Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Giftiga växter för hundar och katter

Sommarens vackra natur gör det lätt att glömma att hundar och katter inte ser alla vackra färger precis som vi gör, och därför istället försöker smyga till sig en liten tugga av någon av alla väldoftande växter. Det här kan dock få förödande konsekvenser eftersom vissa växter kan vara väldigt giftiga för hundar och katter. Här berättar vi mer om giftiga växter för hundar och katter, så att du vet vad du ska se upp med.

Giftiga växter för hundar och katter som växer i trädgården

 • Lökväxter som tulpaner och narcisser

 • Rhododendron

 • Murgröna

 • Ek

Giftiga växter för hundar och katter som växer i det vilda

Giftiga växter för hundar och katter

Dessa växter är ofta giftiga när de konsumeras i stora mängder. Det är därför rätt ovanligt att hundar och katter blir förgiftade av dessa eftersom de inte smakar särskilt gott. Längre ner berättar vi mer om växter som är giftiga även i små mängder. Dessa växter är giftiga för hundar och katter i stora mängder:

 • Sippor

 • Smörblomma

Väldigt giftiga/dödliga växter för hundar och katter

Dessa växter är väldigt giftiga/dödliga för hundar och katter och ska absolut inte förtäras.

 • Liljekonvalj
 • Besksöta
 • Idegran
 • Nattskatta
 • Sprängört
 • Nordisk stormhatt
 • Spikklubba
 • Tibast
 • Tidlösa
 • Vattenstäkra

Därför är dessa växter giftiga för hundar och katter

Därför är lökväxter giftiga för hundar och katter

Lökförgiftning syns på hundar och katter genom att de får hemolytisk anemi. Tecken på akut hemolytisk anemi kan uppträda efter flera dagar och symtomen brukar vara svaghet, blekhet, ikterus och kollaps.

Därför är rhododendron giftigt för hundar och katter

Rhododendron anses vara giftigt, vilket innebär att hög konsumtion i mängd eller över tid, kan ge symtom. Bladen och blomman, särskilt nektarn, innehåller giftiga diterpenoider. Symtomen att hålla utkik efter om din hund eller katt ätit rhododendron är anorexi, frekvent sväljning, salivavsöndring, kräkningar, intensiv buksmärta, diarré och förstoppning.

Därför är murgröna giftigt för hundar och katter

Murgröna innehåller saponiner och polyacetylenföreningar. Alla delar av växten är giftiga, men särskilt bladen. Om din hund eller katt äter murgröna kan den drabbas av magbesvär och irritation i munnen, och hudkontakt kan orsaka allvarlig irritation.

Därför är ek giftigt för hundar och katter

Ekförgiftning hos hund och katt uppträder vanligtvis under våren, när nya blad slår ut, och under hösten när djur äter ekollon. Ek skadar mag-och tarmkanalen, njurarna och levern på hundar och katter och kan vara dödligt.

Därför är sippor giftigt för hundar och katter

Bland sippor ingår exempelvis vitsippor, blåsippor, gulsippor och så vidare. Sippor innehåller toxinet protoanemonin, som bryts ned till den giftiga anemonin (narkotiskt). Om din hund eller katt ätit sippor kan den få symtom som salivavsöndring, diarré, gastroenterit. Anemonin orsakar blod i urinen, inflammation i mag-tarmkanalen, skadar nervsystemet och kan leda till döden med kramper eller förlamande symtom.

Därför är smörblomma giftigt för hundar och katter

Smörblommor skadar både mag-tarmkanalen och huden hos hundar och katter. Smörblommans vätska är frätande och kan irritera huden om djuret lägger sig på den. Vissa djur kan utveckla en smak för smörblommor efter förgiftning, vilket gör att de aktivt söker upp blommorna, så håll koll på din hund eller katt om den blivit förgiftad tidigare.

Därför är liljekonvalj giftigt för hundar och katter

Liljekonvalj innehåller föreningar som är giftiga för hjärtat hos hundar och katter, och har dessutom en laxerande och irriterande effekt på mag-tarmkanalen. Hud- och ögonirritation kan också uppstå vid kontakt.

Uppsök en veterinär om din hund eller katt drabbats av förgiftning

Om du misstänker att din hund eller katt ätit en giftig växt rekommenderar vi att du låter djuret bli undersökt av en veterinär så snart som möjligt.

Arken Zoo Veterinärkliniker

Visste du att vi har veterinärkliniker i anslutning till en del av våra butiker? Här hittar du alltid engagerad personal som hjälper dig och ditt husdjur med allt från vaccinationer till mer avancerade operationer.

Lite fakta om väldigt giftiga/dödliga växter för hundar och katter

Liljekonvalj

Liljekonvalj är en art i familjen sparrisväxter, med oftast två blad som är stora och lansettlika och kommer direkt från jordstammen. Liljekonvalj blommar i maj – juni med vita blommor som sitter i en bågböjd, ensidig klase. Senare blir blommorna till gulröda bär.

Besksöta

Besksöta är en halvbuske som blommar under juli och augusti. Den har violetta blommor med tydliga gula ståndare. Senare på året kommer de ovala och klarröda bären.

Idegran

Idegran är en barrväxt som ofta odlas som prydnadsbuske, men den växer även vilt. Idegranen är grön året om och barren är mjuka och mörkt gröna.

Nattskatta

Nattskatta är en lågväxt, mörkgrön ört med grenig och trubbkantig, kal eller tilltryckt hårig stjälk. Den blommar under högsommaren med vita blommor som är ungefär 1 cm breda med gula ståndare.

Sprängört

Sprängört blommar vanligen från juli till augusti och har vita till svagt rosafärgade små blommor i flock med 10 till 20 strålar. Den är lätt att förväxla med exempelvis hundkäx och odört.

Nordisk stormhatt

Nordisk stormhatt har vanligtvis matt lila blommor och kan bli upp till två meter hög. Den förekommer relativt ofta i det vilda, mest i svenska fjälltrakter.

Spikklubba

Spikklubban blommar från juli till oktober med vita till violetta trattlika blommor. Slät spikklubba har vita blommor och släta frukter, slät violspikklubba har violetta blommor och släta frukter och violspikklubba har violetta blommor och taggiga frukter.

Tibast

Tibast har rosa eller ljuslila blommor (i sällsynta fall vita blommor) och blommar tidigt på våren på bar kvist.

Tidlösa

Tidlösa blommar från september till oktober med ljuslila blommor som består av 6 elliptiska flikar.

Vattenstäkra

Vattenstäkran blommar från juli till augusti med vita blommor i flock, som består av 5 till 15 strålar. Växten trivs i näringsrik dy eller i lera i grunt vatten.

Ada Trapp
Ada Trapp
Behöver du hjälp?