Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Bästa blötmaten för din katt

Vilken är den bästa blötmaten för katter? Det kan vara svårt att välja rätt blötmat för sin katt bland det enorma utbudet av kattmat. Alla katter har olika preferenser och behov, vilket gör att den bästa blötmaten för din katt kanske inte är den bästa för en annan katt. Här berättar vi mer om blötmat, och hur du ska tänka för att hitta den bästa blötmaten för just din katt!

Därför ska din katt äta blötmat

Katter är fullblodiga köttätare och jägare till både beteende och matsmältning. Den perfekta maten för katter innehåller därför mycket vätska, färskt kött och en lämplig mängd fett - precis som bra blötmat!

Katten är genetiskt sett ett ökendjur och känner inte så lätt törst. Därför har katter lätt för att bli uttorkade vilket i sin tur ökar risken för att katten blir sjuk. Blötmat ser till att katten får i sig den vätska den behöver direkt från maten. Många katter gillar även blötmat för den goda smaken och doften.

Se hela vårt sortiment av blötmat här »

Välj blötmat av hög kvalitet

Många katter tycks själva besluta vad de äter eller inte äter. Men vet katten verkligen vad som är bäst för den? Tyvärr bevisar katternas hälsoproblem att de inte kan ta ansvar för sin egen kost. Många katter lider av allvarlig övervikt, diabetes, urinvägsproblem, tandsten, magbesvär och mycket annat tråkigt, som åtminstone delvis kunde förebyggas med mat av bättre kvalitet. Tänk på det här för att välja blötmat av hög kvalitet:

 • Den första ingrediensen i innehållsförteckningen är det som fodret innehåller mest av. För katter bör detta alltid vara kött.

 • Högklassig blötmat innehåller rikligt med kvalitetskött som är tydligt specificerat. Kött är biologiskt sett den bästa maten för katter. Kontrollera alltid hur mycket kött produkten innehåller.

 • I bra blötmat används inte konstgjorda färg-, smak- eller konserveringsämnen. Den läckra smaken som tillfredsställer katter ska komma från äkta kött.

Blötmat av hög kvalitet kan vara billigare i längden

Sjukdomar försämrar alltid kattens livskvalitet och känns i ägarens plånbok i form av större veterinär- och medicinräkningar. Det kunde faktiskt vara bra att granska utfodringskostnaderna även ur ett hälsoperspektiv. Mat av hög kvalitet kanske inte botar sjukdomar, men en biologiskt lämplig kost gör din vän piggare och livskraftigare. Och bra motståndskraft och allmänt god hälsa kan förebygga många problem.

Blötmat av sämre kvalitet

 • Våtfoder av sämre kvalitet har ofta som huvudingredienser "kött och animaliska produkter" och "vegetabiliska produkter".

 • Kontrollera att produkten inte innehåller tillsatt socker. Detta passar inte i kattens kost utan kan orsaka hälsoproblem.

 • Kontrollera också att våtfodret inte innehåller konstgjorda konserveringsmedel. Foder för sällskapsdjur omfattas av foderlagstiftningen och kan därför innehålla många olika konserveringsmedel.

Helfoder eller kompletterande foder till katt

Enligt lagen måste det på foderförpackningar anges om fodret är ett helfoder eller ett kompletterande foder. Helfoder möter kattens dagliga behov av näring, medan kompletterande foder inte innehåller alla näringsämnen katten behöver och därför måste serveras i kombination med till exempel torrfoder eller andra kompletta foder.

 • Du kan utfodra din katt med endast blötmat om det är ett helfoder

 • Kompletterande foder passar bra som något gott vid sidan av torrfoder eller annat komplett foder

Kontrollera alltså inte bara innehållsförteckningen på paketet, utan också om produkten är ett helfoder eller kompletterande foder, särskilt om din katt äter i huvudsak blötmat.

