Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Dvärgschnauzer

Dvärgschnauzer, den lilla varianten av den populära hundrasen schnauzer, brukar beskrivas som en strävhårig dvärgpinscher. Rasen uppkom runt sekelskiftet och hittade snabbt sin plats som en råttjagande gårdshund. Här berättar vi mer om den populära hundrasen dvärgschnauzer!

Lite fakta om dvärgschnauzer

 • Ursprung: Tyskland

 • Vikt: 4–8 kg

 • Mankhöjd: 30–35 cm

 • Fysiska egenskaper: Liten, stark, mer stockig än smal och elegant med en grov päls

 • Mentalitet: Intelligent, orädd, uthållig och alert

 • Aktivitetsnivå: Medium

Dvärgschnauzers ursprung

Den var runt förra sekelskiftet som en schnauzerliknande liten hund dök upp runt Frankfurt am Main i Tyskland. Den här hunden kallades strävhårig dvärgpinscher, och man tror att rasen uppstått i slutet av 1800-talet genom korsning av dvärgpinscher och små schnauzrar. På den här tiden arbetade dvärgschnauzern som gårdshund och jagade råttor, men idag är den en omtyckt all-round-hund som trivs lika bra som sällskapshund som hundsportsvovve.

För vem passar en dvärgschnauzer bäst?

Dvärgschnauzer är främst en sällskapshund, men även en fantastisk all-round-hund som passar för hundsporter, hobbys och familjer. En dvärgschnauzer ägnar sig gärna åt hundsporter och är vanlig att se inom exempelvis agility, rallylydnad, sök och spår. Ett aktivt familjeliv passar dock en dvärgschnauzer precis lika bra då den gillar långa promenader och stimuleringen av vardagens alla sysslor. Dvärgschnauzern är nästan omöjlig att trötta ut, och den mår som allra bäst och finner ett lugn när den får vara aktiv och lekfull. En dvärgschnauzer är helt enkelt en stor hund i ett litet paket, men med rätt träning och hängivenhet så blir den en fantastisk följeslagare.

Så mycket väger en dvärgschnauzer

Dvärgschnauzer är en ganska liten hundras, och en dvärgschnauzer brukar väga ca 4–8 kg med en mankhöjd på ungefär 30–35 cm.

Så ser pälsen ut på en dvärgschnauzer

Pälsen på en dvärgschnauzer ska vara spänstigt hård och tät. Den består av en tät underull och ett inte alltför kort, åtliggande, täckhår. Något som kännetecknar en dvärgschnauzer är skägget (som inte ska vara alltför mjukt) och de buskiga ögonbrynen som ger en liten lätt skugga över dvärgschnauzers ögon. Pälsfärgen på en dvärgschnauzer är rent svart med svart underull, peppar och salt, svart och silver eller rent vit med vit underull.

Hur är en dvärgschnauzer?

En dvärgschnauzer har samma lynne som en schnauzer, men med en liten hunds temperament och beteende. Dvärgschnauzerns intelligens, oräddhet, uthållighet och vakenhet gör att den passar som både sällskapshund och vakthund, och du kan enkelt ha en dvärgschnauzer även om du bor i en lägenhet.

Så mycket motion behöver en dvärgschnauzer

Dvärgschnauzer är en flexibel hund som ofta är bra på att anpassa sig efter sin ägares rutiner. En dvärgschnauzer älskar dock att röra på sig och den är nästan omöjlig att trötta ut. Varför inte testa lite hundsporter så att din dvärgschnauzer får utlopp för sin energi? Dvärgschnauzer brukar prestera bra i hundsporter som agility, sök och spår. Om hundsporter inte är något för dig är en långpromenad i skogen perfekt för en dvärgschnauzer.

Dvärgschnauzer som familjehund

Dvärgschnauzer passar bra som familjehund och brukar uppskatta stimuleringen av familjens vardagssysslor. Om du har en aktiv familj passar det dvärgschnauzern ännu bättre! Med sin intelligenta och orädda personlighet brukar en dvärgschnauzer vara en uppskattad familjemedlem. Kom dock ihåg att det alltid är du som vuxen som har ansvar för familjens dvärgschnauzer, inte barnen, och det rekommenderas inte att lämna yngre barn ensamma med en hund.

