Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Lära valpen att hälsa fint utan att hoppa

Att hälsa lugnt och fint på främmande hör till baskunskaperna för alla hundar. Förutom att ett beskedligt hälsande är hövligt, är det också en säkerhetsfråga – särskilt när det är fråga om större raser. Grundreglerna för hälsningen lär man hunden redan i valpstadiet. Det är inte svårt att lära ut det till hunden, men det kräver att man är konsekvent och klarar av att instruera även valpar som attackerar. Här berättar vi mer om hur du lär din valp att hälsa fint, utan att hoppa.

Valp som hoppar

Små tassar hoppar upp mot dina lår och den lilla nosen sträcker sig uppåt för att dela ut pussar - vem kan motstå en hundvalp som omfamnar hela världen? Valptiden är försvinnande kort och inom några månader har man i stället en ostyrig tonåring, som försöker sig på upprätt brottning med okända människor, hoppar och river sönder kläder, biter i näsan och nafsar efter byxbenen. Den här tokstollen tycker att människor som skriker av skräck är det roligaste som finns!

Varför hoppar hundar mot människor?

En ägare som tröttnat på den hoppande valpen glömmer ofta grunden till träningen: beteendet fortsätter om hunden får det bekräftat, det vill säga blir belönad. Vi människor uppfattar belöning som en godbit eller lek, men ur husdjurets synvinkel är saken sällan så enkel. För merparten av hundarna är människornas uppmärksamhet världens bästa grej och fungerar som en belöning för oönskat beteende. Kvaliteten på uppmärksamheten har ingen betydelse för de flesta ivriga valpar: den främmandes besvärade snurrande, handviftande eller skrik av förbudsord är också de en slags uppmärksamhet, som kraftigt upprätthåller beteendet. Vad ska man då göra?

Så får du din valp att sluta hoppa

Valpen vet inte med sig och förstår inte att man inte får hoppa upp mot människor. Utöver alla andra beteendekoder för en ordentlig hund måste också den här läras ut. Det tar en stund att lära sig. Hoppande är i de flesta hundars fall en följd av ett ivrigt och uppvarvat känslotillstånd. Eftersom man vid hälsningssituationen strävar efter lugn, är det av yttersta vikt att ändra känslotillståndet, men kräver också långsiktighet.

 • Ta bort möjligheten till belöning från hunden, det vill säga den får inte det den vill ha med sitt hoppande – människans uppmärksamhet.

 • Instruera din gäst att vända ryggen till den hoppande valpen och bete sig helt oberörd.

 • Lär hunden ett ersättande beteende. Lär din valp vad den bör göra i stället för att hoppa. En bra beteendemodell i hälsningssituationen är till exempel att sitta.

Lär hunden ett ersättande beteende

Alla djur har svårt att förstå konceptet "gör ingenting". En av grunderna för en lyckad träning är att på förhand besluta hur husdjuret ska bete sig i stället för att hoppa. Att bara säga "du får inte hoppa" betyder ännu ingenting, men till exempel är redan beteendet "sitt när en främmande människa närmar sig" enklare för hunden att förstå och lära sig. Det ersättande beteendet bör först läras ut till valpen i en mycket lugn omgivning. Störningar och kravnivån ökas lite åt gången.

Först när valpen kan sitta tillförlitligt i olika situationer ska man börja lära ut beteendet i möten med andra. Till den här övningen är det bra att be om hjälp av en medhjälpare. Som hjälp fungerar det bra med en människa som valpen är bekant med.

Så lär du din valp att vara lugn

Övning 1 – möte med annan människa på långt håll

 • Till en början kommer hjälpredan inte alls i närheten, utan står en bra bit (flera meter) utom räckhåll för hunden.

 • Om valpen sticker iväg i kopplet, ska du vänta tills den har lugnat ned sig. Kommendera den därefter att sätta sig ned och snåla inte på belöningsgodbitarna.

 • När valpen sitter ner i lugn och ro och känner doften av alla godbitar, ska du be hjälpredan att fortsätta gå förbi er (på rejält avstånd) och ge sedan valpen ännu fler godbitar.

 • När hjälpredan har passerat, ska du sluta mata på med godbitar och genast fortsätta gå i motsatt riktning.

Upprepa övningen 5–6 gånger. Om valpen håller sig lugn och äter godbitarna, kan hjälpredan minska avståndet då hen stannar i närheten och går förbi. Gör dock inte övningen alltför svår, utan det viktigaste är att valpen fortsätter vara oberörd och sitter still. När det flyter på och valpen inte sliter och drar, är nästa steg att på nära håll byta några ord med den ni möter.

Övning 2 – möte med annan människa på nära håll

 • Kommendera hunden att sitta och ge rikligt med godbitar.

