Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Drever

Den lilla tyska hundrasen drever, eller dachsbracken som är rasens ursprungliga namn, importerades till Sverige 1910 och 1953 ansågs den vara en svensk ras. Drever är en hundras som endast brukar hållas som jakthund, och det är mycket ovanligt att man hör talas som en drever som bara är en sällskapshund. Här berättar vi mer om den utpräglade jakthunden drever!

Lite fakta om drever

 • Ursprung: Härstammar ursprungligen från trakterna kring Tyskland och utvecklades slutligen till dagens drever som man anser vara en svensk hundras

 • Vikt: 14–20 kg

 • Mankhöjd: 30–38 cm

 • Fysiska egenskaper: Lång kropp och ganska korta ben, med ett intryck av att vara robust och stark snarare än elegant och snabb

 • Mentalitet: Uppmärksam och med ett jämnt temperament, aldrig aggressiv, nervös eller skygg

 • Aktivitetsnivå: Mediumhög

Drevers ursprung

Drever är en hundras som tidigare hette dachsbracken, och den avlades fram i området kring Tyskland under mitten av 1850-talet. Dreverns förfäder anses vara den kortbenta taxen (dachshund på tyska) och den högre stövaren (bracke på tyska), och det är från dessa två hundrasen som drevern fick sitt första namn dachsbracken. Drever importerades till Sverige på 1910-talet och det var här den utvecklades till den drevern vi känner igen idag. Hundrasen registrerades i Svenska Kennelklubben 1913 och 1953 erkändes drever som en svensk hundras.

För vem passar en drever bäst?

Drever passar ägare som är intresserad av att jaga hjort och rådjur, men den brukar även passa bra för jakt på både hare och räv. En drever ska kunna arbeta effektivt i den svenska terrängen och klimatet. Det är inte vanligt att se en drever som sällskapshund, utan den brukar endast användas som jakthund. Med det sagt fungerar en drever bra som familjehund och brukar komma bra överens med barn, så länge den inte endast hålls som sällskapshund.

Så mycket väger en drever

En drever brukar väga 14–20 kg, där en drever-hane har en mankhöjd på 32–38 cm och en drever-tik en mankhöjd på 30–36 cm.

Så ser pälsen ut på en drever

Pälsen på en drever är grov, tätt åtliggande och rak och förekommer i alla färger med vita markeringar.

Hur är en drever?

Drever är en stabil hundras med mycket jaktinstinkt. Den har därför lätt för att jaga och brukar vara ganska enkel att träna. Med sitt stabila sinne och jämna temperament är en drever även enkel att träna i vardagslivet. Drevern är framavlad för att jaga i det svenska landskapet och det svenska klimatet. Den är perfekt för jakt på hjort och rådjur, men brukar även vara väldigt duktig på att jaga både räv och hare. Det är viktigt att komma ihåg att en drever inte bör hållas som endast sällskapshund.

Så mycket motion behöver en drever

Drevern är en utpräglad jakthund och behöver därför en hel del motion för att må bra. Man brukar säga att en drever har en medium till hög aktivitetsnivå. En drever ska aldrig hållas som endast sällskapshund, utan den är framavlad för jakt på bland annat hjort och rådjur, och den behöver en ägare som har jakt som hobby så att den får komma ut i skogen och arbeta.

Drever som familjehund

Med sitt jämna temperament och intelligens fungerar drevern bra som familjehund, och hundrasen brukar tycka om barn. Det viktigaste för en drever är bara att den inte endast är en familjehund utan även får arbeta ihop med sin ägare. En drever som bara är en familjemedlem och inte får komma ut i skogen och få utlopp för sin jaktinstinkt kommer högst troligen inte vara lycklig. Kom även ihåg att det alltid är de vuxnas ansvar att ta hand om familjens drever, inte barnens. Det rekommenderas inte att man lämnar en hund ensam med yngre barn.

Drever som första hund

Drever kan vara en mycket bra första hund för rätt ägare. Som utpräglad jakthund behöver en drever en ägare som har jakt som hobby och som ofta tar med sin drever ut i skogen som jaktkamrat. Drever är även en hundras som brukar vara ganska enkel att träna, vilket passar dig som inte haft hund förut. Dock har hundrasen en stark jaktinstinkt, och detta behöver du som förstagångsägare vara beredd på. Vi rekommenderar alltid att du läser på ordentligt om hundrasen drever innan du köper en liten drever-valp. Det är viktigt att vara säker på att en drever passar din livsstil och personlighet.

Pälsvård för drever

Hundrasen drever har en mycket lättskött päls och brukar endast behöva badas vid behov.

Vanliga sjukdomar för drever

Drever är en hundras med få hälsoproblem, men andningsproblem under eller efter jakt kan uppstå, även kallat jaktödem. En drever brukar bli 13–14 år gammal.

5 snabba om drever

 • Utpräglad jakthund med mycket jaktinstinkt
 • Uppmärksam med ett jämnt temperament
 • Brukar komma bra överens med barn
 • Enkel att träna
 • Passar inte för ett liv som endast sällskapshund

Vanliga frågor om drever

Vad ska jag tänka på innan jag köper en drever-valp?

Drever-valpar är populära bland de som är intresserade av jakt. Det är viktigt att du gör research innan du köper din drever-valp för att vara säker på att rasen passar din livsstil. Drever är inte en hundras som ska köpas i syfte att vara en sällskapshund, utan den är framavlad för att jaga och det är det den behöver få göra. Om du har jaktlicens och behöver en hund som jaktkompis är en drever ett bra val. Säkerställ också alltid att säljaren är en seriös drever-uppfödare och att de satt ett rimligt pris. Om du funderar på att köpa en drever-valp, läs först igenom vår guide om vad du ska tänka på innan köpet.

Vad kostar en drever-valp?

En drever kostar ca 14 000–18 000 kronor beroende på uppfödare, stamtavla och hundens ålder.

Är drever allergivänlig?

Drever anses inte vara en allergivänlig hundras. Den har en kort, rak päls och fäller måttligt mycket.

Hur gammal blir en drever?

En drever brukar bli 13-14 år gammal.

Allt inom hund

Funderar du på att skaffa en liten valp eller har du redan en hund? Vi samlat allt som din vovve behöver, som hundmat, bäddar, leksaker, koppel och godis - på ett och samma ställe! Här kan du även enkelt bli medlem i vår kundklubb. Voff, vilket hundliv!

Ada Trapp
Ada Trapp
Behöver du hjälp?