Kattens avföring berättar om katten får rätt kost

Den dagliga städningen av kattlådan ger dig som ägare ett utmärkt tillfälle att kvalitetsgranska kattens bajskorvar. Avföringen berättar nämligen hur kattens matsmältningsorgan mår. Är du tvungen att städa illaluktande korvar i massor är det bäst att fundera på om katten verkligen får lämplig mat. Lös avföring eller diarré hör inte till en välmående katts liv och även gasbesvär är ett illaluktande besked om att kattens mat inte är lämplig.

Kvalitetsmat minskar ofta mängden avföring och gör det relativt luktfritt. Om din katt lämnar efter sig en stor mängd avföring varje dag eller lider av diarré och gasbesvär kan situationen underlättas av ändringar i kosten.

Är kattens avföring väldigt torr hela tiden kan det bero på vätskebrist. Uttorkning är mycket vanligt hos katter och orsakar lätt allvarliga hälsoproblem, så var noga med att kissen får tillräckligt med vätska i kosten. Att öka mängden våtfoder kan snabbt förbättra situationen.

Att övertyga en kräsen katt

Många katter är kända för att vara riktiga finsmakare. Och ingen kattägare vill väl slösa sina pengar på mat som till slut hamnar i soporna. Det kan finnas många orsaker till kinkigheten, men de flesta katter kan vänjas vid ny mat. Prova följande tips:

 • Blanda under flera dagar lite ny mat i din kisses favoritmat. Då blir katten van vid den nya matens lukt, konsistens och smak.

 • Servera våtfodret ljummet åt katten. Katter äter helst mat som inte är kylskåpskall utan ljummen eller till och med lite varm.

 • Bestäm mattider för den kräsna kissen. Låt inte maten stå framme hela tiden utan servera mat 3-4 gånger per dygn.

 • Kattens magsäck är ganska liten, så en lämplig portion våtfoder för de flesta katter är cirka tre teskedar per gång. (Men tänk på att det här är individuellt och beror på vad som ingår i din katts dagliga kost.)

 • Kolla rekommendationerna hur mycket mat din katt ska få sammanlagt på en dag. Ofta är kräsna katter överviktiga och orsaken till kinkigheten kan vara att katten får för mycket mat och helt enkelt inte är hungrig.

Ibland godkänner katten inte ny mat trots tipsen ovan. Men det är trots allt möjligt att ändra även väldigt kräsna katters matvanor. 

Läs mer om kräsna katter och hur du löser det här »

Vanliga frågor om blötmat:

Är Arken Zoos blötmat dyrt?

I våra butiker hittar du många olika blötmat av hög kvalitet för katter. Priserna varierar bland annat beroende på framställningssättet, vilket kött som ingår och förpackningsmaterialen. Många av våra läckra och högklassiga våtfoder är faktiskt inte dyrare än de våtfoder, ibland av sämre kvalitet, som du kan köpa i andra butiker. Våra kundklubbsmedlemmar kan ofta dra nytta av olika specialerbjudanden. Hos oss får du också mängdrabatt när du köper en större mängd våtfoder åt gången.

Var kan jag köpa blötmat hos Arken Zoo?

Du är välkommen till vilken som helst av våra butiker! Våra expediter hjälper dig mer än gärna att kolla in vårt sortiment och diskuterar med dig vilken mat som kunde passa just din katt. Vill du hellre läsa om produkterna i lugn och ro där hemma hittar du alla våra våtfoder för katter här. Är det något du vill fråga kan du kontakta vår kundservice.

Vilken blötmat är bäst för min katt?

Varje katt är en individ med individuella behov i fråga om kosten. Det som är bäst för en katt är kanske inte bra för en annan. Varje katt är en individ med individuella behov i fråga om kosten. Det som är bäst för en är kanske inte bra för en annan. Högkvalitativt favoritfoder för många av våra kunders katter, och även våra egna katter, är:

Fler tips på populär blötmat för katter

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?