Dvärgschnauzer som första hund

Dvärgschnauzern är en intelligent, läraktig och lyhörd ras, vilket gör den lätt att träna, även för de som är nya på hundträning. Den är också relativt liten och lättare att hantera än större raser - du kan enkelt ha en dvärgschnauzer även om du bor i en lägenhet. Något som är bra att komma ihåg som nybliven hundägare är att en dvärgschnauzer är en liten hund med en stor personlighet, men med rätt träning och hängivenhet blir dvärgschnauzern en bra första hund.

Pälsvård för en dvärgschnauzer

En dvärgschnauzer är inte en ras som ska klippas, och den kräver en del pälsvård. Den sträva pälsen behöver trimmas minst 4 gånger per år, så att den fortsatt kan stöta ifrån sig smuts och väta. Varje vecka kommer du även behöva ullkamma din dvärgschnauzer. Om dvärgschnauzers päls sköts om på ett korrekt sätt kommer pälsen inte att fälla.

Vanliga sjukdomar för en dvärgschnauzer

Dvärgschnauzer är överlag en frisk hundras som brukar leva länge. Något som kan vara ett problem hos dvärgschnauzer urinsten, och detta brukar drabba ca 5% av alla dvärgschnauzrar. Även ögonbesvär förekommer hos dvärgschnauzer.

5 snabba om dvärgschnauzer

 • Stor hund i ett litet paket
 • Intelligent, orädd och uthållig
 • All-round-hund som passar för hundsporter, hobbys och familjer
 • Nästan omöjlig att trötta ut
 • Kännetecknas av sitt söta skägg

Vanliga frågor om dvärgschnauzer

Vad ska jag tänka på innan jag köper en dvärgschnauzer-valp?

Dvärgschnauzer-valpar är mycket populära. Det är viktigt att du gör research innan du köper din dvärgschnauzer-valp för att vara säker på att rasen passar din livsstil. Dvärgschnauzer är en stor hund i ett litet paket och den brukar beskrivas som intelligent, orädd och uthållig - det är nästan omöjligt att trötta ut en dvärgschnauzer. Säkerställ också att säljaren är en seriös dvärgschnauzer-uppfödare som ger dig ett rimligt pris. Om du funderar på att köpa en dvärgschnauzer-valp, läs först igenom vår guide om vad du ska tänka på innan köpet.

Hur mycket kostar en dvärgschnauzer?

En dvärgschnauzer kostar ungefär 12 000–15 000 kr beroende på uppfödare, stamtavla och hundens ålder.

Är en dvärgschnauzer skällig?

Dvärgschnauzer är en hundras som kan anses vara skällig, eftersom den har en vaktinstinkt och vill varna om den hör eller ser något ovanligt. Hur skällig din dvärgschnauzer kommer bli beror även på hundens uppfostran och miljöträning, eftersom mer ängsliga individer tenderar att skälla mer.

Är dvärgschnauzer allergivänlig?

Dvärgschnauzer anses inte vara en allergivänlig hundras, men en dvärgschnauzer brukar inte fälla särskilt mycket vilket kan ge mindre symptom för vissa människor.

Finns det vit dvärgschnauzer?

En dvärgschnauzer kan vara vit. Enligt rasstandard kan en dvärgschnauzer har pälsfärgerna rent vit med vit underull, rent svart med svart underull, peppar och salt eller svart och silver.

Finns det svart dvärgschnauzer?

Om du vill ha en dvärgschnauzer med svart päls ska du kika på dvärgschnauzrar med pälsfärgerna ent svart med svart underull, peppar och salt eller svart och silver.

Hur klipper man en dvärgschnauzer?

Dvärgschnauzer är en hundras som inte ska klippas, utan den behöver trimmas minst 4 gånger per år. Detta för att pälsen fortsatt ska kunna stöta ifrån sig smuts och väta.

Allt inom hund

Funderar du på att skaffa en liten valp eller har du redan en hund? Vi samlat allt som din vovve behöver, som hundmat, bäddar, leksaker, koppel och godis - på ett och samma ställe! Här kan du även enkelt bli medlem i vår kundklubb. Voff, vilket hundliv!

Ada Trapp
Ada Trapp
Behöver du hjälp?