Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Chow chow

Chow chow är en ras som funnits i tusentals år och som förr i stor utsträckning användes i till jakt, drag och vakt. Rasen är nog mest känd för att den användes för att vakta tempel i Kina. Idag är chow chow med sin blå tunga främst en sällskapshund. Här berättar vi mer om den unika hundrasen chow chow!

Lite fakta om chow chow

 • Ursprung: Kina

 • Vikt: 24–34 kg

 • Mankhöjd: 46–56 cm

 • Fysiska egenskaper: Aktiv, kompakt, lejonlik stolt och värdig och känd för sin blå tunga

 • Mentalitet: En tyst, självständig, distanserad och lojal hundras som är en bra vakthund

 • Aktivitetsnivå: Medel

Chow chows ursprung

Chow chow är en hundras från Kina som funnits i tusentals år. Här vaktade den templen och användes även till jakt, drag, klövjning och vakt. Namnet chow chow kommer från ordet chow (pidginengelska) som betyder mat, och detta speciella namn har hundrasen fått eftersom den tyvärr ibland även hamnade på matbordet. Under 1700-talet kom de första exemplaren av chow chow till Europa och det var i slutet av 1800-talet som engelsmännen satte igång med avelsarbetet för hundrasen. 1920 registrerades den första chow chow-individen i Sverige, och idag är chow chow en omtyckt sällskapshund som uppskattas för sitt unika yttre och speciella personlighet.

För vem passar en chow chow?

Trots sitt förflutna är chow chow numer främst en sällskapshund. Eftersom den är lugn, stabil och tyst så kräver inte en chow chow särskilt mycket av sin ägare. Den behöver främst någon att vara en lojal följeslagare till. Denna ras är inte för dig som söker en hundkamrat till äventyr, löpning eller cykling. En chow chow föredrar en lugnare livsstil med långa promenader och chill i trädgården. Generellt sett anses inte chow chow vara en aktiv eller sportig ras, även om vissa individer har lyckats bra inom agility, spår och andra hundsporter.

Så mycket väger en chow chow

Chow chow är en medelstor ras som i genomsnitt väger 24-34 kg, där hanhundarna mäter 48-56 cm i mankhöjd och tikarna 46-51 cm.

Så ser pälsen ut på en chow chow

Det finns två olika pälstyper hos chow chow, antingen grov eller slät. Den grova pälsen är riklig, tät, rak och utstående men inte överdrivet lång. Ytterpälsen är grov med en mjuk ullig underull. Den släta pälstypen är kort, tät, rak, utstående och plyschliknande i texturen. Chow chow förekommer i olika färger: helfärgad svart, röd, blue, fawn, créme eller vit.

Hur är en chow chow?

Chow chow är en tyst och lugn hund som är självständig till sin natur. Även om den är lojal mot sin ägare vill den inte vara i centrum och uppfattas ofta som avvisande och distanserad. Detta är chow chowens reserverade natur och ska inte misstolkas som att den inte är lojal.

Så mycket motion behöver en chow chow

Chow chow är en hundras som brukar ha en medelhög aktivitetsnivå. Den är inte särskilt krävande när det gäller motion jämfört med andra raser, men en chow chow behöver fortfarande regelbunden motion för att hålla sig frisk och glad. En chow chow brukar föredra en lugnare livsstil och ger sig hellre ut på långa promender och lekstunder i trädgården, än testar på löpning, cykling och andra fartfyllda äventyr. Med andra ord är chow chow inte en speciellt aktiv eller sportig ras, även om vissa individer presterat bra inom agility, spår och andra hundsporter. Lär känna just din chow chow och anpassa träningen efter vad din vovve behöver.

Chow chow som familjehund

Chow chow är känd för att vara en självständig hundras som ibland är reserverad mot främlingar, men den brukar också vara lojal och kärleksfull mot sina familj. Det är viktigt att socialisera en chow chow från tidig ålder för att hjälpa den att utveckla positiva relationer med människor och andra djur. Chow chow kräver vanligtvis inte mycket träning eller motion, vilket gör den till ett bra val för familjer som inte har tid eller möjlighet att göra det lilla extra för att motionera sin hund. Dock är det självfallet viktigt att ge även en chow chow tillräckligt med mental stimulans genom både lek och träning. Ta gärna med familjens chow chow på långa promenader med hela familjen, och låt den springa av sig i trädgården eller parken. Kom även ihåg att det alltid är du som vuxen som har ansvar för familjens chow chow, inte barnen, och det rekommenderas inte att man lämnar yngre barn ensamma med en hund.

