Hösten är härlig för katter, men det finns en del saker att tänka på innan du släpper ut din katt i höstvädret, som hur du får din katt att synas i mörkret och giftiga svampar och växter. Här berättar vi mer om hur du tar hand om din katt i höst och skyddar den från höstens faror.
Även om svampplockning är en väldigt njutbar del av hösten för många så vet vi också att det finns ett antal giftiga svampar som vi bör hålla oss ifrån. Det finns vissa svampar som är så giftiga att även de katter som bara nosar eller slickar på dem kan drabbas. Om du misstänker att din katt ätit giftig svamp är det viktigt att ta den till veterinär så fort som möjligt. Symtomen kan se olika ut beroende på vilken svamp katten varit i kontakt med, men diarré och kräkningar hör till de vanligaste. En del svampsorter är direkt dödliga och andra kan göra din katt mycket sjuk. Se till att hålla din katt långt borta från dessa svenska giftsvampar:
Röd flugsvamp
Brun flugsvamp
Panterflugsvamp
Vit flugsvamp
Lömsk flugsvamp
Toppig giftspindling (även kallad spindelskivling)
Stenmurkla
På hösten vill många göra fint vid dörren och kanske ställa en ut kruka med bollkryss i för att piffa till det. Se till att din katt inte provsmakar växten då bollkryss kan ge förgiftningssymptom. Även inne finns det några populära höstväxter att hålla utkik efter - växter som höstglöd och cyklamen kan även de ge kräkningar, diarré och till och med hjärtpåverkan om katten får för sig att smaka på dem.
Läs mer om giftiga växter för katter här »
Ta kontakt med en veterinär om du misstänker att din katt inte mår bra! I anslutning till flera av våra butiker finns Arken Zoo Veterinärklinik som du kan kontakta eller besöka för en undersökning och behandling.
Hösten är en rätt mörk årstid och då är det extra viktigt att både du och din vän syns utomhus när det börjat skymma. Utan reflex syns ni först på 25 meters håll, men med en bra reflex kan ni synas på 140 meters avstånd när den träffas av strålkastarljuset. Har du en utekatt rekommender vi att du skaffar ett bra reflexhalsband så att den syns om den rör sig nära trafikerade vägar i mörkret. För att inte riskera att fastna i en gren eller liknande kan du välja en modell som har ett snabbspänne och resår i sig – och glöm inte att skriva kontaktuppgifter på halsbandet eller en tillhörande namnbricka så att någon kan hjälpa din katt om den inte hittar hem på kalla höstkvällar.
Håll koll på svampar som din katt kan tänkas nosa på och hjälp den att synas ordentligt i höstmörkret så kan ni båda njuta av allt härligt som årstiden har att erbjuda!
Visste du att vi har veterinärkliniker i anslutning till en del av våra butiker? Här hittar du alltid engagerad personal som hjälper dig och ditt husdjur med allt från vaccinationer till mer avancerade operationer.