Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Värmeslag hos hund

Sommaren är en härlig tid fylld med äventyr och långa sköna dagar i solen. Värmen och solen innebär dock även att risken för värmeslag hos hundar. Hundar är mycket känsligare för värme än människor är, vilket är viktigt att tänka på under de varma sommarmånaderna. I denna artikel berättar vi mer om värmeslag hos hund, hur du förebygger värmeslag och vad du kan göra om din hund drabbas.

Vad är värmeslag hos hund?

Värmeslag hos hund är ett livshotande tillstånd som uppstår när kroppens förmåga att reglera den inre temperaturen på en normal nivå inte fungerar. Hundar kan inte svettas som vi människor, de har endast några svettkörtlar i tassarna att använda. Istället reglerar hundar sin kroppstemperatur genom slemhinnorna i munhålan, nosen och på tungan. När hunden hässjar/flåsar med öppen mun för att kyla ner sig så andas den endast ytligt, och om luften i hundens omgivning är för varm så fungerar inte flåsandet för temperaturregleringen. Värmeslag hos hund kan inträffa om hunden sitter instängd i ett varmt utrymme, exempelvis en bil, men även om den går på en långpromenad i varmt väder.

Så reglerar en hund sin kroppstemperatur

Vi människor svettas för att reglera vår kroppstemperatur, men det här fungerar inte riktigt på samma sätt för hundar. Hundar kan endast flämta med munnen öppen för att kyla ner sig, och munnen är ganska liten i förhållande till kroppen som snabbt överhettas. Om din hund flåsar mycket eller om din hund andas snabbt under en varm dag bör du försöka kyla ner den genom att ta den till en sval och skuggig plats och ge den vatten.

Var har en hund för temperatur?

Normal kroppstemperatur för en hund är ca 38–39 grader, vanligtvis ca 38,5. Ett tips är att du kontrollerar din hunds temperatur när den är frisk och i vila, så vet du vad som är normalt för just din hund.

Lämna aldrig hunden i bilen när det är varmt ute

Varje år dör hundar som lämnats i varma bilar. På bara några minuter kan temperaturen i en bil stiga snabbt till +50 grader om det är sol ute. Att lämna bilfönstren på glänt ger dessutom inte tillräckligt med ventilation för att sänka temperaturen i bilen. Grundregeln är därför att aldrig lämna ett djur i bilen på sommaren, inte ens om den står i skugga – solen rör sig och även en skuggig plats blir snabbt för varm!

Det här händer när en hund drabbas av värmeslag

När en hund drabbas av värmeslag sätts kroppens normala förmåga att reglera kroppstemperaturen ur spel, vilket i sin tur leder till allvarliga förändringar i kroppens proteiner och celler. Det första som händer är vanligtvis att hunden börjar hässja, vilket innebär att den andas snabbt och ytligt. Hunden kan börja dregla, få hög puls och bli orolig och förvirrad. Även torra och röda slemhinnor är något som är vanligt att se vid värmeslag hos hund. Efter en längre stund är den vanligt att hunden blir vinglig, faller ihop och inte orkar resa sig. Hunden kan få svårt att andas och om det går riktigt illa kan hunden hamna i chock och drabbas av cirkulär kollaps, vilket innebär kroppens cirkulationssystem inte längre kan fungera effektivt på grund av den extrema värmen.

Symtom på värmeslag hos hund

  • Hunden söker sig till vatten eller kalla golv där magen svalkas

  • Hunden hässjar

  • Hunden dreglar

  • Hunden har torra och röda slemhinnor

  • Hunden har hög puls

  • Hunden är orolig och förvirrad

  • Hunden är vinglig

  • Hunden orkar inte resa på sig eller faller ihop

  • Hunden kräks eller har blodig diarré

Så förebygger du värmeslag hos hund

  • Motionera inte din hund när det är mycket varmt ute, särskilt inte med cykelturer på asfalterade vägar. Kom ihåg att även den mest vältränade hunden kan drabbas av värmeslag. Chansa inte!

  • Ta det extra lugnt med hundpromenader under riktigt varma dagar och undvik promenader mitt på dagen när temperaturen är som högst. Känner du dig osäker på om det är för varmt underlag för hunden att gå på? Lägg handen mot marken, om du bränner dig så kommer hunden också göra det.

  • Om ni tillbringar tid i solen, tänk på att alltid erbjuda en skuggig plats och tillräckligt med vatten till din hund.

  • Vid fysisk aktivitet under varma dagar kan hundens temperatur hållas nere genom svalkande bad eller dusch med till exempel vattenslang då och då. Det dunstande vattnet fungerar effektivt som naturlig avkylning. Häll aldrig kallt vatten direkt på hundens huvud!

  • Hos Arken Zoo finns det speciella kylvästar och kylscarfs som kan hjälpa till att hålla nere din hunds kroppstemperatur då det är varmt ute.

Njut av sommaren tillsammans, men tänk på att värme är farligare än kyla för våra hundar. Erbjud dem vatten, skugga och svalka för att undvika värmeslag!

Gör så här om din hund drabbas av värmeslag

Om din hund drabbas av värmeslag ska du alltid kontakta en veterinär omedelbart, men det finns även ett par saker du kan göra själv för att underlätta för din hund.

  • Försök få hunden att dricka.
  • Blöt hela kroppen med svalt, men inte iskallt, vatten, antingen hinkvis eller med vattenslang.
  • Se till att hunden får skugga. Ventilation (blåst) är viktigt.
  • Doppa hunden i öppet vatten, exempelvis i en damm, pool eller ett dike; använd vad som finns till hands. Kör sedan med alla fönster öppna samt bilens ventilation på full fart, alternativt AC:n på maximal kylning, och med hundens mun vid luftintaget.

Kom ihåg att trubbnosiga hundar har trånga andningsvägar och kan få svår andnöd även utan att behöva vara överhettade! Vid minsta tecken på andningsproblem måste veterinär kontaktas omgående.

Vad är skillnaden mellan en överhettad hund och en hund som har värmeslag?

En överhettad hund är i ett tidigt stadie av värmeslag där hundens kroppstemperatur har börjat stiga. Symtom på överhettning hos hund kan vara att hunden hässjar och flåsar mer än vanligt, dreglar mer än den brukar, är rastlös och orolig eller att hunden verkar trött och slö. Vid värmeslag hos hund kan hunden inte reglera sin kroppstemperatur längre och drabbas i värsta fall av en cirkulär kollaps.

Symtom på en överhettad hund

  • Hunden hässjar, flåsar och dreglar

  • Hunden är rastlös och orolig

  • Hunden är trött och slö

  • Hunden söker sig till vatten och svalka

Här kan du läsa mer om hur du svalkar din hund i värmen.

Arken Zoo Veterinärkliniker

Visste du att vi har veterinärkliniker i anslutning till en del av våra butiker? Här hittar du alltid engagerad personal som hjälper dig och ditt husdjur med allt från vaccinationer till mer avancerade operationer.

Tips på produkter för en sval hundsommar

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?