Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Kattbajs - så ska det se ut

Katter kan inte berätta för sina ägare hur de mår, men visste du att kattens bajs faktiskt kan avslöja om din katt är frisk och hälsosam? Här berättar vi mer om olika typer av kattbajs och hur friskt kattbajs ser ut!

Så här kan kattbajs se ut

Poröst men fast kattbajs

En frisk katt lägger porösa men fasta bajskorvar - den bästa hälsningen från tarmarna!

Torrt och hårt kattbajs

Torra och hårda pluttar betyder vanligen att katten är uttorkad och därför är det värt att gå till veterinären om avföringen är hård. Se till att ge din katt blötmat mer ofta och investera i en vattenfontän om din katt dricker dåligt.

Hårt och ljust kattbajs

Ibland kan katter som äter färskfoder få problem med alltför hård avföring. Hård och ljus avföring beror oftast på att maten innehåller för mycket ben. Då är det bäst att ge mindre benmjöl eller ersätta de malda benen med ett kalciumpreparat. Produkter som innehåller ben ersätts med kött som innehåller rikligt med vätska. Det kan också vara bra att öka fibermängden i maten. 

Vått och löst kattbajs

Våt och lös avföring en längre tid betyder att det är bäst att besöka veterinären. Orsaken kan nämligen vara något annat än olämplig mat och kan kräva behandling. Diarré orsakar också snabbt uttorkning.

Läs mer om diarré hos katt här »

Väldigt löst och illaluktande kattbajs

Väldigt lös och illaluktande avföring samt gasbesvär är ofta tecken på att katten äter mat av dålig kvalitet eller mat som inte passar den. Prova en kost som innehåller mer kött och färre utfyllnadsämnen eller byt till mat som är avsedd särskilt för känsliga magar. Purenatural Sensitive Cat eller Canagan Country Game är två foder som är bra för katter med känslig mage. Alltför snabbt matbyte kan också ge magbesvär, så gå över till det nya fodret stegvis.

Läs mer om hur du byter foder till katt här »

Tänk på det här gällande kattbajs

  • En frisk katt med bra maghälsa lägger porösa men fasta bajskorvar
  • Torra och hårda bajskorvar tyder på att katten är uttorkad
  • Gaser i magen och illaluktande avföring tyder på fel kost
  • Om din katt har diarré bör du låta den undersökas av en veterinär
  • "Risgryn" eller andra långsmala saker i avföringen kan vara ett tecken på mask eller parasiter

Så kan kattbajs se ut hos en sjuk katt

Avvikelser i avföringen kan skvallra om flera besvär som gärna kan utredas tillsammans med en veterinär. Vanliga förändringar i avföringen är till exempel:

  • Blodig eller slemmig diarré, som kan tyda på en kraftig inflammation i mag-tarmkanalen och bör undersökas av veterinär.

  • ”Risgryn” eller andra långsmala saker i avföringen kan vara inre parasiter och avmaskning kan behövas! Läs mer om avmaskning av katter här!

  • Svart avföring kan tyda på blödning högre upp i matsmältningskanalen. Svart avföring kräver alltid undersökning hos veterinär.

  • Om avföringen har en ovanlig form kan det vara ett tecken på en tumör nära tarmen. Om avföringen ändrar form är det bäst att gå till veterinär.

Förstoppning hos katt

Katten bör bajsa varje dag och utan besvär. Om avföringen uteblir kan katten ha förstoppning. Du kan försöka sköta förstoppningen själv ett par dagar genom att se till att katten får tillräckligt att dricka och genom att lägga till lösliga fibrer och psyllium, som fått svälla i vatten, i maten om katten mår bra i övrigt och äter och dricker normalt. Avital Kaopekt är ett kosttillskott i flytande form som stabiliserar matsmältningen och används som behandling vid problem med magen och tarmen. Avital Flora är ett annat kosttillskott som kan hjälpa till att behandla både förstoppning och diarré, det kommer i tablettform. Men längre än ett par dagar bör du inte vänta om förstoppningen inte går över, eftersom orsaken kan vara något som kräver snabb behandling. Långvarig förstoppning kan också orsaka allvarliga tarmskador, så därför behövs hjälp av veterinär. Det är också bäst att gå till veterinär om förstoppningen återkommer ofta eller om katten verkar må sämre, till exempel är apatisk eller kraftlös.

Det är viktigt att kika på kattbajset!

Avföring som har en optimal konsistens är en glädje både för den som städar kattlådan och för katten själv. När magen inte kniper och avföringen kommer ut som den ska känner sig din kattkompis lätt om hjärtat och kan koncentrera sig på det viktigaste - att leka med dig!

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?