 • Nu går hjälpredan nära er, hälsar på dig och stannar upp några sekunder i din närhet.

 • När hjälpredan står nära dig, ska du ge din redan sittande hund godsaker.

 • Räkna sakta till fyra medan hunden äter, därefter kan hjälpredan gå vidare och du kan sluta ge godbitar.

 • Om valpen slutar äta och drar mot hjälpredan när hen kommer nära, ska du be hjälpredan att återigen hålla sig på större avstånd.

 • Därefter ska du återigen kommendera valpen att sitta och så börjar ni om från början. Om valpen försöker ta sig mot den ni möter, ska du förenkla övningen något och be hjälpredan att stanna upp en aning längre bort – ni har kanske gått lite för fort fram med övningen och hunden kräver fler enklare upprepningar.

Övning 3 – låt hjälpredan hälsa på valpen

När valpen lyckas hålla sig lugn då den välkända hjälpredan står i närheten, lägger man till ytterligare ett störningsmoment i övningen: "den främmande" ska hälsa på hunden. Till en början räcker det att man gör som i den föregående övningen, men nu tittar hjälpredan på valpen och riktar en kort hälsning direkt till den. Det är viktigt att hjälpredan beter sig neutralt och pratar med en neutral röst, så att valpen inte blir alltför uppjagad utan kan hålla sig lugn. I stället för att skynda igenom träningen mot det slutliga målet, ska det viktigaste målet med övningen vara att valpen är lugn och sitter stilla. Oftast krävs det en massa upprepning och flera hjälpredor med vilka man gör snabbgenomgångar av övningen innan hunden verkligen lär sig uppgiften. Kom ihåg att alltid när ni övar med en ny hjälpreda så ska du börja träningen från en så enkel utgångspunkt som möjligt.

När hälsningen fungerar utan större känsloutbrott utomhus ska du förflytta samma övning inom hemmets trygga väggar. Till en början kan det vara nödvändigt att hålla valpen kopplad så att den inte kommer åt att plötsligt rusa fram i full fart för att hälsa på hjälpredan.

Snabbtips för problemsituationer med valp

Ibland hamnar vi ändå oavsiktligt i situationer där alla resultat som sakta men säkert uppnåtts håller på att gå åt pipsvängen: en överivrig valpbeundrare kan oväntat närma sig och försöka ta kontakt med hunden. Om du vet att din valp inte klarar av att lägga band på sig själv när den möter främmande människor, kan du prova ett överlevnadstips:

 • När personen närmar sig valpen ska du släppa ned favoritgodiset framför den ivriga valpen och låta den söka och äta upp godsakerna.

 • Berätta därefter för den okända personen att valpen är mitt uppe i träningen och den därför inte får hälsa okontrollerat på främmande.

 • Se till så länge den främmande personen står bredvid er att hunden är upptagen med sin godisjakt med nosen riktad mot marken.

 • Om valpen trots allt börjar dra mot den främmande personen ska du vänligt be den ni möter att vända ryggen till valpen och inte uppmärksamma den över huvud taget.

 • När valpen har lugnat ned sig och godbitarna på marken håller på att ta slut ska du tacka den ni mött för träningshjälpen och fortsätta promenaden.

 • Om du stöter på en valptokig person som inte vill gå utan att få hälsa på valpen ska du be personen att sänka sig till valpens nivå för att minska hoppandet.

 • Det är helt okej att säga till den ni möter på skarpen att hunden håller på att tränas och att man just nu inte får hälsa på den. Skäms inte för att ge instruktioner, utan var i stället stolt över att du är en ansvarsfull hundägare!

Att hunden hoppar betyder inte alltid att den är glad

Eftersom varje valp är en individ, är det bra att undvika enkelspårigt tänkande. Det är inte givet att varje liten vovve älskar människor, utan många blir nervösa av främmande tvåbenta. Den blyga valpen gömmer sig bakom ägarens ben då främmande anländer, men på samma sätt kan ett mer temperamentsfullt energiknippe vilt hoppa mot de främmande – även om den skulle vara nervös inför nya människor. Ofta avslöjar valpens kroppsspråk vilket känslotillstånd som ligger bakom dess beteende.

Visste du detta om valpar?

De flesta djur tycker att människor som inte ger dem nästan någon uppmärksamhet alls är trygga och lugnande. En riktig djurvän låter den blygare valpen själv ta initiativ till bekantskapen. Ett lugnt beteende lugnar också oftast ned en överivrig valp.

Träningsgodis för valpar

Valpguiden

I vår valpguide håller vi dig i tassen från den dagen valpen flyttar hem till dig tills den är en vuxen hund. Här hittar du all information som nyblivna valpägare ställer sig, som hur man får valpen rumsren och hur man ensamtränar en valp.

Behöver du hjälp?