Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Ensamhetsträna valp

De flesta hundar fäster sig starkt vid sin familj och är lyckliga när de får vara nära sina ägare. Att lugnt kunna vara hemma ensam är något som varje hund behöver lära sig. Om du inte jobbar på att ensamhetsträna din hund kan det leda till att den får separationsångest eller blir rädd för att vara ensam hemma. Detta är problem som försämrar livskvaliteten för både dig och din hund. Därför är det lika bra att börja ensamhetsträna din valp så fort du hämtat hem den. Läs mer om hur du ensamhetstränar din valp här!

Ensamhetsträna valp för en enklare vardag

Ofta kommer en valp till sitt nya hem under semester och ledighet. Det är ett bra sätt att ta emot den lilla hunden – de första dagarna tillsammans är guld värda. Men mitt i allt valpgullande är det viktigt att minnas att vardagen väntar både valpen och dig. Semestern tar slut och när den första arbetsdagen är där är valpen plötsligt ensam i ett tomt hem, full av energi och utan någon aning om när du återvänder. För att den energin inte ska explodera i ett totalt kaos, bör ni stegvis ha börjat med valpens ensamhetsträning.

Så gör du för att ensamhetsträna din valp

Börja öva på att ensamhetsträna valpen när den är sömnig. Medan ni övar associerar hunden det rådande känslotillståndet med det den lär sig under sin ensamhetsträning.

 1. Placera valpen bakom en grind eller valphage tillsammans med en bädd, en vattenskål, ett kissunderlägg och leksaker.

 2. Sätt dig på andra sidan grinden så att valpen ser dig, men inte kan komma till dig. Nu kan du ta det lugnt - drick en kopp kaffe och lägg upp din senaste valpbild på nätet.

 3. Om valpen försöker komma till dig, skäller, skrapar på golvet eller ställer sig med tassarna upp mot grinden, uppmärksamma den inte alls. När valpen märker att den inte får din uppmärksamhet genom att väsnas, lägger den sig troligtvis ner för att vila.

 4. När valpen är lugn en stund eller somnar, stig upp och öppna grinden lugnt. Säg ingenting till valpen.

 5. Om valpen är vaken och försöker rusa ut så fort du öppnar grinden, stäng den igen. Sätt dig ner en stund till och vänta tills hunden lugnar sig. På så vis får valpen själv upptäcka att det endast är när den beter sig lugnt som du kommer och släpper ut den.

 6. Kom ihåg att själv verka lite likgiltig i situationen, så lägger du ingen stor känsloladdning i att ni är åtskilda.

 7. När valpen lugnat sig och inte försöker rusa ut genom grinden med våld kan du lugnt öppna grinden och lämna den öppen. Låt valpen göra som den vill; komma ut eller stanna inne i inhägnaden.

 8. Upprepa övningen flera gånger per dag. Öva särskilt när valpen är sömnig och tänker ta sig en tupplur. Du kan också lugna ner en valp som är vild på kvällen med att ensamhetsträna. En vild valp som river i ditt byxben placerar du med fördel bakom en trygg grind, där den ofta somnar snabbt.

Du är belöningen när du ska ensamhetsträna din valp

När valpen lärt sig vara lugn kan du försvåra valpens ensamhetsträning genom att emellanåt gå till ett annat rum. Om valpen börjar ge ljud ifrån sig, vänta tills den blir tyst innan du går tillbaka. Då lär du valpen att den inte kan få dig att komma tillbaka genom att skälla eller föra oväsen, medan ett lugnt beteende får dig att återvända. Att du kommer tillbaka är belöningen för att valpen varit lugn. Att ensamhetsträna hund kräver konsekvens och tålamod av ägaren.

Så ensamhetstränar du din valp
Vi visar hur du ensamhetstränar din valp!

Hur länge kan en hundvalp vara hemma ensam?

Hur länge din valp kan vara ensam beror på hur ofta, länge och konsekvent du har jobbat på valpens ensamhetsträning. Det är dock inte att rekommendera att lämna en liten valp som är under 4 månader ensam längre stunder. En äldre valp kan klara av att lämnas ensam i cirka 30 minuter. En tränad vuxen hund brukar klara av att vara ensam totalt 5 timmar per dag. Har du en hund som du måste lämna ensam större delen av dagen rekommenderar vi hundvakt eller hunddagis.

Det vanligaste felet när man ensamhetstränar hund

Det största felet i ensamhetsövningarna är ofta att valpen för snabbt lämnas ensam för länge. Ha som första mål att din valp efter några dagars regelbunden övning klarar av att lugnt vara ensam i max 30 minuter. Om du är tvungen att gå till jobbet snart efter att valpen anlänt, fixa en hundvakt.

Minneslista – gör så här innan du lämnar valpen ensam

 • Gå ut ordentligt med valpen. Låt den springa lös en stund eller uppleva något nytt
 • När ni kommer in, ordna med lite hjärngympa åt din vän: aktiveringsspel eller öva på tricks
 • Gå ut på en snabb kisstur precis innan du går också
 • För valpen till en trygg plats, till exempel bakom en hundgrind, utan dramatik
 • Du kan slänga ut lite torrfoder på golvet som valpen får nosa rätt på när du gått
 • Du kan också ge valpen en Kong fylld med färsk- eller våtfoder
 • Prata inte så mycket med valpen, säg med vanlig röst: ”Vi ses snart.”
 • Gå lugnt bort från platsen, gå inte tillbaka för att kika vad valpen gör

Separationsångest hos hund

Hundar är sociala djur som oftast har starka band till sina ägare. Om de inte får lära sig att vara ensamma finns det risk att de känner separationsångest när deras människor behöver lämna dem en stund. Just därför är det extra viktigt att du tidigt övar på att ensamhetsträna din valp. Hunden behöver känna sig trygg med att vara ensam och lita på att du kommer tillbaka.

Symptom på separationsångest hos hund

 • Hunden skäller och/eller ylar när den lämnas ensam

 • Hunden krafsar vid dörrar

 • Hunden har svårt att ligga still och går fram och tillbaka eller försöker rymma

 • Hunden flåsar mycket och utsöndrar saliv

 • Hunden glömmer bort sin toalett-träning och kissar eller bajsar inomhus

 • Hunden börjar tugga på saker den annars inte brukar tugga på

Tips på produkter när du ensamhetstränar valp

Valpguiden

I vår valpguide håller vi dig i tassen från den dagen valpen flyttar hem till dig tills den är en vuxen hund. Här hittar du all information som nyblivna valpägare ställer sig, som hur man får valpen rumsren och hur man ensamtränar en valp.

Behöver du hjälp?