Kundvagn

Kundvagnen är tom.
#Goda råd för din katt#Kattvård

Dräktig katt

Hur länge en katt är dräktig och hur ser man ens att en katt är dräktig? Det är ett par av alla frågor som kan uppkomma när ens katt väntar kattungar. Här svarar den legitimerade veterinären Liss-Marie Langborg på de viktigaste frågorna om dräktiga katter.

Hur märker man att katt är dräktig?

När en katt är dräktig blir hon inåtvänd, lugn och äter mer. Det första tecknet är att kattens spenar blir röda och svullna. En katt som varit dräktig innan har dock oftast redan röda spenar. En veterinär kan undersöka katten med ultraljud för att se om den är dräktig och hur många ungar katten bär på.

Hur länge är en katt dräktig?

En katt är dräktig i ungefär 63 – 67 dagar och katten blir tjock om magen från vecka fyra.

Hur tar man hand om en dräktig katt?

Se alltid till att din dräktiga katt är avmaskad och i god kondition. Hon ska inte vara hängig, eller ha konstiga flytningar. Börja ge den dräktiga katten kattungefoder tidigt under dräktigheten. När det är dags för förlossning kan hon springa runt och jama och boa. Gör gärna i ordning en kartong med filtar och ställ den vid elementet - kattungarna behöver värme.

Här hittar du foder för dräktiga katter »

Hur hjälper jag min dräktiga katt vid förlossningen?

Den dräktiga katten kan behöva allt från sällskap till att dra ut en kattunge, ta bort fosterhinnor och hjälpa kattungen fram till spenen. Normalt ska honan tvätta ungarna och bita av navelsträngen. En katt som är dräktig för första gången kan vara lite chockad och det dröjer innan signalerna i hjärnan kommer igång. Om mamman inte slickar sina kattungar kan man smörja lite smör på dem för att locka henne. Du kan också tvätta kattungarna i rumpan med en fuktad, varm trasa för att se till att de kissar och bajsar. 

Hur tar jag hand om nyfödda kattungar?

Kattungar kan bli avkylda, drabbas av infektioner och få socker-, vätske- och näringsbrist. Se till att de nyfödda kattungarna börjar suga på spenarna och får i sig råmjölken. Ungarna ska vara varma och torra. De ska inte skrika eller ha svullen mage, det kan tyda på infektion. Väg kattungarna en gång per dygn. De bör öka med ca 10 gr/dag. Viktökningen kan vara mindre första dygnet. 

Läs mer om kattungens första veckor i vår kattungeguide »

Vad gör jag om en kattunge inte vill äta?

Ge den modersmjölksersättning, antingen med nappflaska eller spruta. När du ser att kattungen suger kan man spruta in lite vätska i taget.

Vad gör jag om en kattunge blir sjuk?

Om kattungen blir sjuk har man lite tid på sig, det kan handla om timmar. Därför är det viktigt att du genast tar kattungen till en veterinär. Veterinären brukar ”vätska upp” kattungen med näring under nackskinnet. Vid misstanke om infektion kan kattungen få antibiotika, eftersom kattungen kan få i sig vätska och drabbas av lunginflammation. Gomspalt förekommer ibland, framförallt hos kortnosiga kattraser. Det gör att det kommer mjölk i nosen när den äter.

Se alla produkter till kattungar här »

Arken Zoo Veterinärkliniker

Visste du att vi har veterinärkliniker i anslutning till en del av våra butiker? Här hittar du alltid engagerad personal som hjälper dig och ditt husdjur med allt från vaccinationer till mer avancerade operationer.

Liss-Marie Langborg, legitimerad veterinär.
Behöver du hjälp?