Chow chow som första hund

Chow chow är en lugn, stabil och tyst hundras som inte kräver särskilt mycket av sin ägare. Den uppskattar mest långa promenader och lugna stunder i trädgården. Ofta uppfattas en chow chow som avvisande och distanserad, och hundrasens självständighet är något som du som nybörjarägare behöver kunna hantera. En chow chow kan vara lite svår att träna och kräver en metodisk uppfostran. Socialisera och miljöträna din chow chow-valp tidigt för att få en trygg hund som fungerar bra i vardagen, och vi rekommenderar även att du läser på ordentligt om hundrasen chow chow innan du köper en.

Pälsvård för en chow chow

Det finns två varianter av chow chow - en med kort hår och en med långt hår. Ingen av varianterna ska klippas eller trimmas, utan oftast räcker det med att du borstar din chow chow en gång i veckan. När din chow chow fäller kommer det behövas mer borstning. En chow chow-valp behöver regelbunden borstning tills dess att den inte har någon valpull kvar.

Vanliga sjukdomar för chow chow

Det förekommer en del hälsoproblem hos rasen. Chow chows är kända för att ha problem med andningen och entropion, som orsakas av överflödig hud. Precis som med de flesta raser förekommer även höftleds- och armbågsdysplasi som man ska ta hänsyn till vid avel.

5 snabba om chow chow

 • En ras som funnits i tusentals år
 • Känd för sin blå tunga
 • Lugn, stabil och tyst och kräver inte särskilt mycket av sin ägare
 • Föredrar en lugnare livsstil med långa promenader och chill i trädgården
 • Förekommer i olika färger: helfärgad svart, röd, blue, fawn, créme eller vit

Vanliga frågor om chow chow

Vad ska jag tänka på innan jag köper en chow chow-valp?

Chow chow-valpar kan vara väldigt dyra. Det är viktigt att du läser på ordentligt innan du köper en chow chow-valp för att vara säker på att rasen passar din livsstil. En chow chow är en trevlig sällskapshund, men om du söker en aktiv hundras som gillar äventyr som löpning och cykling är chow chow inte rätt för dig. En chow chow brukar gilla lagom långa promenader och att ta det lugnt i trädgården. Säkerställ också att säljaren är en seriös chow chow-uppfödare som ger dig ett rimligt pris för valpen. Om du funderar på att köpa en chow chow-valp kan du först läsa vår valp-guide om vad du ska tänka på före köpet.

Hur mycket kostar en chow chow?

Även om rasen är känd för att vara dyr och det finns sällsynta individer som är värda över 100 000 kronor, så kommer en chow chow-valp kosta dig runt 15 000 kronor.

Varför har chow chow en blå tunga?

Det är faktiskt ingen som vet varför chow chow har en blå tunga, något som gjort hundrasen lite extra känd. Den blå tungan har varit en del av rasen så länge att den idag är en del av rasstandarden och används för att säkerställa att en individ är en renrasig chow chow. En intressant fakta är att en chow chow-valp faktiskt föds med en rosa tunga och den blå färgen utvecklas i takt med att valpen växer. Den blå färgen på tungan brukar börja synas när chow chow-valpen öppnar ögonen, något som händer så sent som vid 6 månaders ålder.

Hur mycket fäller en chow chow?

En chow chow fäller mycket ca 2 gånger per år och behöver då borstas lite extra. Annars brukar det räcka med att du borsta din chow chow ett par gånger i veckan.

Kan en chow chow skälla?

Chow chow är överlag en tyst hundras som både är självständig och distanserad. Förr användes den dock ofta som vakthund och självklart kan även en chow chow skälla.

Allt inom hund

Funderar du på att skaffa en liten valp eller har du redan en hund? Vi samlat allt som din vovve behöver, som hundmat, bäddar, leksaker, koppel och godis - på ett och samma ställe! Här kan du även enkelt bli medlem i vår kundklubb. Voff, vilket hundliv!

Ada Trapp
Ada Trapp
Behöver du hjälp?