Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Ge tuggben till valp

Att tugga på ben är rastypiskt beteende för hundar. Merparten av våra pälsbeklädda vänner njuter därför redan från ung ålder av att gnaga och tugga, och det lönar sig också att erbjuda valpen tuggben varje dag. När den lilla pirayan får tugga på något med tillstånd, hamnar inte skor och golvlister i stridslinjen. Här berättar vi mer om vad som är bra att tänka på om du ska ge tuggben till din valp.

Kan man ge märgben till valp?

När vi pratar om tuggben menar vi exempelvis skinnben. Det är inte rekommenderat att hundar under 2 år ska få så hårda ben som märgben eftersom deras tänder inte är fullt utvecklade och fortfarande sköra. Att tugga på hårda ben i den åldern ökar risken för tandfrakturer. Ge istället hunden tuggben som Whimzees Tugg Biostix eller POCCA White Tuggrulle, som är mjukare och en rolig sysselsättning för valpen.

Därför ska du ge tuggben till din valp

 • Tuggande gör så att välmåendehormoner utsöndras i hundens kropp och det är avstressande.

 • Valpen blir lugn av att tugga på ben och det ökar dess välmående.

 • Gnagande innebär en mekanisk nötning på tandytan och förhindrar att plack uppstår.

Även om hundvalpens tuggvilja oftast når sin kulmen precis innan tänderna byts, behöver den något att gnaga på under alla åldrar och varje dag! Varje hund har en egen "tuggkvot": någon har behov av att använda sin käke kraftigt under längre perioder åt gången, medan någon annan nöjer sig med kortare, dagliga tuggstunder. Oavsett, så finns tuggbehovet hos alla hundar.

Är det farligt att ge tuggben till hund?

Hundar älskar ben och därför ska valpen aldrig någonsin lämnas ensam och oövervakad med sitt tuggben. En oerfaren och glupsk bentuggare ingår alltid i riskgruppen: glupskhet utgör en kvävningsrisk och om valpen erbjuds råa ben kan ett överintag av ben orsaka förstoppning eller i värsta fall tarmvred.

3 saker att tänka på när du ger tuggben till en valp

 • Övervaka alltid noggrant valpens tugglek. Om benet blir segt av saliv eller om valpen får loss en farligt stor bit av det, kan det vara smart att ta bort benet helt och hållet.
 • Det säkraste sättet att ge ben till valp är att hålla fast benet i ena änden. På det här sättet behåller du som ägare kontrollen över tuggandet och valpen lär sig att det är tryggt att tugga i närheten av en hand.
 • Under övervakade former kan man även ge råa ben till valpen, men det är viktigt att vara medveten om riskerna förknippade med bentuggande, såsom benämnets förhårdnande effekt på avföringen.

Så väljer du lämpliga tuggben åt din valp

Det är bra att erbjuda hunden flera olika tuggben, vilket uppmuntrar till att tugga på tillåtna saker i stället för soffhörnet. Valet av rätt ben påverkas av hundens storlek och styrkan i dess käke, skicket på tänderna samt individuella smakpreferenser.

 • Vridna snurrstickor är avsedda för små hundar och valpar.

 • Tuggben erbjuder ett något hårdare motstånd för tänderna än tuggbensrullarna.

 • RAUH!-älgtuggben innehåller inga tillsatsämnen och lämpar sig även för allergiska hundar.

 • Om du erbjuder hunden så kallade knutben ska du iaktta särskild försiktighet. När en ivrig bentuggare hanterar benet kan knuten lossna för tidigt från benet och hamna i hundens hals.

 • Nästan alla hundar tycker om att tugga på råa ben.

 • Torkade djurdelar är ofta lagom för valpar att tugga på och erbjuder samtidigt nya smakupplevelser.

Vissa tuggprodukter innehåller relativt mycket energi, så observera mängden godsaker i valpens dagliga matportion. Kom ihåg att ägaren är ansvarig för all matning av alla slags ben och godsaker.

Hur ofta kan jag ge hundben till valp?

Tuggben ska aldrig ersätta valpens riktiga måltider, utan ska ge vid sidan av valpens kost och med måtta. Tuggben är godis för valpen och ska ges som en extra liten överraskning för att förgylla valpens vardag. Tänk även på att tuggbenet ska anpassas efter valpens storlek – små valpar behöver inte lika stora tuggben som vuxna hundar. Ett annat tips är att kika på hur högt energiinnehåll tuggbenet har så att din valp inte går upp i vikt på grund av sina tuggben.

Vad finns det för olika typer av tuggben?

Tuggben finns i mängder av olika storlekar, former, material och smaker. Allt från mjuka och hårda till smaksatta och naturliga. Tuggben är oftast gjorda av torkad råhud från nöt, hjort och älg, och utifrån råhuden skapas formerna på tuggbenen som till exempel pinnar, ben, flätor, knutar, ringar eller rullar.

Tips på tuggben att ge till valpar

Valpguiden

I vår valpguide håller vi dig i tassen från den dagen valpen flyttar hem till dig tills den är en vuxen hund. Här hittar du all information som nyblivna valpägare ställer sig, som hur man får valpen rumsren och hur man ensamtränar en valp.

Behöver du hjälp?