Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Lämna inte hunden i bilen på sommaren

Solen skiner och termometern stiger snabbt – en underbar sommardag för oss människor, men en potentiell dödsfälla för våra fyrbenta vänner. Varje år påminns vi om farorna med att lämna sin hund ensam i bilen under varma dagar, men trots varningar och tragiska incidenter är det något som fortfarande händer. Därför vill vi ta tillfället i akt och berätta mer om varför det är livsviktigt att aldrig lämna sin hund ensam i bilen på sommaren, även om det är molnigt ute.

Varje år dör hundar som lämnats i varma bilar

Visste du att det varje år dör hundar som lämnats i varma bilar? Om det är sol ute kan temperaturen i en bil snabbt stiga till över 50 grader, men även på en molnig dag kan det bli väldigt varmt i en parkerad bil. Vissa hundägare tror även att det räcker med att lämna bilfönstret på glänt, men detta ger inte tillräckligt med ventilation för att sänka temperaturen. Det fungerar heller inte att ställa bilen på en skuggig plats och lämna hunden kvar, då solen rör sig och även skuggiga platser snabbt blir varma.

Grundregeln är därför att aldrig, under några omständigheter, lämna hunden ensam kvar i bilen på sommaren.

Hur varmt blir det i bilen?

Ibland kan det vara svårt att tänka sig att det ska bli för varmt i bilen, särskilt när det ”bara” är +14 grader ute. Därför rekommenderar vi att du tar en titt på den här tabellen som visar hur temperaturen i en bil påverkas av temperaturen utomhus, samt över tid:

Tabellen baseras på en studie av forskare vid Stanford University School of Medicine, som mätte hur snabbt innertemperaturen i en parkerad bil steg under soliga dagar när utetemperaturen var mellan 21°C och 35°C. Resultatet visade att temperaturen i en bil kan stiga med i genomsnitt 22°C under 60 minuter, oavsett utomhustemperaturen. Studien visade också på att 80 % av temperaturökningen skedde under de första 30 minuterna. Bilens färg påverkade inte resultatet nämnvärt, men en mörk interiör ökade värmeökningen något. Att lämna ett fönster öppet gjorde heller inte en märkbar skillnad för hur snabbt bilen värmdes upp. Det är också värt att komma ihåg att luftkonditioneringen i kombibilar och SUV:ar ofta inte når bagageutrymmet på ett effektivt sätt, så temperaturen där bak kan vara upp till 10 grader högre än i resten av bilen redan i början av parkeringen, men även under själva bilresan.

Det här händer din hund om den drabbas av värmeslag

Om du lämnar din hund ensam kvar i bilen på sommaren kan den drabbas av värmeslag, något som både är livsfarligt och otroligt obehagligt för hunden. När en hund får värmeslag så sätts kroppens normala förmåga att reglera kroppstemperaturen ur spel, vilket leder till att allvarliga förändringar med kroppens proteiner och celler börjar ske. Det här är något som kan leda till att hunden dör. De första symtomen på värmeslag är att hunden flåsar eller att hunden andas snabbt. Den kan börja hässja, dregla, få hög puls, bli orolig och förvirrad och få torra och röda slemhinnor. Det är även vanligt att hunden inte orkar resa på sig eller faller ihop, blir vinglig och får andningssvårigheter. Går det riktigt långt kan hunden hamna i chock och drabbas av cirkulär kollaps. Om din hund drabbas av värmeslag ska du omedelbart ta med den till en veterinär.

Här kan du läsa mer om värmeslag hos hund.

Så gör du om din hund fått värmeslag

Om din hund fått värmeslag ska du alltid uppsöka veterinär direkt. Men du kan även följa dessa steg för att försöka kyla ner din hund till en normal kroppstemperatur:

 • Ta hunden till en sval och skuggig plats, gärna med ventilation eller blåst

 • Erbjud hunden vatten och försök få den att dricka

 • Blöt hela kroppen med svalt (inte iskallt) vatten

 • Om du har tillgång till öppet vatten, exempelvis havet, en damm eller en pool kan du doppa hela hunden i vattnet

 • När du kör din hund till veterinären bör du ha bilens AC på svalaste nivå, alternativt att du kör med alla fönster öppna om din bil saknar AC – ha hundens mun vid luftintaget

Ser du en hund ensam i en varm bil? Gör så här.

Om du ser en hund sitta ensam i en varm bil ska du först och främst försöka få tag på ägaren till bilen. Om bilen står utanför en butik eller ett köpcentrum kan du be personalen göra ett utrop för att uppmärksamma ägaren. Lyckas du inte med det och tiden rinner i väg och blir akut bör du:

 • Notera bilens registreringsnummer

 • Notera klockslag

 • Ring 114 14, alternativt 112 om det är akut, och be om instruktioner för hur hunden kan hjälpas.

 • Krossa rutan vid nödfall

Så undviker du en farlig situation under sommarens bilsemester eller utflykter

 • Parkera inte i solen och lämna aldrig din hund ensam i en parkerad bil, inte ens i skuggan

 • Om du måste gå och handla, se till att du har någon med dig som kan passa din hund eller ta den på en promenad under tiden

 • Välj restauranger eller utflyktsmål där du får ta med dig din hund

 • Se till att fylla hundens vattenflaska inför resan och ta promenadpauser så ofta som möjligt

 • Stanna till vid havet eller någon sjö och låt din hund få ta ett dopp – ofta räcker det med att bara magen blir blöt

 • Ta på din hund en kylväst eller kylscarf, samt låt den ligga på en kylmatta

Om du inte är helt säker på att du inte kommer behöva lämna din hund ensam i bilen – ta inte med dig din hund! Sätt din bästa väns välmående inte första hand och stanna då hemma i stället eller hitta en trygg hundvakt.

Här kan du läsa mer om hur du svalkar din hund i värmen.

Arken Zoo Veterinärkliniker

Visste du att vi har veterinärkliniker i anslutning till en del av våra butiker? Här hittar du alltid engagerad personal som hjälper dig och ditt husdjur med allt från vaccinationer till mer avancerade operationer.

Behöver du hjälp?