

Precis som med "sitt" så krävs det tid och träning för hunden att lära sig att ligga, och det kan ta lite extra lång tid med kommandot "ligg". Kom ihåg att det viktigaste för att hunden ska lära sig att ligga är att den tycker träningen är rolig!

Träningsgodis för valpar

Så lär du valpen sitt
Vi visar hur du lär din valp att sitta!

Valpguiden

I vår valpguide håller vi dig i tassen från den dagen valpen flyttar hem till dig tills den är en vuxen hund. Här hittar du all information som nyblivna valpägare ställer sig, som hur man får valpen rumsren och hur man ensamtränar en valp.

Behöver du hjälp?